RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2018 - část III. - kapely REXORIA, EPIDEMIA a DARK HORIZON

REXORIA - Queen Of Light
Švédové Rexoria patří mezi kapely s ženským hrdlem v čele, nikoli však mezi ty halasně symfonické s (rádoby) operními vokály, ale umírněně heavy a lehce powermetalové s klidným, spíše folkově zaměřeným zpěvem. Nejsympatičtější na téhle partě je právě tendence nikam se hudebně příliš necpat, riffy jsou mnohdy osekány do čiré bigbítové polohy (zhruba ve stylu české kapely Anacreon), přesto mnoho momentů v pohodě nachází své cíle. Hezky navnadí intro „The Land In Between“, které éterickou atmosférou s mluveným slovem evokuje výtečný debut italské Cydonie, libozvučené klenutí písně „Stranded“ pak adekvátně naladí pozornost, kterou ještě více zbystří navazující titulka s nosným hlavním riffem a chytlavými vokály ve slokách i refrénu. Podobně si vede dvojice skladeb „Voice Of Heaven“ a „Way To Die“ s jemným folkovým, resp. neoklasickým přívlastkem v povedeném sólu. Standardní balada „Song By The Anegls“ album překlene do druhé poloviny s dalším párem svěžích a hitově laděných položek „Next Generation“ a „The Savior“, song „Hurricane“ pak vykazuje nejsilnější příklon k power metalu, přičemž jeho rychlé tempo najde svůj vrchol v parádně vytrylkovaném sólu. Závěrečné písně „My Spirit Will Run Free“ a „You´ll Be Alright“ pokračují v uvolněně odlehčeném tónu a jako takové tvoří symbolickou tečku za debutovou nahrávkou této švédské kapely. Až se bude účtovat letošní rok, album „Queen Of Light“ zřejmě neinfiltruje žebříčky nejlepších počinů, svým civilně nevtíravým obsahem ale nabízí vítaný ostrůvek klidu od některých jiných, aranžemi a počítačovými orchestracemi přesycených spolků, což není úplně málo.
6,5/10
YouTube ukázka - Voice Of Heaven

EPIDEMIA - Легенда Ксентарона
Ruská kapela Epidemia patří na domovské scéně mezi zavedené a oblíbené spolky, osobně k ní rovněž chovám jisté sympatie, jelikož hudební kvality jsou evidentní, dobrou pozici navíc již sedm let jistí výborný zpěvák Evgeniy Egorov (ani předtím ovšem v kapele nefigurovali špatní vokalisté). Nové album je však koncepční a k jeho tvorbě bylo přizvána více než desítka hostů, z nichž každý zastává konkrétní příběhový charakter. Jelikož nevládnu ruským jazykem, o moc více vám nepovím, ze stejného důvodu pak žádám o benevolenci při velmi zběžném překladu písní. Nicméně platí, že aktuální studiovka "Легенда Ксентарона" ("The Legend of Xentaron") stojí za poslech, jelikož je na ní opět k „dostání“ mnoho velmi příjemných melodií, jakkoli se sem tam objeví také méně okouzlující momenty. Intro s prozaickým názvem "Увертюра" („Předehra“) navodí půvabnou melodramatickou atmosférou, která by mohla i díky dětským hlasům suplovat soundtrack k japonské RPG hře, melodie v intru nastíněná se pak do plné krásy rozvine a v pohodě unese celou úvodní položku. Čtveřice dalších skladeb však nabídne o něco méně výživnější zážitek a dobré okamžiky začnou být spíše fragmentovou záležitostí. Nouze o ně ale nebude, jako kupř. ve čtvrtém songu "Вне времени" („Mimo čas“), který poprvé rozfajruje tempový zápřah do speed metalu, k tomu se přidají povedené vokální linky. Své nabídne i thrashem nasáklá palba "Преображение" („Znovuzrození“), která v potemnělé náladě dále operuje s harshovými zpěvy nebo dramaticky působivými orchestrálními přechody. K nejlepší části alba nás však přemostí až intermezzo "Кристалл жизни" („Krystal života“). V tu chvíli se nahrávka definitivně zlomí od lehce nadprůměrné k velmi dobré až výtečné. Baladický úvod skladby "Выбор есть!" („Budiž volba!“) brzy přepne do svěží rytmiky vyznačující se celkovým tahem s vrcholem v parádně vypjatém refrénu. Navazující "Стрела судьбы" („Střela osudu“) vibruje jemným hymnickým nádechem, s postupným kontrastem zklidněných slok a výtečně zrychleného chorusu. V polobaladickém opusu "Придумай светлый мир" („Vymysli si krásný svět“) naplno vynikne pěvecké Egorovo umění, jež umocňuje zážitek z této mimořádně zdařilé kompozice. Tím ovšem album nekončí, na závěr si totiž pánové přichystali bonus ve formě songu "Загадка волшебной страны" („Záhada čarovné země“), který pochází ze stejnojmenného alba (rok 2001), přičemž již tenkrát patřil k jeho vrcholům, nyní je navíc ošetřen lepším zvukem (produkce nového alba je velmi slušná) a tím definitivně podtrhuje autorský jemnocit, který prostupuje celou písní, včetně parádního sóla nebo extra chytlavé hlavní melodie, jež nemá daleko k dojemně povznášejícím vánočním motivům. Úvod a zejména poslední třetina této nahrávky je tedy velmi pádným důvodem k jejímu poslechu.
7/10
YouTube ukázka - Выбор Есть!

