22.06.2018
LUCA TURILLI
Italský hudebník oznámil fanouškům, že se skládáním ..více

22.06.2018
DESTINIA
Projektu japonského hudebníka Nozomu Wakaie vyjde 13. ..více

22.06.2018
ACCEPT
Živé album chystají ACCEPT - album "Symphonic Terror - ..více

22.06.2018
KING COMPANY
Finové KING COMPANY vydají své druhé album "Queen Of ..více

22.06.2018
FORGOTTEN SILENCE
FORGOTTEN SILENCE natočili lyric video k titulní skladbě ..více

21.06.2018
AUTOGEN
Zemřel zakládající člen této heavymetalové kapely ..více






REFUGE - Solitary Men
Tak z toho pohledu jo. Já ty EP moc nepočítám ..

REFUGE - Solitary Men
"Refuge" bylo EP, které vyšlo zhruba půl roku p ..

REFUGE - Solitary Men
Já myslím, že Refuge byl singl obsahující 4 s ..

REFUGE - Solitary Men
Ještě bych dodal, že současní Rage mají mož ..

REFUGE - Solitary Men
Poslední nahrávka sestavy nebyla Refuge, ale The ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Největší překvapení byl Bruce! Skoro dokonal ..

REFUGE - Solitary Men
Tyhle revivaly... :D ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
fenomenální koncert. Zvukově naprostá extrakla ..

REFUGE - Solitary Men
tohle je velmi příjemné překvapení. A zvláš ..

REFUGE - Solitary Men
páni, ani mi to nedalo moc práce z Manniho uděl ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2116x

THERION - Vovin
1468x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1008x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
990x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
953x

GHOST - Prequelle
937x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6391
recenzí: 5189
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting

Před sklonkem milénia se ve východním Finsku v univerzitním městečku Joensuu zrodila kapela, které se po nějakém čase začalo dostávat velkoformátových komplimentů. Jedním takovým bylo třeba přirovnání k průkopníkům švédského melodického death metalu Dark Tranquillity či In Flames (debut kapely byl na každém rohu přirovnáván k desce „The Jester Race“). Jenomže ono se nezůstalo jen u přirovnávání, někteří začali o Finech mluvit tak, že ony göteborské spolky v jistých ohledech předčí a v melodeathovém království (paradoxně ale není snadné Insomnium k vzájemně si podobné většině kapel pod štítkem „melodeath“ přiřadit, poněvadž do své tvorby tahají jak doom metal, tak progresivitu) je dosadili na pomyslný trůn.

Ještě před tím, než se začala psát historie Insomnium, jistý Niilo Sevänen propadl v dětství Tolkienovi, od svých jedenácti let psal vlastní povídky a snil o tom stát se velkým novelistou. V hudební sféře si první punkovou kapelu zakládá roku 1994, ta dostává jméno Paise, avšak kvůli osobním a hudebním neshodám ji mladý basák opouští. Následně to zkouší s kapelou Stonecrow, ale ani s tou se neděje nic valného. Na jaře 1997 vystupuje s Ville Frimanem a Markusem Hirvonenem na školním akustickém koncertu, načež s touto partou spolužáků zakládá kapelu Insomnium. Tito kluci chtěli hrát stejný druh hudby a jejich společné cítění Niilo popsal takto: „Ville a já jsme si brzy uvědomili, jakou hudbu jsme chtěli a byli schopní vytvářet společně – divoký, avšak melodický metal s hodně akustickými pasážemi, chytlavou hudbu, která však má hodně vrstev a nějaké ty složitosti, aby nás bavila hrát.

