RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSOMNIUM - Above the Weeping World

V době vydání třetí desky se kolem Finů stále točí přirovnání k dřívější éře In Flames, Dark Tranquillity či Amon Amarth. O neosobitém kopírování sice nemohla být řeč, avšak silná inspirace těmito žánrovými velikány tam cítit byla, což bylo dle slov kapely přirozené. „Above the Weeping World“ dostala do vínku velice dobrou produkci a ve vývoji Insomnium znamenala velký krok kupředu (povšimněte si změny loga). Na předešlé desce „Since the Day It All Came Down“ se vůbec nešetřilo na akustických partech (až jich tam bylo naseto přespříliš), tentokrát se jich užilo s mírou a třetím počinem se spolek z městečka Joensuu ohlížel spíše k debutu, než-li k jeho opethovsky laděnému následovníkovi.

Poněvadž Finové na poměry melodeathových standardů opět předvedli něco výjimečného, stále více a více se o nich mluvilo jako o žánrovém překvapení, jež na rozdíl od většiny melodeathových spolků nabízelo něco navíc. Vedoucí kytara a poetická lyrická rovina (ve skladbě „Drawn to Black“ je použita báseň od anglického básníka Francise Williama Bourdillona) jsou opět tím nevýraznějším a nejobdivuhodnějším, a tak se tyto dovednosti pomalu ale jistě stávají hlavními poznávacími znameními kapely. Z pohledu profesionality a (velice rozmáchlé) produkce se „Above the Weeping World“ stalo přelomovým bodem, technicky a emočně jsou však Insomnium věrni obrazu, který si namalovali už svým debutem.

„The Gale“ s pianem a vydatným deštíkem je geniální zahájení desky, které navozuje identickou atmosféru finské krajiny. Následně se v „Mortal Share“ rozjedou parádní proriffované melodie, jež protínají zčásti tu naštvanější a zčásti tu melancholičtější tvář kapely. Právě kytary jsou na této desce tím, co slyšíme nejhlasitěji, ono se ale ani není čemu divit, poněvadž ty prostě píšou! Skladby si drží vysoký insomniácký standard se vším všudy, tedy extrémně hladové úseky se krásně střídají s těmi akustickými, opatřenými typickými šepoty (zatím žádné regulérní čisté zpívání). Na rozdíl od předchozí „Since the Day It All Came Down“ se s nimi už nakládá s mírou a stejně jako na „In the Halls of Awaiting“ jsou užity tak, aby deska netrpěla na pokles energického náboje.

Vedle skvostného intra patří mezi vrcholní fláky první tři skladby a závěrečná desetiminutová epika „In the Groves of Death“ – v jejímž závěru se stejně jako v úvodu alba spustí dešťová přeháňka – a těmito majstrštyky se Finové prezentují jako již dostatečně připravená formace na velkou budoucnost. Když už mluvíme o budoucnosti (ačkoli to samozřejmě je věc názoru), je dobře, že se Finové vydali spíše cestou potápění se do melancholie a stavění gigantických atmosfér, než cestou soustředění se na technickou zdatnost.

Starší diskografie Insomnium v sobě skrývá něco, k čemu se člověk velmi rád navrací a co jej jen tak lehce neomrzí. S „Above the Weeping World“ začala kapela věřit ve své schopnosti a tuto desku můžeme označit za přelomovou. Vždyť třetí počin představoval pro mnohé fanoušky vůbec to nejlepší, co Insomnium (nejen) do té doby vydali.

Peťulín             


www.insomnium.net

YouTube ukázka – Mortal Share

Seznam skladeb:
1. The Gale
2. Mortal Share
3. Drawn to Black
4. Change of Heart
5. At the Gates of Sleep
6. The Killjoy
7. Last Statement
8. Devoid of Caring
9. In the Groves of Death

Sestava:
Niilo Sevänen – zpěv, baskytara
Ville Friman – kytara
Ville Vänni – kytara
Markus Hirvonen – bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 53:00
Label: Candlelight Records
Země: Finsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2002 – In the Halls of Awaiting
2004 – Since the Day It All Came Down
2006 – Above the Weeping World
2009 – Across the Dark
2011 – One for Sorrow
2014 – Shadows of the Dying Sun
2016 – Winter’s Gate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.06.2018
Přečteno: 2311x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09425 sekund.