RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mattey, Eter, Tonka, Jurx (RAVENCLAW) - Najlepšia cesta pomôcť druhým je inšpirovať ich k nájdeniu vlastnej inšpirácie

Rodinný podnik, dalo by se říci. V řadách košických Ravenclaw, kteří aktuálně dovršují svojí plnoletost, totiž najdete hned trio sourozenců. Ale nejen touhle v podstatě raritní informací se mohou Ravenclaw pochlubit, stejně tak zajímavé je jejich spojenectví s Kaiem Hansenem, ne každému se podaří nechat si pokřtít vlastní nahrávky od této ikonické osobnosti. A jelikož, jak říká zpěvák Mattey Valiska jsou si v kapele všichni rovní, do odpovědí se pustili téměř všichni členové kapely.

Skupina Ravenclaw má za sebou už patnáct let činnosti, který okamžik z vaší historie považuješ za nejdůležitější, na který ze zážitků z toho patnáctiletého období vzpomínáš nejradši?
Mattey: Najdôležitejší je stále posledný koncert (smích), ale nie, pre mňa osobne bolo zadosťučinením tohtoročné minitour s hosťom Kaiom Hansenom. Naozaj sme si to všetci užili, išli naplno a veríme , že potešenie bolo aj na strane publika. Nezvykneme si „prilepšovať“ na slávnych menách alebo platiť si spoluprácu na CD a koncertoch, a ani sme to nikdy nerobili. Pri oslave 15 výročia sme však chceli ponúknuť niečo unikátne a keď Kai prijal naše pozvanie, veľmi sme sa tešili.
Eter: Mať k dispozícii celý prázdny botel len pre kapelu bolo super. A z koncertov na Ukrajine máme tiež veľa zaujímavých zážitkov (smích).
Tonka: Najradšej spomínam na obdobie okolo roku 2007, kedy sme trávili v skúšobni celé noci a hrali do rána. Vtedy sme sa stmelili a kapelným vzťahom to ešte posilnilo pevné rodinné základy. Okrem toho napríklad aj predlhá cesta vlakom do Prahy na koncert a cesta späť autobusom, keď pán šofér odmietal Gabimu po ceste zastaviť kôli malej potrebe, tak sa výčural do plastového pohárika a celú cestu strážil, aby sa to nevylialo. Dúfam, že sa nenahneváš Gabi (smích).
Jurx: Tých okamžikov bolo viac za tú históriu, ale najradšej spomínam na našu starú skúšobňu a časy, ktoré sme strávili v nej, obzvlášť moje nočné hrania v skušobni. Ale najkľúčovejší moment bol, keď som sa po dvoch rokoch mojej pauzy v kapele vrátil a pokračoval s väčším nasadením a chuťou.

Není mnoho kapel, které by se mohli pochlubit tím, že v jejich řadách působí hned tři sourozenci. Je tahle situace z hlediska rozhodovacích procesů v kapele výhodou nebo nevýhodou, jak v Ravenclaw vlastně funguje rozhodování, je to u vás o demokracii nebo o jasném tahounovi?
Mattey: Určite to je o tom, že každý dáva do kapely niečo zo seba, všetci spolu sa riadime heslom: jeden za všetkých a všetci za jedného. Rodina to iba dopĺňa. Aj keď ťa súrodenec niekedy nahnevá, a aj keď si rodinu človek nevyberá, stále to bude rodina a bude nad všetkým, to ale neznamená výhody alebo nevýhody, v kapele sme si všetci rovní. Je to ale aj o tolerancii, empatii, sebadisciplíne a zodpovednosti.

Jak bys charakterizoval hudbu Ravenclaw někomu, kdo o vaší kapele dosud nic neslyšel?
Mattey: Keby som mohol pustiť skladbu, tak by som pustil a predstavil. Ak by som to mal charakterizovať slovami, tak by som povedal, že Ravenclaw tvorí symfonickú energickú hudbu, ktorá víťazoslávne odoláva vodám komercie veslami harmónie a melodiky a možno v nej vycítiť aj srdce a emócie a životné inšpirácie.
Tonka: Metal pre široké spektrum poslucháčov.
Eter: Melodický heavy-power metal – počúvateľný aj pre menej rockové publikum (smích).

