Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PERIHELION - Örvény

Perihelion rozhodně nezahálí a tak tu máme třetí nahrávku za poslední tři roky. Oproti přechozímu EP se ale jedná o dlouhohrající nahrávku, i když, stopáž i počet skladeb se drží při zemi, to však není na škodu Album se jmenuje „Örvény“, což v češtině znamená „vítr“. Nedá se říci, že se jedná o prudký nebo (co se týče tvorby kapely) o čerstvý vítr. Spíš bych hovořil o větru příjemně stabilním. Kapela se drží svého už klasického post-rockového výrazu, ale opět neustrnula a tak je "Örvény" opět jiné, než jeho předchůdci.

„Kihalt égi Folyosók“ překvapí svižným tempem a jistou jednoduchostí. Je to prostě rocková pecka s trochou alternativných kytar, nic víc, nic míň, i přesto zní progresivně a spadá do post-rockového ranku, „Bolyongó“ je klasičtější věcí, kde kapela pokračuje v tom, co načala už před lety. Hudba je pořád živější než v minulosti, má svižný rytmus a v druhé polovině se i trochu přitvrdí, a to nejen hudebně, ale i vokálně. O post-black se nejedná (v začátcích se mu kapela věnovala), ale desku to rozhodně nakopává. Ve „Fényt!“ se přece jen už zpomalí a sází se na zasněnější kytary a psychedelii. Zvuk není načančaný, nechybí mu špinavost a v tomto případě vítaná syrovost.

„Örvény“ je titulní píseň jaksepatří - nejvíce progresivní věc na desce, magická atmosféra, která má na posluchače hluboký dopad. Skladba se s každým tónem zarývá do hloubi duše. První část skladby je velice klidná, zasněná, ale přesto zábavná. V druhé části už nabere hudba obrátky a post-metalové cítění. V závěru nechá posluchače opět trochu relaxovat. „Romokon“ je velmi odpočinková záležitost a je povětšinou instrumentální. Post-rock v tom nejlepším světle, sem tam se objeví podobnost s tvorbou japonských Mono. „Ébredö Táj“ navazuje hudebně na úvodní „Kihalt égi Folyosók“. Špinavý post-rock a nejdivočejší věc na desce. Závěrečné „Bardo“ jen podtrhuje celkovou kvalitu tvorby Perihelion. Klidné pasáže se střídají s těmi výbušnějšími, Perihelion pracují s dynamikou a náladami jako opravdoví mistři.

„Kihalt égi Folyosók“ je velmi sevřená deska, ze které jde jasně cítit, že kapela přesně ví, co dělá. Album je v rámci svého žánru pestré a zábavné po celou dobu. Perihelion jsou chytří, desku nijak nenatahují a drží se nohama na zemi. Neubíjí tak posluchače přepálenou stopáží jako někteří jejich žánroví souputníci. Naštěstí to není na úkor atmosféry, se kterou pracují skutečně parádně. Oproti minulosti bylo pojítek s kapelou Alcest a přibylo rockové syrovosti. Výsledkem je vynikající post-rocková nahrávka, která má na to, aby zaujala nejen posluchače tohoto žánru, ale i ostatní příznivce rockové muziky.

Tomáš Marton             


FB PERIHELION

YouTube ukázka - "Kihalt égi Folyosók

Seznam skladeb:
1.Kihalt égi Folyosók
2.Bolyongó
3.Fényt!
4.Örvény
5.Romokon
6.Ébredő Táj
7.Bardó

Sestava:
Gyula Vasvári - zpěv, kytara
Balázs Hubicska - kytara
Tamás Várkoly - baskytara
Barna Katonka - bicí

Rok vydání: 2017
Čas:
Label: Apathia records
Země:Maďarsko
Žánr: Post-rock

Diskografie:
2014 - Perihelion
2015 - Zeng
2017 - Örvény

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.11.2017
Přečteno: 1820x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09229 sekund.