16.07.2018
MINDWALKER
Druhá ukázka z nového alba "Burning Past", které vydal ..více

16.07.2018
THE CIRCLE
Superskupina, kde působí zpěvák Sammy Hagar, kytarista ..více

16.07.2018
BIGFOOT
Po rozchodu s dlouholetým vokalistou Anthonym "Antem" ..více

15.07.2018
HARDCORE SUPERSTAR
Poprvé od svého rozchodu s těmito švédskými rockery, ..více

15.07.2018
THE AGONY SCENE
První desku po comebacku v roce 2013 připravila tahle ..více

15.07.2018
PYREXIA
Deathmetalová pětice z New Yorku má hotové nové album. ..více






ALMANAC - Kingslayer
Tak se rozloučil i Readman! Nový zpěvák je jak ..

MARDUK - Viktoria
Po hláške "o jejich nejlepším albu od… zmín ..

Petr ŠODEK (TANKER) - Jednou rocker, pořád rocker!
Pane Petře z Tankeru, který jste prodával Korg ..

BULLET FOR MY VALENTINE - Gravity
Bring me the Valentine, v poslednej dobe som si ob ..

THERION - Sitra Ahra
Presne od tohto kotúča je pre mna THERION mrtva ..

THERION - Gothic Kabbalah
Tohle je jediná deska Therion, kterou jsem kdy sl ..

U.D.O. - Decadent
Já mám vlastně jen jeden problém a to ten, že ..

U.D.O. - Decadent
Dle nových dvou klipů to staroušovi stále dob ..

Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time
Pro mě naopak vyznívá recenze víc než přív ..

Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time
No. Popravdě jsem od toho čekal víc, a protože ..




Za poslední měsíc:
IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
2394x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1224x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
1141x

SALIERI - Babylón
797x

MELTED SPACE - Darkening Light
653x

REFUGE - Solitary Men
603x



29.07.2018
LOUDNESS (JPN), METALCRAFT..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 499,-

26.08.2018
THE BROADCAST (USA), ŠPINAVÍ LÚZŘI..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 299,-

16.09.2018
THE POODLES (SWE) & 2 special guests..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 450,-



článků celkem: 6425
recenzí: 5217
reportů: 528
rozhovorů: 354













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Matematika je jasná, výsledek neobvyklý a nejistý… U nového alba ledové královny (této asociaci se při pohledu na obal nového alba nelze vyhnout) Tarji Turunen "From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)" není třeba spekulovat o dvou základních jistotách – za prvé Tarja prostě umí zpívat a její hlas má své specifické kouzlo, pro které je vánoční tématika jako dělaná. Za druhé téma Vánoc není pro rockery žádné tabu a věřím tomu, že každá z nás má doma nějaké to album, na kterém se jeho oblíbenec pustil do adaptace vánočních písní po svém a které může (občas hodně svérázným způsobem) navodit vánoční atmosféru. Není to poprvé, co Tarja koketuje s vánočními melodiemi. Už před jedenácti lety nepojala toto téma zrovna konzervativně, ovšem aktuálním zpracováním písní určených pro svátky klidu a míru zašla ještě o něco dál, na vánoční stromeček navěsila černé ozdoby a v některých chvílích do známých melodií naroubovala posmutnělost, melancholii, pochmurnost i bizarnost.

V jednu chvíli můžete slyšet křehkost, inspirovanou u lesní víly Enyi („Amazing Grace“), chvíli předtím na vás vykoukne poťouchlost Tima Burtona („Deck The Hells“, kde Tarje vypomohla i její dcera Naomi), obecně ale lze říci, že hlavním tématem je pocit, který s Vánocemi není obvykle spojován – smutek. Velmi temně zní až nevánočně ponurá „O Come, O Come, Emmanuel“, v níž syté smyčce (na albu zdaleka ne naposled) tu depresivní atmosféru ještě umocňují, až do funebrální tahavosti sklouzne klasika „We Three Kings“, pravda, alespoň v refrénu dojde na určité projasnění jinak velmi skličujícího dojmu, dýchajícího z instrumentálních pasáží. V němčině zpívané nenápadně dramatické „O Tannenbaum“ má až soundtrackovou přesvědčivost (samozřejmě v hodně potemnělých barvách), nejpozději ve smutné verzi „God Rest Ye Merry Gentleman“ vás možná už napadne, jestli toho smutku přece jen není trochu moc… A posluchač je pak ve finále vděčný za Tarjinu vlastní kompozici „Together“, která sice album také kdovíjak neprosvětlí, ale přece jen se nepere se stigmatem klasického duchu Vánoc.

A proto je výsledek velmi nejistý. Tarja o "From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)" prohlásila, že tohle album je věnováno osamělým lidem, kterým se o Vánocích vrací jejich špatné vzpomínky. Nicméně právě tuhle sortu potenciálních posluchačů by tohle ultra pesimistické album mohlo pošoupnout do ještě větší beznaděje, tmavé emoce, které z něj sálají, jsou opravdu silné. A ti ostatní nejspíš v době Vánoc dají přednost jakékoliv optimističtější variantě (a že mají i v rockovém světě z čeho vybírat). Z jakého pohledu tohle album tedy brát? Samozřejmě, že technicky jde o velmi precizní záležitost, Tarjin hlas má svou nezaměnitelnou sílu, o originalitě ani nemluvě. Jen ty netradiční emoce působí nejen nezvykle, ale někdy až nepatřičně.

Savapip             


www.tarjaturunen.com

YouTube ukázka - O Tannenbaum

Seznam skladeb:
1. O Come, O Come, Emmanuel
2. Together
3. We Three Kings
4. Deck the Halls
5. Pie Jesu
6. Amazing Grace
7. O Tannenbaum
8. Have Yourself a Merry Little Christmas
9. God Rest Ye Merry Gentlemen
10. Feliz Navidad
11. What Child Is This
12. We Wish You a Merry Christmas

Sestava:
Tarja Turunen – zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: 49:25
Label: earMUSIC
Země: Finsko

Diskografie:
2006 - Henkäys Ikuisuudesta
2007 – My Winter Storm
2010 – What Lies Beneath
2013 – Colours In The Dark
2016 – The Shadow Self
2017 – From Spirits and Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Související články

Foto: archiv Tarji Turunen


Vydáno: 24.12.2017
Přečteno: 2316x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mně se to album...27. 12. 2017 17:10 Crust
TARJACelkom by ma...24. 12. 2017 12:24 Michael


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19485 sekund.