DARK HORIZON - Aenigma
Řeknu to rovnou, novinka Italů Dark Horizon se pro mě stala příjemným překvapením. Je slyšet, že si na ní dala pětice muzikantů velmi záležet, zejména po stránce symfonických aranžmá, která prostupují každou skladbu, přičemž nejde jenom o práci počítačových programů, v několika skladbách zazní živé těleso ve formě smyčcového kvarteta. Tomuto neodolatelnému nástroji patří úvod první skladby „Back To The Real“, a to ve společnosti pianových preludií, vše dohromady podpořeno dynamikou metalových nástrojů, s vyústěním v příjemně naspídovaném refrénu. V chorusu navazující písně „Another Lie“ naopak zaskřípe jak chytlavost, tak zpěv Roberto Quassola. Tento chlapík jinak není špatný a ostudu svým kolegům nedělá, nicméně občas se přece jenom ukážou jeho limity, zvlášť v porovnání s Jonny Lindqvistem (Nocturnal Rites), který se jako první z hostů představí v songu „Future World“ (tím druhým je Klaus Dirks z Mob Rules v „Ace Of Hearts“). Do struktur této skladby zároveň výrazněji promluví progové prvky, které ještě ve větší míře rozvrství stavbu kusu „It´s Time To Be A King“, kde dále uslyšíme groovy riffy, stejně jako uvolňující a libozvučné pianové vzory. Vrcholná část alba má ovšem teprve přijít, a to s položkou „Never Again“, od které se začne odvíjet ještě působivější autorská hra, v níž nechybí dynamika, žánrová pestrost odbočující od progu k hardrockovým končinám, stejně jako všeobecná svěžest a nevtíravá hitovost. Chytrá práce s orchestracemi dodává čtveřici závěrečných písní alba načančaný pel, refrény se nadnášejí s lehkostí pampeliškového chmýří, k mimořádnému zážitku pak skladby přivádějí mnohdy vyloženě brilantní sólové party v čele s kompozicí „Hell´s Fire Wheels“. Zejména tento úsek zvedá nahrávku Italů vysoko nad průměr, na čemž ve finále nic moc nemění ani drobně nedotažený sound.
7,5/10
YouTube ukázka - Future World

Petr Štěpnička             


REXORIA

FB REXORIA

Seznam skladeb:
1. The Land in Between
2. Stranded
3. Queen of Light
4. Voice of Heaven
5. Way to Die
6. Song by the Angels
7. Next Generation
8. The Saviour
9. Hurricane
10. My Spirit Will Run Free
11. You´ll Be Alright

Sestava:
Frida Ohlin - zpěv, klávesy
Jonas Gustavsson - kytara, baskytara
Cristofer Svensson - kytara
Martin Gustavsson - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 50:08
Label: Pride & Joy Music
Země: Švédsko
Žánr: melodický metal/power metal

Diskografie:
2017 - The World Unknown
2018 - Queen Of Light

--------------------------------------------------------------

EPIDEMIA

FB EPIDEMIA

Seznam skladeb:
1. Увертюра
2. Побег на Ксентарон
3. Когда уснут драконы
4. Вне времени
5. Я иду за тобой
6. Преображение
7. Проклятье бесконечных лет
8. Кристалл жизни
9. Выбор есть!
10. Стрела судьбы
11. Придумай светлый мир
12. Загадка волшебной страны

Sestava:
Evgeniy Egorov - zpěv
Dmitriy Protsko - kytara
Yuriy Melisov - kytara
Ilya Mamontov - baskytara, kytara
Dmitriy Krivenkov - bicí

Hosté:
Kirill Nemolyaev - zpěv
Dmitriy Borisenkov - zpěv
Natalia "Helavisa" O´Shea - zpěv
Daria "Nookie" Stavrovich - zpěv
Ivan Ozhogin - zpěv
Alexey Gorshenev - zpěv
Elena Minina - zpěv
Peter Elfimov - zpěv
Alexander Andryukhin - klávesy
Alexey Tolstokorov - vokály
Peter Frolov-Bagreev - klávesy
Yuriy Purtov - sbory
Andrey Poletaev - sbory
Dmitriy Gorelov - sbory
Mikhail Kozhevnikov - sbory
Dmitriy Chernov - sbory
Nikolay Mitrofanov - sbory
Kristina Dvoretskova - hlas v intru
Savva Markin - hlas v intru
Sergey Shpazhnikov - hlas v intru
Sami Yli-Sirniö - kytara

Rok vydání: 2018
Čas: 57:57
Země: Rusko
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
1999 - На краю времени
2001 - Загадка волшебной страны
2004 - Эльфийская рукопись
2007 - Эльфийская рукопись: Сказание на все времена
2010 - Дорога домой
2011 - Всадник из льда
2014 - Сокровище Энии
2018 - Легенда Ксентарона

--------------------------------------------------------------

DARK HORIZON

www.darkhorizon.eu

Seznam skladeb:
1. Back To The Real
2. Another Lie
3. Future World
4. It´s Time To Be A King
5. Time Is A Healer
6. Ace Of Hearts
7. Never Again
8. Hell´s Fire Wheels
9. Sea Sirens Voices
10. The Avenger

Sestava:
Roberto Quassolo - zpěv
Daniele Mandelli - kytara
Paolo Veluti - baskytara
Alessandro Battini - klávesy
Luca Capelli - bicí

Hosté:
Jonny Lindqvist - zpěv
Klaus Dirks - zpěv

Rok vydání: 2018
Čas: 46:54
Label: Underground Symphony
Země: Itálie
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
2001 - Son Of Gods
2004 - Dark Light´s Shades
2010 - Angel Secret Masquerade
2012 - Dark Light Shades
2018 - Aenigma

Související články:
Powermetalové novinky roku 2018


Vydáno: 26.03.2018
Přečteno: 2436x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15082 sekund.