RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVERTALE - The Great Brotherwar

Byť se němečtí Evertale v souvislosti s loňským albem „The Great Brotherwar“ ohánějí aktuálností (díky nastolenému tématu Velkého bratra) a moderností (vzhledem k inspiraci v počítačových hrách a faktu, že Velká bratrská válka se odehrává ve hráčském vesmíru Warhammer 40K), nad druhým zářezem v jejich diskografii zajásají spíš staromilci. Evertale totiž plně pokračují tam, kde začali na pět let staré prvotině „Of Dragons And Elves“, tedy ve stopované raných (byť ne úplně v počátcích jejich kariéry) Blind Guardian, potažmo Savage Circus. A vzhledem k tomu, že z téhle hluboké brázdy nevystrčí nos ani chvilku, je zodpovězena otázka originálnosti jejich hudby. Na druhé straně, Blind Guardian se už dávno prokombinovali do jiného světa, od vydání posledního alba Savage Circus zanedlouho uplyne celá dekáda a třetí brácha z Guardianovského trojlístku Persuader už také nějaký pátek mlčí, takže prostor pro Evertale je plně otevřený. A s příznivci zmíněných kapel se nejspíš shodneme na tom, že jej využívají hodně povedeným způsobem.

Vyjma úvodního atmosférického intra „Battle For Mankind“ a dvou krátkých instrumentálních intermezz, které neruší a jen trošku dramatizují okolní dění, sází Evertale na melodické a ostré riffové kvaltovky se vzdušnými a harmonickými refrény, špetku heroična a majestátnosti, nezbytnou výpravnost i barevné propracované detaily . Odkaz na Blind Guardian posiluje nejen hlas Matthiase Grafa, který by asi (na rozdíl od křiklouna Persuader a Savage Circus Jense Carlssona) roli na stoprocentního dubléra Hansiho Kürsche nezískal, nicméně některé z jeho hlasových poloh jsou Hansimu hodně blízké, ale hlavně nadýchaně vyostřené a maximálně melodické sbory. Dostatečná kompoziční šikovnost zajistí, že se v jednotlivých skladbách (i přes to, že jsou kovány podle jednoho mustru) neztratíte a množství nanejvýš zpěvných a chytlavých pasáží je zárukou toho, že Evertale nabídnou svým příznivcům řadu momentů pro společné halekání na koncertech. Prim bude s největší pravděpodobností hrát energická a v rámci alba docela temná „Chapter 666 (We Are The Hammer)“ s úderným sloganem, naháněčkovým kytarovým sólem, teatrální recitací a skvěle vygradovanou intenzitou, případně divoká „For The King And The Crown“ s ideální harmonií zpěvu a živých riffů, se vzrušujícím prolínám hlasů i folkovým ocáskem v kombinaci houslí a recitačně zpěvné pasáže. Asi největším překvapením se díky vyklouznutí z předchozího schématu stane smířlivě epické finále titulní skladby, stejně jako fakt, že při výběru coververze Evertale nesáhli do bohatých zásob svého hlavního inspirátora, ale ke zpěváčkům Van Canto, jejich výpůjčka „Take To The Sky“ (byť pochopitelně v daleko syrovější podobě) do atmosféry alba plně zapadne.

Koketování s nálepkou plagiátora Blind Guardian ustáli Evertale víc než se ctí. Do povedených melodií, záplavy energie a rtuťovitých muzikantských výkonů dokázali dostat svoje vlastní já, takže „The Great Brotherwar“ splňuje prakticky vše, co od power metalového alba, žijícího v devadesátých letech minulého století, lze očekávat.

Savapip             


www.evertale.eu

YouTube ukázka - Chapter 666 (We Are the Hammer)

Seznam skladeb:
1. Battle for Mankind
2. Empire Rising
3. The Swarm
4. The Joining
5. For the King and the Crown
6. Oceans of Sand
7. The Journey to Iskendria
8. Chapter 666 (We Are the Hammer)
9. March of the Nord
10. And the Dragons Return
11. All Hail the Crimson King
12. The Great Brotherwar
13. Take to the Sky

Sestava:
Matthias Graf - zpěv
Matthias Holzapfel - kytara
Marco Bächle - baskytara
Cornelius Heck - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 58:08
Label: NoiseArt Records
Země: Německo

Diskografie:
2013 – Of Dragons And Elves
2017 – The Great Brotherwar

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.04.2018
Přečteno: 2207x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zvuk je skutečně...16. 04. 2018 10:51 htaedas
Jestližebyl debut...16. 04. 2018 9:47 b.wolf
po asi 20-tém...15. 04. 2018 10:58 Svab
Dobrá tedy, dám...15. 04. 2018 1:37 vn
vn - zřejmě sis...14. 04. 2018 9:52 Svab


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08761 sekund.