DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POWERMAN 5000 - New Wave

Už od počátků kariéry Powerman 5000 byla tahle parta z Bostonu spojována s tehdy fenomenálním Robem Zombiem. To se psala polovina devadesátých let, Rob Zombie byl právě na vrcholu se svou kapelou White Zombie a připravoval velký start sólové kariéry (která šla ale postupem let do háje…). A byl to právě Rob, v té době už ostřílený matador stříbrného plátna, který se zasadil o to, že se kapela Powerman 5000 objevila v tehdejším puberťáckém dramatu Beverly Hills 90210. Ne náhodou. V čele Powerman 5000 od počátku totiž stojí jistý Michael Cummings vulgo Spider One. Bratr Roba Zombieho…

Dnes už jsou tohle jen báchorky z dávnověku a na dnešní kariéru Powerman 5000 určitě příbuzenský svazek Spidera a Roba Zombieho moc vlivu nemá. Powerman 5000 se dokázali prosadit sami a jejich největší hit, deska „Tonight The Stars Revolt!“, jim zajistil na přelomu milénia velkou pozornost. Vlastě není divu, protože kapela se trefila do všeobecného vkusu svým elektronicky okořeněným nu-metalem, jenž byl tehdy v pořádném laufu. Přestože se tehdy jednalo o úspěch pro kapelu nezvykle velký a nakonec i v takové míře ojedinělý, jsou Powerman 5000 činní dodnes a novinka „New Wave“ je už jejich devátým počinem.

Powerman 5000 jsou dnes už trochu jinou partou než tomu bylo v dobách jejich největší slávy a to v tomto případě není myšleno jen personálně. Jistě, během let se sestava kolem Spidera (jako jediného původního člena) točila a ta současná vlastně funguje teprve dva roky. Ovšem změnilo se i znění celé kapely. Dnes už se v jejich případě nedá mluvit o nějakém industriálním nu-metalu, nebo dokonce metalcoru. Pokud bychom chtěli dnešní Powerman 5000 někam stylově zařadit, museli bychom nutně mluvit o jakémsi moderním rock n`rollu, který se nebojí tvrdých, podladěných kytar (důsledek nu.metalové minulosti), elektronického chřestění ani rapových vsuvek, ale který v první řadě dává důraz na skladbu jako takovou. Nechybí typicky americký, přidrzlý škleb, který odkazuje někam do Los Angeles osmdesátých let, nechybí ani něco stadionových refrénů. To vše ale v třeskutě soudobém balení.

Novinka „New Wave“ přináší v tomto vývoji další krok, když pravděpodobně nejvíce spojuje dva světy, kterými Powerman 5000 za svou kariéru prošli. Ten nu-metalový a ten punkový. S patřičným důrazem na melodie jako takové. Přesně tohle je totiž vtěsnané do čtyř minut pilotního singlu, skvělé „Sid Vicious In A Dress“, která je rozhodně jedním z tahounů celé desky. Jedním, ale rozhodně ne jediným. „New Wave“ totiž představuje velmi silnou kolekci, která v úvodní „Footsteps And Voices“ energicky zatne zuby a kromě baladické (tím pádem v případě Powerman 5000 trochu slabší) „No White Flags“ nepustí po celou stopáž desky, která jen slabě překračuje půl hodinu. Ta úplně stačí, alespoň nebylo místo pro vycpávky a kapela nezačne ve většině případů nudit.

Silnější je pochopitelně tahle kapela v tvrdších věcech, jako je zmíněná „Sid Vicious In A Dress“, úvodní „Footsteps And Voices“ a dvě asi nejzuřivější položky „Die On Your Feet“ a „Hostage“. Tady Powerman 5000 mají hodně síly a právě proto se tyto věci mohou počátat do zlatého fondu kapely a jistojistě budou patřit i ke koncertním tutovkám. K nim lze zařadit i trochu klidnější kousek (i když refrén je doslova koulervoucí) „David Fucking Bowie“ a punkovou vypalovačku „Get A Life“. Naopak na druhém pólu stojí (kromě zmíněné baladické „No White Flags“, jenž trochu nešikovně evokuje hrdiny grunge) i druhý singl alba „Cult Leader“, což je skladba z tak infantilním nápěvem, až si posluchač musí ťukat na čelo.

Pozitiva ale zhusta převažují a proto lze „New Wave“ řadit k tomu lepšímu z diskografie téhle kapely. Oproti minulé „Builders Of The Future“ se jedná o trochu přístupnější desku, přestože k sobě obě nahrávky nemají zase tak daleko. Novinka ale více sází na melodie a ubírá trochu agresivity. A to je tvář, která Powerman 5000 sluší...

Jan Skala             


www.powerman5000.com

YouTube ukázka – Sid Vicious In A Dress

Seznam skladeb:
1. Footsteps And Voices
2. Hostage
3. Sid Vicious In A Dress
4. David Fucking Bowie
5. Cult Leader
6. No White Flags
7. Thank God
8. Die On Your Feet
9. Get A Life
10. Run For Your Life

Sestava:
Spider One - zpěv
Ty Oliver - kytara
Murv Douglas - baskytara
DJ Rattan - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 31:00
Label: Pavement Records
Země: USA
Žánr: industrial rock/heavy metal

Diskografie:
1995 - The Blood-Splat Ratting System
1999 - Tonight The Stars Revolt! 2001 - Anyone For Doomsday?
2003 - Transform
2006 - Destroy What You Enjoy
2009 - Somewhere On The Other Side Of Nowhere
2011 - Copies Clones & Replicants
2014 - Builders Of The Future
2017 - New Wave

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.12.2017
Přečteno: 1581x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jak se říká,proti gustu... já...13. 12. 2017 8:41 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09112 sekund.