ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KELDIAN - Darkness And Light

Vesmířané Keldian se po čtyřech letech vrací zpátky na scénu, aby potěšili (power)metalové posluchače svým umem. Je to vždy malý svátek, jelikož dvojice norských hudebníků platí za osobité autory, kteří vnášejí do tradičních žánrových vzorců důvtipné a osvěžující tvary. Nová, v pořadí čtvrtá studiovka s jednoznačným titulem (a poněkud nenápatidým obalem) „Darkness And Light“ není výjimkou, naopak po předešlém, na poměry kapely přece jenom obyčejnějším příspěvku zase nabízí ojedinělý zážitek, jenž má sílu povznést posluchače nad světské starosti a strasti.

Alespoň já se tak při poslechu některých aktuálních skladeb cítím. Úvod alba nicméně ještě vyznívá o něco méně našlapaně, než by fanoušek mohl a chtěl očekávat. V prvních třech skladbách neschází typické atmosférické hrátky se zvukovými "space" efekty, jsou však nečekaně doprovázeny nikterak výjimečnými, mnohdy až přímočaře hardrockovými riffy, k tomu dvakrát neoslní ani refrény. To platí zejména pro song „The Haunting“, částečně také pro položku (a první singl) „Blood Red Dawn“, nicméně tam je alespoň chorus pozvednut závěrečnou pěveckou nástavbou, celkově pak píseň už předtím zachraňují velmi přitažlivě klenuté sloky. Z úvodní trojice si každopádně nejlépe vede startovací kus „Nightfall“, ve kterém se norští skladatelé znatelně přibližují perfekcionismu prvních dvou alb, když nabízejí lákavou směs jednoduchých, ale zcela funkčních hudebních motivů, včetně líbivého sóla, dobrého refrénu, plíživě epického feelingu a samozřejmě nezbytné várky elektronických cingrlátek.

Jednoznačnou hodnotou prvních tří kompozic, stejně jako celé nahrávky, je každopádně pozitivní náboj a hlavně odlehčená atmosféra, jež působí, jako by se skladby pohodlně převalovaly na nejměkčích polštářích. Tento pocit ještě znásobí navazující song „Life And Death Under Strange New Suns“, ve kterém se pánové uchýlí k rychlému tempu, čímž automaticky rozvibrují atraktivitu jednotlivých tónů, a to až k samotné poslechové závrati. Syntetické tanečky konečně zacvaknou s plnou intenzitou a výtečně si potykají se speedmetalovou akcelerací, jež v popěvkovém a klávesově přesně vydriftovaném refrénu dosahuje vrcholného okamžiku celé desky. Na zajímavosti skladbě dodává text inspirovaný hrou Mass Effect, variabilitě pak svědčí poklidná mezihra, zatím však nejde o dominantní moment písně, taková situace nastane až v příspěvku „I´m The Last Of Us“, který je orámován dlouhými náladotvornými pasážemi, do kterých jsou jemně položeny popové zpěvy. V podobných – pro kapelu nijak výjimečných – okamžicích znějí Keldian jako Australané Voyager ve svých rozkošných baladických putováních, potažmo jako rocková variace známých osmdesátkových legend A-ha, a to hlavně díky vokální podobnosti obou zpěváků. Ani zde však nepřijdeme o vzrůstající vnitřní gradaci (však má tato skladba více než dvanáct minut) a působivý hymnický feeling.

Svižná a opět vysoce nápaditá položka „Change The World“ operuje se zkreslenými vokály, jejichž líbivost posléze ještě pozvedne hostující pěnice Helene Midje, která se představila již na předešlé studiovce. Druhý vrchol přijde hned vzápětí, a to v dalším rychlíku (nemůžu si pomoct, ale při vyšší rychlostní aktivitě je pro mě tahle parta zkrátka nejpřitažlivější) „Broadside!“, jenž kromě výtečného refrénu pobaví i úvodním pianovým preludiem, stejně jako houpavými motivy, které jenom přidávají celé záležitosti šmrnc a dynamiku. Opus „Crown Of Starlight“ pak znamená adekvátně velkolepé zakončení nahrávky, když atraktivní melodický nájezd vyústí do šlapavých temp a zejména do nadýchaně oslavného refrénu, na jehož repetici s postupně nabírající gradací celá skladba stojí a jako taková funguje na výbornou.

Norské duo nezklamalo. Pro mě osobně novinka kapely znamená pocitový návrat k prvním dvěma – dnes již mezi mnoha fanoušky kultovním – studiovkám, když je opět možné mluvit o specifickém a mimořádném zážitku. Netýká se to možná všech osmi písní, méně vtahující okamžiky ale bohatě vynahrazují momenty prvotřídní a strhující. Tedy takové, o jejichž stvoření si většina skladatelů může nechat jenom zdát.

Petr Štěpnička             


www.keldian.com

YouTube ukázka - Blood Red Dawn

Seznam skladeb:
1. Nightfall
2. Blood Red Dawn
3. The Haunting
4. Life and Death Under Strange New Suns
5. Im the Last of Us
6. Change the World
7. Broadside!
8. Crown of Starlight

Sestava:
Christer Andresen - zpěv, kytara, baskytara
Arild Aardalen - klávesy, vokály

Hosté:
Steingrim - bicí
Vemund Osland - kytara (tracky 4, 7)
Helene Hande Midje - zpěv (tracky 2, 3, 5, 7, 8)

Rok vydání: 2017
Čas: 52:14
Mastering: Mika Jussila
Label: Perris Records
Země: Norsko
Žánr: melodický power-symfo-space-pop metal

Diskografie:
2006 - Heavens Gate
2008 - Journey Of Souls
2013 - Outbound
2017 - Darkness And Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.11.2017
Přečteno: 3009x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlasím s...14. 11. 2017 11:17 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08684 sekund.