26.04.2018
DIO DISCIPLINES
S podporou Wendy Dio, vdovy po Ronniem Jamesi Diovi, vyjde ..více

26.04.2018
ADLER`S APPETITE
Bubeník Steven Adler (ex-Guns N`Roses), poté, co světu ..více

26.04.2018
THE DARKNESS
Britští srandisté nabídnou živák "Live At ..více

26.04.2018
HITTMAN
Heavymetalová parta z New Yorku, která fungovala v letech ..více

26.04.2018
VIOLATION WOUND
Chris Reifert, někdejší kytarista megakultovních Death a ..více

25.04.2018
DR. LIVING DEAD!
Právě dnes spatřil světlo crossoverového světa ..více






THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Kapela měla nasmlouvane turné mimo domovskou Aus ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
To JonathanGray: Mohu se ze zvědavosti zeptat, ja ..

Jon BON JOVI - Destination Anywhere
Příjemná, pohodová deska, působící v určit ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Deen s Dougem spolu hrajou v Revolution Saints, ta ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Za mne 8,5. Jsou to TDD, a to od nich chci. Na jin ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Taky jsem byl v sektoru pod pódiem, ale spíše n ..

THERION - The Beloved Antichrist
bohužel nyní nedoceněné a nepochopené dílo, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Já to vidím podobně jako v recenzi. Byl jsem v ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi viděl jsem to dost podobně jako Ty.Výborn ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Ta kritika, myslím, mířila hlavně na to, že j ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
962x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
943x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
861x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
856x

PRIMAL FEAR - New Religion
820x

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
716x



27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100

03.05.2018
05.05.2018 FECALIZER-goreg rind (Mexiko), TOP SECRET - grind (Cz) , TRANSONIC ..
Klubovna Jeden Tag,OSTRAVA, začátek od:18:00, vstupné:



článků celkem: 6275
recenzí: 5082
reportů: 521
rozhovorů: 349













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Matematika je jasná, výsledek neobvyklý a nejistý… U nového alba ledové královny (této asociaci se při pohledu na obal nového alba nelze vyhnout) Tarji Turunen "From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)" není třeba spekulovat o dvou základních jistotách – za prvé Tarja prostě umí zpívat a její hlas má své specifické kouzlo, pro které je vánoční tématika jako dělaná. Za druhé téma Vánoc není pro rockery žádné tabu a věřím tomu, že každá z nás má doma nějaké to album, na kterém se jeho oblíbenec pustil do adaptace vánočních písní po svém a které může (občas hodně svérázným způsobem) navodit vánoční atmosféru. Není to poprvé, co Tarja koketuje s vánočními melodiemi. Už před jedenácti lety nepojala toto téma zrovna konzervativně, ovšem aktuálním zpracováním písní určených pro svátky klidu a míru zašla ještě o něco dál, na vánoční stromeček navěsila černé ozdoby a v některých chvílích do známých melodií naroubovala posmutnělost, melancholii, pochmurnost i bizarnost.

V jednu chvíli můžete slyšet křehkost, inspirovanou u lesní víly Enyi („Amazing Grace“), chvíli předtím na vás vykoukne poťouchlost Tima Burtona („Deck The Hells“, kde Tarje vypomohla i její dcera Naomi), obecně ale lze říci, že hlavním tématem je pocit, který s Vánocemi není obvykle spojován – smutek. Velmi temně zní až nevánočně ponurá „O Come, O Come, Emmanuel“, v níž syté smyčce (na albu zdaleka ne naposled) tu depresivní atmosféru ještě umocňují, až do funebrální tahavosti sklouzne klasika „We Three Kings“, pravda, alespoň v refrénu dojde na určité projasnění jinak velmi skličujícího dojmu, dýchajícího z instrumentálních pasáží. V němčině zpívané nenápadně dramatické „O Tannenbaum“ má až soundtrackovou přesvědčivost (samozřejmě v hodně potemnělých barvách), nejpozději ve smutné verzi „God Rest Ye Merry Gentleman“ vás možná už napadne, jestli toho smutku přece jen není trochu moc… A posluchač je pak ve finále vděčný za Tarjinu vlastní kompozici „Together“, která sice album také kdovíjak neprosvětlí, ale přece jen se nepere se stigmatem klasického duchu Vánoc.

A proto je výsledek velmi nejistý. Tarja o "From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)" prohlásila, že tohle album je věnováno osamělým lidem, kterým se o Vánocích vrací jejich špatné vzpomínky. Nicméně právě tuhle sortu potenciálních posluchačů by tohle ultra pesimistické album mohlo pošoupnout do ještě větší beznaděje, tmavé emoce, které z něj sálají, jsou opravdu silné. A ti ostatní nejspíš v době Vánoc dají přednost jakékoliv optimističtější variantě (a že mají i v rockovém světě z čeho vybírat). Z jakého pohledu tohle album tedy brát? Samozřejmě, že technicky jde o velmi precizní záležitost, Tarjin hlas má svou nezaměnitelnou sílu, o originalitě ani nemluvě. Jen ty netradiční emoce působí nejen nezvykle, ale někdy až nepatřičně.

Savapip             


www.tarjaturunen.com

YouTube ukázka - O Tannenbaum

Seznam skladeb:
1. O Come, O Come, Emmanuel
2. Together
3. We Three Kings
4. Deck the Halls
5. Pie Jesu
6. Amazing Grace
7. O Tannenbaum
8. Have Yourself a Merry Little Christmas
9. God Rest Ye Merry Gentlemen
10. Feliz Navidad
11. What Child Is This
12. We Wish You a Merry Christmas

Sestava:
Tarja Turunen – zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: 49:25
Label: earMUSIC
Země: Finsko

Diskografie:
2006 - Henkäys Ikuisuudesta
2007 – My Winter Storm
2010 – What Lies Beneath
2013 – Colours In The Dark
2016 – The Shadow Self
2017 – From Spirits and Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Související články

Foto: archiv Tarji Turunen


Vydáno: 24.12.2017
Přečteno: 1935x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mně se to album...27. 12. 2017 17:10 Crust
TARJACelkom by ma...24. 12. 2017 12:24 Michael


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.25172 sekund.