RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr HLADÍK (OBEREG) - Křest jsme pojali tak, že se křtilo vodou ze studánky z lesa.

Jsou to prakticky přesně dva roky, kdy jsme se zakladatelem folkových Obereg Petrem Hladíkem poprvé bavili o jeho hudebním dítku. Během téhle poměrně krátké doby došlo nejen k určitým změnám v sestavě, ale hlavně i k vydání velmi příjemného alba „Po stopách předků“, na kterém si můžete dosyta užít nejen přirozené folk-metalové atmosféry, ale i propracovaných textů, plně odrážejících skutečnost, že Obereg tématikou slovanství a jeho mytologie skutečně živí. S novinkami, co je u Obereg nového, se opět hlásí Petr Hladík.

Od našeho posledního povídání uplynuly téměř dva roky, co důležitého za tuto Obereg potkalo?
Nejviditelnější změnou kapely byl příchod dvou nových členů a to kytaristy Franty, s nímž jsme před necelým rokem přešli na lampové aparáty u obou kytar a flétnistky Hanky, která velmi pomohla s novými písničkami a stala se tak spolu se zpěvákem Víťou dvojicí front-girl - front-man.

Na podzim jste vydali své první dlouhohrající album, můžeš jej blíž představit?
V pořadí druhé album s názvem “Po stopách předků” je stejně jako předchozí “Slované” zpívané čistým melodickým hlasem a zapadá i do stejného žánru. A protože se nadále věnujeme naší slovanské mytologii, je z písniček stále cítit silná mystika a energie dávných příběhů. I tentokrát můžete přemýšlet nad texty, jaká poselství jsou v nich ukryta.

V minulém rozhovoru jsi zdůrazňoval, že ve vašich písničkách jsou texty nejdůležitější složkou, můžeš tedy blíže zmínit, z čeho plynou inspirace, jaké události či osoby se staly předobrazem písní na albu?
Je tomu tak i nadále. Do textů je napěchováno opravdu velké množství informací. Ovšem bez odpovídajícího hudebního doprovodu by to nešlo. Zdrojem jsou celoživotní studia slovanských, pohanských a dalších témat a také osobní zkušenosti. Příkladem budiž výlet na louku ve východním Slovensku, k pohoří Vihorlat, kde podle legendy býval Perunův háj.

Album jste pokřtili hodně netradičním způsobem. Jak tedy vlastně křest proběhl, jak se zrodil nápad na takový křest?.
Klasické křty jsou prakticky všude stejné, málokdo přijde s něčím novým, odlišným. Tak proč ne změnu? My to pojali tak, že se křtilo vodou ze studánky z lesa. Pokřtil nám ji kamarád Zdeněk, který jej rituálně zasvětil bohu Svarogovi.

Minule jsi vyprávěl i o tom, že po nahrání asi deseti písniček by mohlo dojít na reedici již dříve vydaných písní. Jak se vyvíjí tenhle plán?
Plánovalo se to, ale nakonec vše zůstane tak jak je. Prvních pět písniček, co jsme vydali, bude na albu “Slované” a dalších jedenáct na albu “Po stopách předků”. Všechny nové věci, které se pomaličku začínají rýsovat, budou mít své vlastní nové desky.

V čem vidíš největší rozdíl či posun mezi vaším dva roky starým kraťasem „Slované“ a aktuálním „Po stopách předků“?
Co se týče těchto dvou CD, tak rozdílů v hudbě zas tolik není, snažíme se držet směr. Posouváme se především jako hráči, především ve zkušenostech se světem živé hudby. Tam je toho k vidění a slyšení nejvíc.

Album následovalo i natočení klipu ke skladbě „Podzemí řeka“, který se natáčel převážně v Moravském Krasu. Ve spojení s vaší hudbou jsou tyto záběry takovým příjemným reprezentativním materiálem pro propagaci naší vlasti, historie i slovanství. V souvislosti s tím se nabízí otázka, jaké mají Obereg ambice podívat se za hranice, máte nějaké kontakty či snahu šířit tyhle vaše myšlenky i mimo území České republiky? Jsou nějaké země, kde by sis nejraději zahrál?
Měli jsme možnost si už dvakrát zahrát na Slovensku, a pokud se podaří, tak tento rok se podíváme i do Polska, do Varšavy a Lodže. Dostali jsme pozvánku na velký festival do Francie, ale to je zatím mimo naše možnosti. Chceme se soustředit hlavně na ČR a západ Slovenska.

Jakým způsobem vaše album propagujete a dostáváte blíž k fanouškům, daří se koncertně, kde je možnost vás v nejbližší době vidět?
Začátkem tohoto roku jsme byli k vidění v Rockparádě televizní stanice Rebel 2 a poté ke slyšení jako rozhovor o kapele pro několik rozhlasových stanic, například Rádio Hey. Je to takový první krůček směrem k velkému šoubyznysu. Teď se uvidí, jak moc se budeme líbit a kdo nás dále osloví. Všechny koncerty, které máme potvrzené, jsou k vidění na našich stránkách www.obereg.cz .

Jak hodnotíš současnou pagan metalovou scénu v České republice a fanouškovský zájem o tuhle muziku?
Pojem pagan je u nás takříkajíc rozdělen mezi folkaře a blekaře, my jsme někde mezi nimi. Začíná se ale rýsovat snaha o sblížení, což velmi vítáme. Oba tyto žánry mají texty o přírodě, severské mytologii nebo bojují proti křesťanství a taktéž mají velmi početná publika. My se rozhodli, že půjdeme vlastní cestou, silných melodií a čistého zpěvu s texty, které upoutávají pozornost nejen fanoušků.

Moje poslední otázka se týká závěru našeho minulého povídání – jestlipak se k vám přihlásil nějaký fanoušek s žádostí o volný vstup na koncert s odkazem na to, že si pamatoval obsah našeho rozhovoru?
Nepřihlásil. Možná i proto, že vstupné je bráno i jako poděkování za spoustu práce, kterou si rádi poslechnou naživo.

Savapip             


www.obereg.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.02.2018
Přečteno: 1625x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10083 sekund.