Určitě je na co vzpomínat i z pohledu toho, s kým jste měli možnost vystoupit na jednom pódiu. Které z těchto setkání pro tebe bylo nejzajímavější a proč? A s kým by sis ještě rád zahrál?
Mattey: Všetky stretnutia boli veľmi zaujímavé a pre mňa osobne aj zážitok, keďže môžem povedať, že čo sa týka metalovej hudby, mal som možnosť sa stretnúť s viacerími obľubenými intrepretmi. Medzi inými Kai Hansen, Michael Kiske, André Matos, Fabio Lione, Tobias Sammet a mnoho ďalších. Spomínam spevákov lebo sám som spevák (smích). Prečo boli tieto stretnutia zaujímavé? Každé jedno bolo takým malým splneným snom. A s kým by som si rád zahral, zaspieval? Momentálne ma napadá Steven Tyler, Neil Young …, najradšej by som si zahral aj s pár ľuďmi, ktorí už medzi nami nie sú, ale to asi odložím o pár desiatok rokov (smích).
Tonka: Vždy bolo mojím snom vystupiť na jednom pódiu s Kaiom Hansenom, po splnení tohto sna som na vystupovanie s inými hudobníkmi viac nemyslela.
Eter: Určite s Kaiom Hansenom. Prečo? Lebo to je Kai Hansen (smích)!
Jurx: Áno, máme neskutočne veľa spomienok a zážitkov z koncertov, zo skúšobní, z výletov… Na pódiu to bolo najzaujímavejšie s legendárnym Kaiom Hansenom, kde sme mali možnosť zahrať si spolu aj zopár songov od Gamma Ray. Bola to pre nás česť a vlastne sa nám splnil taký malý sen.

Křtitelem vaší dosud poslední nahrávky EP „Presage“ byl právě Kai Hansen. Jak k téhle spolupráci došlo a plánujete s Kaiem ještě nějaké společné aktivity?
Mattey: S Kaiom sa poznáme už dlhšie, čo postupne prerástlo aj do kamarátstva. Koncertné miniturné, ktoré bolo s hosťom Kaiom by bolo fajn nechať v spomienkach ako unikát a exluzivitu, ale nevylučujeme možnosť ,že by sme to ešte niekedy zopakovali. V každom prípade, nezáleží to len od kapely.
Tonka: Začalo to v roku 2006, kedy Gamma Ray hrali na festivale, kde sme sa s Kaiom prvý krát stretli. Odvtedy sme sa videli pomerne často, vždy keď hrali v Českej Republike alebo Slovensku. Stali sa z nás dobrí priatelia. Kaiovi sa Ravenclaw stále páčil, postupne som mu nosila naše cd. Zaujímavosťou je, že krst sa udial na deň presne desať rokov odkedy sme sa s Kaiom spoznali (19.8.2006 -19.8.2016 krst). Kai má veľa práce ohľadom jeho kapiel, avšak spoločné aktivity sa nevylučujú.
Jurx: Veríme, že áno. Kai je momentálne dosť vyťažený, práve prebieha svetové turné Helloween a Kai je s nimi. Ale do budúcna veríme, že si zahráme spolu na pódiu a možno aj niečo vydáme spoločne na cd… Kto vie? Možno príde aj kúzelník (smích).

Vaše poslední a vlastně jediné album „Welcome To The Ravenland“ vyšlo již před osmi lety. Otázku toho, kdy přijdete s jeho následovníkem jste řešili už před lety, nicméně zatím k tomu nedošlo. Čím to, nestálo po takové době již předloňské EP dotáhnou do podoby dlouhohrajícího alba? A máte už nějakou představu, jak bude vypadat vaše další nahrávka a kdy byste jí chtěli vydat?
Mattey: Nemáme predstavu, neplánujeme to súriť a hádzať na album nasilu nejakú „vatu“ (songy len do počtu) - To by nebolo fér voči ľuďom ani nám. Vyšperkujeme radšej raz za čas poriadny singel, s ktorým budeme v čo najväčšej miere spokojní a dáme ho vonku. Niesme tlačení ani nútení vydavateľstvom a preto si vychutnávame túto slobodu. Ľudia, ktorým sa páči Ravenclaw to určite pochopia, kedže robíme hudbu popri zamestnaní, rodinách a ďalších záležitostiach.
Jurx: Trochu sa to opozdilo, mali sme každý iné povinnosti, ale už dávame dokopy materiál a nápady a pracujeme na tom.

