RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ILIUM - Sirens of the Styx: Re-Styxed

Nevím, jestli jde v Austrálii o nějaký nový trend, nicméně v těchto končinách letos již podruhé vyšlo kompletně restaurované debutové album. Po kapele Silent Knight, která takto oživila fošnu „Masterplan“, se stejnou strategií vyrukovali také bardové Ilium. Ti byli ovšem ještě přičinlivější, když čtrnáct let starý debut „Sirens Of The Styx“ částečně přepsali, jako bonus přihodili jednu novou skladbu a hlavně k mikrofonu pozvali zpěváka Lorda Tima (Lance King dostal protentokrát volno). Připočteme-li k tomu zvuk, jenž se oproti původní verzi vydařil, můžeme mluvit o dramaticky odlišném zážitku.

Však také toto album hudebníci pasují na plnohodnotnou studiovku, což je – podobně jako u zmíněných Silent Knight – správný krok. Dílo má nesporný smysl i pro ty, kteří důvěrně znají originál, o posluchačích, kteří přijdou s daným materiálem do styku poprvé, ani nemluvě. Nic proti Markovi Snedenovi, jenž nazpíval první verzi (která je mimochodem součástí aktuálního balení a fanoušek tak má ideální prostor pro srovnání), Lord Tim ovšem jen těžko hledá konkurenci, navíc jde o nostalgicky nezanedbatelnou skutečnost, neboť tento chlapík u kapely působil mezi roky 2003-2007.

Dramatickou změnou prošel také playlist, ve kterém zůstaly na svém místě pouze závěrečné dvě skladby. Tentokrát nás tedy k poslechu vítá původně druhý song „Embrace The Myth“ a nutno zmínit, že jde prozatím o úvod kvalitativně pozvolný, jelikož lepší položky mají teprve přijít. Úplně v pohodě k nim můžeme zařadit hned navazující píseň „The Celestial Sphere“, která oplývá dost možná nejmelodičtější integritou, včetně uvolněného vícehlasného refrénu, jenž pohánějí příjemně zrychlené kytary. Vysoká úroveň vesele pokračuje dál, mozaiku štychu „Antigone“ tvoří mimořádně barvité vyhrávky, další várka libozvučných vícehlasů nebo orientálně vykroucené momentky, které jenom podporují epický feeling této písně. Funkční šlapavé tempo kompozice „Quoth The Raven“ zdynamizují klávesy, které z všeobecně tradičního heavy/powermetalového základu tohoto alba nejednou vykouknou s nečekanou intenzitou.

Stane se tak i v nové skladbě „Ode Of The Trans-Dimensional Puppeteer“, jež baví nevtíravými melodiemi nebo vypiplanými sóly a celkově je dobrým příslibem pro věci budoucí, když dokazuje neupadající autorskou invenci. Kompozice na albu často šplhají k desetiminutové hranici, druhým nejdelším příspěvkem je track „Incipience: Beowulf Defeats Grendel“ se symfonickým, až filmově načančaným úvodem, zbytek songu nicméně malinko ztrácí sílu, nadechnutí ale přijde hned vzápětí, kus „Solitary Empires“ zase tepe vysoko-jakostní energií, nechybí působivé vokální linky ani hravé riffy. Stejně lichotivě je pak možné mluvit o titulním opusu, který je oproti původní verzi, stejně jako většina dalších písní, o něco zkrácený, což jde jenom na ruku vyšší dynamice, v tomto konkrétním případě podporované výborným rukopisem, jenž chytrým způsobem vtahuje posluchače do hudebního dění, kompoziční variace nabírají na chytlavosti a dohromady tato položka tvoří majestátní monument připomínající autorskou brilanci Jona Schaffera z Iced Earth. Staronové album Australanů se zkrátka povedlo a mělo by ke kapele přilákat mnoho nových fanoušků.

Petr Štěpnička             


FB ILIUM

YouTube ukázka - The Celestial Sphere

Seznam skladeb:
1. Embrace the Myth
2. The Celestial Sphere
3. Antigone
4. Quoth the Raven
5. Ode of the Trans-Dimensional Puppeteer
6. Half-Life
7. Incipience: Beowulf Defeats Grendel
8. Solitary Empires
9. Semblance
10. Tombsouls
11. Sirens of the Styx

Sestava:
Jason Hodges - kytara
Adam Smith - kytara, bicí, klávesy, baskytara

Hosté:
Lord Tim - zpěv
Ty - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:07:34
Label: Nightmare Records
Země: Austrálie
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
2003 - Sirens of the Styx
2005 - Permian Dusk
2007 - Vespertilion
2009 - Ageless Decay
2011 - Genetic Memory
2015 - My Misanthropia
2017 - Sirens of the Styx: Re-Styxed

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.11.2017
Přečteno: 2126x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21926 sekund.