První desce předcházela dvě dema z let 1999 a 2000, přičemž už historicky první (nepojmenovaná) demo nahrávka přinesla věrný nákres toho, v čem Finové jedou dodnes. V retrospektivním poohlédnutí totiž zjišťujeme, že se kapela nikdy nehnala do cizích vod, namísto toho dotahovala k dokonalosti to, co si tehdy definovala. Střídání vícero vokálních stylů, tempových rozpoložení, stejně jako prokládání divokých riffů akustickou (avšak jako jarní vánek svěží) nostalgií je ztělesnění fascinující skladatelské schopnosti, již navíc vyzdvihuje skvělá introspektivní lyrická rovina. Už tehdy byly Niilovy growly bezpečně rozpoznatelné a snadno zapamatovatelné. A už tehdy finskou bouři doprovázel Villeho nezaměnitelný melodický strunopis. Roku 2001 se Finové dostávají pod křídla britského labelu Candlelight Records, a tak byl položen základní stavební kámen v podobě debutu, na nějž se dostalo mnohé z předchozího demo materiálu s dodnes nevyčpělou vůní.

Jako by Ville Friman a jeho prvotřídně zvládnuté vrstvené riffování s důrazem na skvostnou melodiku tvořilo společně s technicky perfektním bubenickým řemeslem Markuse Hirvonena a baskytaristou a zpěvákem Niilo Sevänenem – jehož growly jsou na insomniáckém debutu lepší a jakoby více prožívané než ty na následníkovi „Since the Day It All Came Down“ – jedno tělo, které se i jako jedna bytost projevovalo. To se nejvýrazněji ukazuje v eponymní, jedenáct minut dlouhé skladbě, která už na počátku kariéry přesvědčila o tom, že jsou Insomnium schopní tvořit dlouhé kompozice a že v nich jsou zatraceně silní. Některé tato epická skladba okouzlila natolik, že se ji nebáli umístit nad vysoký standard umu Opeth. Dalšími skvostnými kousky jsou nábojová jízda „Medeia“ nebo krásné introvertní snění „Shades of Deep Green“. Vedle pro Insomnium typického melancholického smutnění políbil „In the Halls of Awaiting“ i folklór, jehož stopy nacházíme v „Song of the Storm“ nebo v až pohádkově výpravné „The Elder“.

Přestože debut ve srovnání s nadcházejícími deskami nebyl obdařen tou úplně nejlepší produkcí (namícháno je perfektně, jde jen o zvukové nedostatky, jež se ale dají vnímat také jako věrohodná syrovost servírovaného materiálu, a tedy takto podaný zvuk rozhodně nevadil všem), řadí se „In the Halls of Awaiting“ mezi nejcennější počiny Insomnium, a to především díky neuvěřitelně vysoké citlivosti pro detail. Finská parta (jejíž členové mají vystudované různé stupně vysokých škol a jejíž tři čtvrtiny v kapele setrvávají dodnes) neposkytla pouze odpověď na göteborskou smetánku, nýbrž svým debutem měla také dobře našlápnuto k tomu, aby se později stala hudebním tělesem, k němuž vzhlíží a hledá u něj inspiraci dlouhý zástup dalších žánrových spolků.

Peťulín             


www.insomnium.net

YouTube ukázka – The Elder

Seznam skladeb:
1. Ill-Starred Son
2. Song of the Storm
3. Medeia
4. Dying Chant
5. The Elder
6. Black Waters
7. Shades of Deep Green
8. The Bitter End
9. Journey Unknown
10. In the Halls of Awaiting

Sestava:
Niilo Sevänen – zpěv, baskytara
Ville Friman – kytara
Ville Vänni – kytara
Markus Hirvonen – bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 55:36
Label: Candlelight Records
Země: Finsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2002 – In the Halls of Awaiting
2004 – Since the Day It All Came Down
2006 – Above the Weeping World
2009 – Across the Dark
2011 – One for Sorrow
2014 – Shadows of the Dying Sun
2016 – Winter’s Gate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.06.2018
Přečteno: 479x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
juhuuu, tak na...14. 06. 2018 20:45 Karel Klafunda
díky za seriál o...14. 06. 2018 7:30 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18266 sekund.