22.06.2018
DESTINIA
Projektu japonského hudebníka Nozomu Wakaie vyjde 13. ..více

22.06.2018
ACCEPT
Živé album chystají ACCEPT - album "Symphonic Terror - ..více

22.06.2018
KING COMPANY
Finové KING COMPANY vydají své druhé album "Queen Of ..více

22.06.2018
FORGOTTEN SILENCE
FORGOTTEN SILENCE natočili lyric video k titulní skladbě ..více

21.06.2018
AUTOGEN
Zemřel zakládající člen této heavymetalové kapely ..více

21.06.2018
EAGLEHEART
Česká power-progmetalová kapela propaguje aktuální ..více






IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Největší překvapení byl Bruce! Skoro dokonal ..

REFUGE - Solitary Men
Tyhle revivaly... :D ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
fenomenální koncert. Zvukově naprostá extrakla ..

REFUGE - Solitary Men
tohle je velmi příjemné překvapení. A zvláš ..

REFUGE - Solitary Men
páni, ani mi to nedalo moc práce z Manniho uděl ..

REFUGE - Solitary Men
souhlas s předchozím příspěvkem, taky jsem na ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Předkapeli o ničem ale Iron Maiden to byla napro ..

REFUGE - Solitary Men
Za mě trochu zklamání...Pe avy mohl odlišit Ref ..

REFUGE - Solitary Men
sorry šotek se připletl ....i když je možná t ..

REFUGE - Solitary Men
Musím nesouhlasit s hodnocením. Deska je parádn ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2105x

THERION - Vovin
1466x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
997x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
983x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
953x

GHOST - Prequelle
936x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6391
recenzí: 5189
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


PRIMAL FEAR - Jaws Of Death

Pokud jsem v závěru recenze na debutové album Primal Fear uvedl zmínku o budoucím nalézání zajímavých autorských směrů, musím hned zkraje tohoto článku uvést, že se to ještě netýká druhé řadovky „Jaws Of Death“. Na tu nicméně nemuseli fanoušci dlouho čekat a není se co divit, kapela byla v laufu, jednak proto, že se vyvezla na právě obnoveném zájmu o heavymetalový žánr, jednak Mat Sinner a spol. dokázali na prvotině přijít s dostatečně atraktivním materiálem, který vyloženě volal po brzkém studiovém nástupci. Na něm se ovšem kapela nikam neposunula, hudebníci naopak ještě prohloubili vazby s tradicionalistickým hevíkem, což výsledné situaci dvakrát neprospělo.

Na druhou stranu se ani nic dramatického nedělo, v sestavě Primal Fear (tentokrát s novým kytaristou - a posléze klávesákem - Stefanen Leibingem) totiž vždy figurovali autoři, kteří by vyložený brak nenapsali, a pokud hudba přece jenom zaváněla bezradností, z bahna nicoty ji spolehlivě vytáhnul v té době ještě stále dlouhovlasý Ralf Scheepers, a to díky hrdlu bytelnému jako jeho svaly. I přesto druhá studiovka německé kapely spadá do nižších pater její metalografie, jelikož na ní převažují x-krát omleté riffy, které jen málokdy povýší zdařilá melodická linka, ať už instrumentální nebo vokální, stejně tak se nepovedlo úplně vyladit zvukovou produkci. Úvod alba ovšem vyznívá nadějně, dokonce si vede lépe, nežli startovací debutový flák „Chainbreaker“, a to z toho jednoduchého důvodu, že funkční tah dodnes velmi oblíbené skladby "Final Embrace" nesráží k zemi tupý refrén. Což již není možné napsat o navazujícím triu písní, které krom nevýrazné hlavní části dojíždějí na výše zmíněný riffový archaismus (thrashové zoubky z Leinbingovy dílny na situaci nic moc nemění), na nějž možná někdo může nahlížet jako na poctu osmdesátkám, já jej však beru jako nenápaditý krok zpět bez jakékoli přidané hodnoty.

Song „Under Your Spell“ náladu zase zvedne, šlapavé tempo ohraničují klávesové průniky, které podobně zemitou hudbu vždy osvěží, a hlavně se povedl refrén, jenž prokluzuje poslechovou místností jako mistrovsky sestavené rogalo. Není bez zajímavosti, že si danou kompozici přisvojil jeden z předních házenkářských týmů, nebo že ji mezi nejoblíbenější kusy kapely řadí jak tehdejší kytarista (a pozdější navrátilec) Tom Naumann, tak Ralf Scheepers, který ji pasuje rovnou na samotný vrchol kompletního playlistu Primal Fear. V navazující polžce "Play To Kill" si vede lépe bridge, který obstojně zapadá do šlapavých rytmů a dravých kytar (thrashový element tentokrát celkem zafungoval), refrén se naopak vrací k bezradnému vyznění. Na kvalitativní vrchol desky pak vystoupá hitovka „Nation In Fear“, jež lze s klidným svědomím zařadit - i díky skvěle vypointovanému sólu - do zlaté studnice Primal Fear (jakkoli samotní muzikanti, možná i fanoušci, jsou jiného názoru, skladba se neujala na koncertech a nenajdeme ji ani na studiových výběrovkách).

„When The Night Comes“ oproti tomu nenabízí nic moc zábavného, zlověstně našlapujícímu tempu chybí zajímavější autorské vyústění. „Fight To Survive“ si i přes opakovaný návrat do produkce osmdesátých let vede o poznání lépe, krom pohodového vícehlasného refrénu (Mat Sinner často jistil Ralfův výkon) zaujme především vyklidněná mezihra s popěvky ala Hammerfall. Opus „Hatred In My Soul“ pak povznášejí libé vyhrávky, sladce zdůrazněné v samotném závěru skladby. Album „Jaws Of Death“ (s kovovým ptákem na obalu, který se postupně stal trochu smutnou tradicí, čert aby se v těch coverech vyznal) lze tedy nakonec považovat za mírně nadprůměrné, v době jeho vydání byl ovšem po old-schoolovém metalu hlad, a proto druhá studiovka kapely opět zaznamenala výrazný úspěch, který následně vedl k prvnímu světovému turné v pozici headlinera. Jeden z nejlepších momentů metalografie Primal Fear ale měl teprve přijít, a to již velmi brzy.

Pagan             


www.primalfear.de

YouTube ukázka - Nation In Fear

Seznam skladeb:
1. Jaws of Death
2. Final Embrace
3. Save a Prayer
4. Church of Blood
5. Into the Future
6. Under Your Spell
7. Play to Kill
8. Nation in Fear
9. When the Night Comes
10. Fight to Survive
11. Hatred in My Soul

Sestava:
Ralf Scheepers - zpěv
Tom Naumann - kytara, klávesy
Stefan Leibing - kytara
Mat Sinner - baskytara, klávesy, vokály
Klaus Sperling - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 49:39
Produkce: Mat Sinner
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1998 - Primal Fear
1999 - Jaws Of Death
2001 - Nuclear Fire
2002 - Black Sun
2004 - Devil´s Ground
2005 - Seven Seals
2007 - New Religion
2009 - 16.6 (Before The Devil Knows You´re Dead)
2012 - Unbreakable
2014 - Delivering The Black
2016 - Rulebreaker

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.03.2018
Přečteno: 804x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
O nic samozřejmě...9. 03. 2018 10:31 htaedas
Mě vždycky...9. 03. 2018 10:20 JT
Máš recht, sorry,...9. 03. 2018 10:01 Pagan
Horroscope je...9. 03. 2018 9:51 htaedas
"Horrorscope" je...9. 03. 2018 9:18 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16735 sekund.