ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ODRADEK ROOM - A Man Of Silt

Odradek Room je nejen název povídky Franze Kafky, nazvala se tak i doom metalová formace z Ukrajiny, která se při svém start před deseti lety jmenovala původně Shards Of Silence, nicméě o dva roky později už užívala Kafkovské jméno. Odradek Room aktuálně předkládají k poslechu druhou desku „A Man Of Silt“, jejíž úvodní intro „Arising Into The Void“ ukazuje zálibu kapely ve východní tématice, klidná hudba jako by pocházela z Tibetu, tamní filozofie je kapele zjevně blízká.

„Selfness“ už ukazuje hudební podstatu kapely. Drsný doom metal se silnou atmosférou. Nechybí ani orchestrace či vynalézavá baskytara, která je dobře slyšet a je rovnocenným partnerem ostatním nástrojům. Skladba je z větší části instrumentální, i když ani milovníci growlu nepřijdou zkrátka. Nepřesléchnutelné jsou vlivy post-rocku a v druhé půlce písně se ještě pořádně přitvrdí. Kytary jsou najednou agresivnější, než bývá u doomu zvykem a Artyomův vokál má až maniakální výraz. Neskutečně podmanivá věc!

„Texture Of Reality“ nabídne akustický začátek i čistý, avšak velmi utrápený zpěv. Pomalé tempo pokračuje a atmosféra koresponduje s močálem, nad kterým se vznáší hustá mlha. Opět se více hraje, než zpívá a v polovině skladby se Odradek Room instrumentálně doslova předvádějí. Progresivní pojetí doom metalu, které se dá s trochou nadhledu přirovnat ke staré tvorbě Opeth. Skladba posluchače stále více zamotává do svých atmosférických spárů. „Mirror Labyrint“ přináší malé odlehčení už tak beznadějí nahuštěné nálady. Píseň je měkčí, více post-rocková. Tempo je pomalounké a vrcholem se stává uvolněné pohodové kytarové sólo. V „Rain Trip“ zaujme využití saxofonu a také přítomnost ženského zpěvu. Žádné vybočení z nastolené hudební cesty však nepřichází. Opět kapela využije kytarového sóla, tentokrát progresivnějšího než v předchozí skladbě. „Silt Flower“, stejně tak „Divide“ pokračují i nadále stejně jako jejich předchůdci. I přes svou zajímavost a skladatelskou vyspělost Odradek Room ke konci ztrácí deska své kouzlo. Kvalita je pořád stejná, jen má člověk pocit, že vše zajímavé už slyšel.

Odradek Room umí navodit neskutečně silnou atmosféru, která vás zcela pohltí. Využívají k tomu i nálady, jež připomenou například melancholii Katatonie. Rovněž jejich hudba připomíná Řeky Painted Black, kteří jsou však ještě o něco pestřejší. „A Man Of Silt“ je hodně povedené album. V druhé půlce sice již trochu ztrácí zajímavost, avšak pro milovníky doom metalu je tohle rozhodně deska, kterou by neměli minout.

Tomáš Marton             


FB ODRADEK ROOM

YouTube ukázka - Selfness

Seznam skladeb:
1. Arising in the Void
2. Selfness
3. Texture of Reality
4. Mirror Labyrinth
5. Rain Trip
6. Silt Flower
7. Divide
8. Conditional Eternity

Sestava:
Artyom Krikhtenko - zpěv, kytary, klávesy
Ilya Zernitsky - kytary
Sergey Kuznetsov - baskytara, klávesy
Roman Borovikov - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 50:16
Label: Hypnotic Dirge Records
Země:Ukrajina
Žánr: Progresivní doom metal

Diskografie:
2013 - Bardo. Relative Reality
2017 - A Man Of Silt

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.02.2018
Přečteno: 1605x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.33278 sekund.