Nedávno jste zveřejnili videoklip ke skladbě „Think“. Proč padla volba právě na tuhle skladbu, jak jste si nahrávání užili a předpokládáš, že se tvorbě videoklipů budete věnovat i nadále?
Mattey: Prišla nám táto skladba ako zaujímavá pre široké moderné publikum. Nahrávanie sme si všetci užili. Bol to asi najhorúcejší deň v roku, ale sprijemňovali sme si ho aj posedením, slnečníkom, grilom a čerstvým mojitom (smích). Určite chceme pokračovať v točení aj naďalej, aj keď to zaberie veľa síl a času, najlepšie vieme, čo chceme a ako to má vyzerať.
Tonka: Nahrávanie sme si veľmi užili, nieslo sa v príjemnej atmosfére. Avšak pri niektorých scénach bolo nebezpečné, hlavne keď som liezla s bassgitarou na železnú konštrukciu vo výške asi 15 metrov. Určite chceme pokračovať v tvorbe videoklipov.
Eter: Je to dynamická skladba, ktorá sa postupne vyvíja a mohla by zaujať ľudí. Počas celého dňa nahrávania bolo príšerne teplo, takže sme sa pekne opálili (smích).

Aktuální otázkou jsou patnácté narozeniny Ravenclaw. Takže jak proběhne jejich oslava, chystáte k tomuto výročí nějakou speciální akci pro vaše fanoušky?
Mattey: Tohtoročné koncerty a práca Ravenclaw boli samotnou oslavou (smích).
Tonka: Oslava prebehla na minitour s Kaiom Hansenom tohto roku. Preto sa vlastne konalo.

Jak jsou na tom Ravenclaw s koncertní aktivitou, kde vás je v nejbližší době možné vidět a co nějaký výlet do České republiky, nemáte jej v plánu?
Mattey: Termíny na festivaly a koncerty na budúci rok sú akurát v riešení.

S jakými ambicemi jste Ravenclaw zakládali, co z nich se vám již podařilo splnit a čeho by jsi s kapelou ještě rádi dosáhli? Jaké mají Ravenclaw nejbližší plány?
Mattey: Ravenclaw sme zakladali s bratom ako 15 a 17 ročný. V rámci možností, ktoré nám ponúka zábavný priemysel pre rockové a metalové undergroundové kapely sa splnili všetky resp. nadrámec, a môžme povedať ,že sa splnili aj také, ktoré by sme si nikdy ani nepredstavovali. Už po dokončení albumu (2009) sme sa v kapele pýtali sami seba, kam to ešte môžeme dotiahnuť, aj keď sme sa všetci narodili ako čechoslováci, žijeme na Slovensku a sú tam isté překážky, či už konzervatívnosť ľudí alebo nulová podpora zo strany kultúrnych organizácii atď. Ale stalo sa, sme tu, píšeme skladby, hráme veľké festivaly, tešíme sa z fanúšikov a publika.
Eter: Ambície? Realizovať svoje hudobné nápady a zaujať nimi čo najviac poslucháčov (smích).

A teď už máš obligátní prostor říct to, co bys rád a na co jsem se nezeptal.
Mattey: Ľudia, robíme to pre vás. Ďakujeme vám za priazeň a podporu. Vidíme sa na koncertoch.
Tonka: Jedna inšpiratívna múdrosť, ktorou sa riadim nakoniec : „Najlepšia cesta pomôcť druhým je inšpirovať ich k nájdeniu vlastnej inšpirácie.“

Savapip             


www.ravenclaw.sk

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.11.2017
Přečteno: 3165x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nevlastním Je to tak, od...4. 12. 2017 19:10 mr.deadhead
Vlastnis aspon jedno cd?Ok otazka na...4. 12. 2017 11:17 mr. dead
Jedno album za...19. 11. 2017 16:12 mr.deadhed


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09446 sekund.