DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK ANGELS - Venomous Embrace

O jedné z nejpůsobivějších obálek alb letošního roku bych měl už celkem jasno. Ta pochmurně romantická atmosféra v sytě jedovatých barvách, která dýchá z aktuálního alba budějovických Dark Angels, prostě pohled přitáhnout musí. Otázkou zůstává, co parta kolem workoholika Vency Votruby tentokrát nabízí za hudební materiál, protože s předchozím albem „Embodiement Of Grief“ se Dark Angels od svých raných nahrávek stylově nejen vzdálili na hony daleko, ale navíc se začali přibližovat k potemněle vláčným After Rain. Což vzhledem k tomu, že mezi oběma kapelami existuje poměrně výrazné personální pouto, trošku zavánělo nepřehledností. Milovníky pořádku a organizovanosti snad uklidní tvrzení, že na aktuálním albu „Venomous Embrace“ Dark Angels se tyto postupně víc a víc prolínající se provázky od sebe začaly trochu vzdalovat.

Ne snad, že by se Dark Angels začali nějak důrazně vracet ke své dávné heavíkovější podobě (byť i tenhle styl má v současném darkmetalovém soundu své místo), naopak, ten potemnělý a leckdy až makabrózní výraz je snad ještě o chlup silnější, než na minulém albu (ostatně chtít měnit „zázemí“ pro aktuálně nejsilnější dominantu kapely, totiž velmi sytý, charismatický a barevně majestátní zpěvořev Radka Popela by zavánělo zbytečným krokem zpět), přičemž v případě „Venomous Embrace“ jde asi o pocitově nejsilnější navázaní na předchozí album v dějinách kapely. Ta hlavní změna je v tom, že se Dark Angels ve své vláčnosti, zadumanosti, dějové bohatosti a pestrosti o něco víc mazlí s melodiemi a jsou díky tomu o něco snáz (byť ne na první poslech) přístupnější.

Coby zastánce živější podoby Dark Angels si dovolím upozornit především na úvodní propracovanou „The Revenant“ s hodně kousavými kytarami, hrdelně drásavým zpěvem, který občas zabrousí až do blackového skřehotu, akčními bicími (poprvé se jako stálý člen představuje Honza Kapák), atmosférickými klávesami, narůstající náladovou intenzitou, silnou proměnlivostí a výraznou gradací. Protipólem pak může být vláčně hutná „Of Pride And Punishment“ s depresivně zvonivými klávesami a hororově pochmurnou atmosférou. Ostatní skladby se pak pohybují v tomto velmi širokém rozmezí a jistotou je, že díky své variabilitě nesplynou do jednolitého celku.

Z pohledu stylového vývoje se Dark Angels ponořili ve své temnotě dosud asi nejhlouběji, z pohledu kvalitativního se jim v porovnání s tři roky starým předchůdcem podařilo víc vyrovnat poměr atmosféry (o tu jde především) a melodií (což vyniká i díky velmi dobrému a maximálně vyváženému zvuku) a tím získat větší kus přitažlivosti nejen pro příznivce pomalých temp a pochmurných nálad.

Savapip             


BZ DARK ANGELS

Seznam skladeb:
1. The Revenant
2. License to God
3. In Venomine
4. Extremely Divine
5. Poisonous Divine
6. Rise
7. Of Pride and Punishment


Sestava:
Radek Popel - zpěv
Václav Votruba - kytara
Jakub Vondrka - kytara
Tomáš Trávníček - baskytara
Petra Došková - klávesy
Jan Kapák - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 38:50
Země: Česká republika

Diskografie:
2005 – See You In Hell
2007 – Symphony Of Bridal Veil
2011 – Forever & Ever
2013 – Bittersweet Devotion
2014 – Embodiment Of Grief
2017 – Venomous Embrace

Související články


Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.10.2017
Přečteno: 2143x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09435 sekund.