RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ANVIL - Pounding The Pavement

Pro někoho, kdo má rád heavy metal osmdesátých let, kde jsou slyšet zárodky thrashe a speedu, představují neúnavní kanadští dělníci Anvil jistotu i v roce 2018. Tedy v roce, v němž tihle zoufalí, věčně prohrávající loseři stojí na prahu čtyřiceti let společného hraní, kdy byli všechno možné, jen ne hvězdy, kterými se někdy až zoufale moc chtěli stát. Osud měl s nimi ale jiné úmysly a tak se frontman Steve „Lips“ Kudlow a jeho dlouholetý společník, bubeník Robb Reiner staly kultovními postavami, k čemuž jim určitě dopomohl i výborný film „Anvil! The Story Of Anvil“. Oba tak přesně naplňují krédo mnohých hudebníků, kteří skončili u koncertování po hospodách: „Pokud neprorazím, umřu snažíce se prorazit...“

Ne, Anvil dnes už nemusí nikomu nic dokazovat. Mají kolem sebe své příznivce, kteří se sice nepočítají na miliony ani statisíce, ovšem pro ně minimálně Kudlow a Reiner požívají božského statutu a každá deska, které kapele vydává takřka s železnou přesností, je pro ně jako dar z nebes. Dnes už je takových dárečků v diskografii těchto Kanaďanů sedmnáct a i když se o nich nedá říct, že by některý z nich byl vyložená bomba (nejblíže k ní měla kultovní „Metal On Metal“), alespoň obsahují upřímnou hudbu, kterou tahle kapela hraje od srdce. To už dokázala jen tím, že i přes komerční neúspěch nikdy svou kariéru ani nepřerušila a poctivě objížděla svět, aby si zahrála byť jen pro pár desítek příznivců v kdejakém zavšiveném klubu.

Novinka „Pounding The Pavement“ z této řady nijak nevybočuje. Dalo by se říct, že není o mnoho horší, ale také o nic lepší než její předchůdkyně. Pro Anvil další deska do řady. Ovšem taková, kde kapela opět nabízí celou třičtvrtě hodinu hudby, která jim jde přímo od srdce a kterou je prostě nutné jim věřit. I když je zde pár přehmatů, jako docela něšťastně zvolený otvírák „Bitch In The Box“, což je kupodivu ta nejhorší skladba z celé kolekce a kterou hned následující „Ego“ natolik převálcuje, že si říkáte, že ti Anvil jsou pořád dost dobrá kapela. Právě „Ego“, ještě spolu s motörheadovskými jízdami „Black Smoke“ (tady Lips zní skoro jako Lemmyho klon) a „Warming Up“ jsou jednoznačně nejlepší kousky desky. A víte proč? Protože jsou ty nejrychlejší.

To je totiž poloha, která Anvil sluší úplně nejvíc a kterou (ke své škodě) využije právě jen v těchto zmíněných třech věcech. Ostatní skladby mají sice svižné, ovšem stále jen střední tempo, kde je síla Anvil sotva poloviční. Tím samozřejmě nelze říct, že by šmahem všechny ostatní skladby kromě „Ego“, „Black Smoke“ a „Warming Up“ byly špatné. Takto „Pounding The Pavement“ bagatelizovat nejde. Titulní věc, „Nanook In The North“ či sabbathovská „World Of Tomorrow“ určitě mají něco do sebe a když pak v takové „Smash Your Face“ spustí Anvil ze zcela jiného soudku a jejich zvuk těžkne až někam k hranicím grunge (že by se jim ale takové přirovnání líbilo…) nebo dokonce k bažinám sludge metalu, dostavuje se pocit uspokojení.

Pro skalní fanoušky bude „Pounding The Pavament“ důvodem k jásotu. Aby ne, dostanou od svých oblíbenců další a ne vůbec špatnou desku. A rozhodně jim nebude vadit, že album zní, jak se dalo čekat, dokonale usazeně v osmdesátých letech a tím pádem i zastarale. Jenže Anvil na nějaké novoty nejsou vůbec zavedeni. Právě v jejich případě tak platí známé „žij a nech žít“ naprosto stroprocentně.

Jan Skala             


FB ANVIL

YouTube ukázka - Ego

Seznam skladeb:
1. Bitch In The Box
2. Ego
3. Doing What I Want
4. Smash Your Face
5. Pounding The Pavement
6. Rock That Shit
7. Let It Go
8. Nanook On The North
9. Black Smoke
10. World Of Tomorrow
11. Warming Up
12. Don`t Tell Me

Sestava:
Steve "Lips" Kudlow - zpěv, kytara
Chris Robertson - baskytara
Robb Reiner - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 45:23
Label: Steamhammer
Země: Kanada
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1981 - Hard N Heavy
1982 - Metal On Metal
1983 - Forged In Fire
1987 - Streght Of Steel
1988 - Pound For Pound
1992 - Worth The Weight
1996 - Plugged In Permanent
1997 - Absolutely No Alernative
1999 - Speed Of Sound
2001 - Plenty Of Power
2002 - Still Going Strong
2004 - Back To Bassics
2007 - This Is Thirteen
2011 - Juggernaut Of Justice
2013 - Hope In Hell
2016 - Anvil Is Anvil
2018 - Pounding The Pavement

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.02.2018
Přečteno: 1764x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Anvil = kult jak...17. 02. 2018 18:42 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08289 sekund.