ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VISIONS OF ATLANTIS - The Deep & The Dark

Šestá studiovka rakouských symfoniků je na světě a opět je nutné začít recenzi zmínkou o personální nestálosti uvnitř kapely. V nedávné době se totiž odporoučelo několik členů, konkrétně trojice Mike Koren, Werner Fiedler a Chris Kamper. Na svém místě ovšem (prozatím) setrvali ti nejdůležitější, tedy zakladatel Thomas Caser, stejně jako dvojice vokalistů Clémentine Delauney a Siegfried Samer, jehož kolega Herbert Glos z domovských Dragony je nyní rovněž členem Visions Of Atlantis (dalším novicem je kytarista Christian Douscha). Současná situace je tedy malinko roztěkaná, při tvorbě novinky ale muselo být všechno v naprostém pořádku, jinak by totiž nemohlo vzniknout dílo, které dost možná patří na samý vrchol metalografie této rakouské party.

Alespoň si nepamatuji, že by autoři v minulosti přišli s tak konzistentním a hlavně kvalitním materiálem, jakým je obsah alba „The Deep & The Dark“ doslova nasycen. U zmíněného titulu je ovšem nutné malé zamyšlení. Jsou si vůbec hudebníci vědomi, jak svěží a pozitivní muziku skládají? Tohle nemá s temnotou nic společného, tóny vyloženě povznášejí náladu a název alba působí asi tak mimózně, jako kdyby pánové z Morbid Angel nebo Cannibal Corpse pojmenovali svoji novinku „The Flowers & The Love“. Lyrický podklad se u Rakušanů zaobírá negativními myšlenkami a vnitřními démony, viz např. úvodní titulka. Při jejím poslechu se ovšem nedočkáme depresivní nálady, naopak šlapavá rytmika s vyústěním v nadýchaně optimistickém refrénu vykrojí na tváři první známky upřímné radosti. Song šlape jako hodinky, jedinou výtku je možné směřovat k jeho úvodu, potažmo dikci slokových frází, které opravdu silně evokují tvorbu Finů Nightwish. Naštěstí jde o ojedinělý okamžik, zbytek písně, a také celé nahrávky, se už bude odvíjet v podstatně osobitějším tónu.

Esenciální podstatu všech písní tvoří svěžest, pohoda a téměř hmatatelná radost z tvoření. K tomu výrazně přispívá odlehčeně přívětivá zvuková produkce, stejně jako jemné hlasy pěveckého dua, ze kterého dostává podle správného vychování přednost dáma, tedy Clémentine, jež zpívá zhruba tak, jak vypadá (= hodně dobře). Siegfried jí tvoří velmi galantní garde, které znamená spolehlivě podpůrnou pozici, bez potřeby cpát se dopředu nebo dokonce svou partnerku zastínit. Chemie díky tomu funguje na výbornou a jenom zdůrazňuje kladný náboj této nahrávky. Celkové vyznění přitom nemá daleko k rocku, syňtáky malují pohodově libozvučné vzory, orchestrace jsou zakomponovány s barokní noblesou a nejdou na úkor přirozené poslechovosti skladeb, jež by vlastně nejednou obstály i bez symfonických aranžmá (např. song „The Silent Mutiny“). K nejdokonalejší symbióze pravděpodobně došlo v příspěvku „Book Of Nature“, kde si ostré groovy riffy skvěle tykají s dramatickými smyčci, jejichž orientální odstín výjimečně nepůsobí prvoplánově, jak tomu bývá u jiných interpretů, ale naopak povyšuje automatickou naléhavost samotné písně.

Nicméně jak bylo zmíněno, skladby jsou vzácně vyrovnané a dynamicky sjízdné, přičemž vokální linky zpravidla nalézají vrchol v refrénových partech, v čele s prvotřídní hitovkou „Return To Lemuria“. A tak nakonec můžeme zalitovat jenom toho, že Rakušané nezůstali pouze u metalových písní, neboť jakmile se uchýlí k baladické poloze, jejich síla je najednou poloviční. Stane se tak rovnou dvakrát („The Last Home“, „Prayer To The Lost“), přičemž emotivní přenos a dojímavý potenciál skladeb není – navzdory slušným pianovým preludiím – nikterak zásadní a z celkového pohledu spíše přibržďuje výborně šlapající zbytek alba. To však stále zůstává parádním a nadmíru zdobivým příspěvkem nejen metalografie rakouské kapely, ale také celého symfo-metalového žánru.

Petr Štěpnička             


FB VISIONS OF ATLANTIS

YouTube ukázka - Return to Lemuria

Seznam skladeb:
1. The Deep & the Dark
2. Return to Lemuria
3. Ritual Night
4. The Silent Mutiny
5. Book of Nature
6. The Last Home
7. The Grand Illusion
8. Dead Reckoning
9. Words of War
10. Prayer to the Lost

Sestava:
Clémentine Delauney - zpěv
Siegfried Samer - zpěv
Werner Fiedler - kytara
Mike Koren - baskytara
Chris Kamper - klávesy
Thomas Caser - bicí

Hosté:
Dominik Sebastian - kytara
Frank Pitters - klávesy

Rok vydání: 2018
Čas: 41:01
Label: Napalm Records
Země: Rakousko
Žánr: melodický symfo metal

Diskografie:
2002 – Eternal Endless Infinity
2004 – Cast Away
2007 – Trinity
2011 - Delta
2013 - Ethera
2018 - The Deep & the Dark

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.02.2018
Přečteno: 3580x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to jsem...21. 02. 2018 8:32 Aldys83


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10103 sekund.