ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK STONE CHERRY - Family Tree

Nezdá se to, ale Black Stone Cherry, kdysi benjamínci scény, jsou dnes už také zasloužilou kapelou. A čím jsou starší, tím více pátrají po kořenech vlastní hudby, po tom, co je tenkrát na začátku tohoto tisíciletí inspirovalo k tomu, aby kapelu vůbec založili. Už tenkrát šli proti proudu času, kdy zdůrazňovali svou náklonnost k Soundgarden a celkově seattleskému soundu, ovšem ještě více z nich byli cítit Led Zeppelin, ZZ Top, The Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd nebo Deep Purple. Právě hudba těchto veličin, stříknutá moderními postupy a aranžemi v nich bujela stále více a každá jejich deska se blížila ke klasičtějšímu pojetí hard rocku. Novinka „Family Tree“ jde v tomto směru jetě dál než dva roky stará „Kentucky“.

To už zmiňoval sám frontman Chris Robertson, když se jej na konci minulého roku ptali, jak bude nová deska znít. „Co nejklasičtěji,“ zněla odpověď. Přtom Black Stone Cherry určitě nejsou ukázkovou retro kapelou, která by se vyžívala v tom, že honí duchy šedesátých a sedmdesátých let. Hudbě té doby sice dluží mnohé, ovšem nikdy se tahle čtveřice z Edmontonu v Kentucky nesnížila k tomu, aby o nich bylo možné mluvit jako o bezduchých plagiátorech. Nebyli to nikdy žádní velcí novátoři, ale to, co si povypůjčovali od slavnějších kolegů, kompenzovali energií, která z nich vždycky stříkala na všechny strany.

A vlastně na „Family Tree“ je to to první, co vás hned na samém úvodu v „Bad Habit“ uchvátí. Tu otevře skoro až hendrixovský riff, který žene dopředu neposedná rytmika. I Robertson jako zpěvák pomalu roste, i když se mu ještě nepodařilo zbavit se onoho obhroublého výrazu, ze kterého jsou cítit léta odžitá v jižanských knajpách a tisíce vykouřených cigaret. Celkově se tak jedná o možná nejlepší nástup, jaký kdy Black Stone Cherry na svých deskách předvedli. Možná i proto, že na něj v následující „Burnin`“ naváží kytarovou linkou jako vystřiženou od ZZ Top a v „New Kinda Feelin`“ zase klasickým stonesovským rock n`rollem, kterému nechybí rozverné piáno a typické richardsovské riffování. V tu chvíli jsou současní Black Stone Cherry asi nejpřesvědčivější.

Zajímavě působí i taková „Ain`t Nobody“, kterou uvede kytara jako vystřižená z repertoáru Status Quo, jenž rozjede skoro dokonalé boogie s hysterickými ženskými vokály, znepokojivá atmosféra jako kdyby chtěla skladbu vyrvat z konceptu alba a nasměřovat ji přece jen směrem ke grungeovému Seattlu. Ovšem to je jen takové nepatrné zdání, protože hned následující „James Brown“ (po kom je asi pojmenovaná…?) sahá zase až někam k Aerosmith a (opět) The Rolling Stones. Ti jsou cítit i z baladické „My Last Breath“, která ukazuje, že Black Stone Cherry od prvních alb (za která můžeme jmenovat bezejmennou prvotinu nebo následující „Folklore And Superstiton“, jenž představovali první opatrné krůčky) jako skladatelé slušně vyspěli a dnes už mohou představovat zkušené autory.

„Family Tree“ je určitě nejvyspělejší deska Black Stone Cherry. Dokonce by se dalo říct, že zrají jako víno. Navíc název - „Rodokmen“ - je pro tohle album více než příznačný. Muzikanti totiž nejenže své kořeny odhalili, ale navíc se z nich naučili čerpat takovým způsobem, že se možná (nutno zdůraznit, že skutečně možná) stanou jednou podobně respektovanou kapelou jako jejich vzory.

Jan Skala             


www.blackstonecherry.com

YouTube ukázka - Bad Habit

Seznam skladeb:
1. Bad Habit
2. Burnin`
3. New Kinda Feelin`
4. Carry Me On Down The Road
5. My Last Breath
6. Southern Fried Friday Night
7. Dancin` In The Rain
8. Ain`t Nobody
9. James Brown
10. You Got The Blues
11. I Need A Woman
12. Get Me Over You
13. Family Tree

Sestava:
Chris Robertson - zpěv, kytara
Ben Wells - kytara
Jon Lawhon - baskytara
John Fred Young - bicí, piáno

Rok vydání: 2018
Čas: 53:09
Label: Mascot Records
Země: USA
Žánr: hard rock/southern rock

Diskografie:
2006 - Black Stone Cherry
2008 - Folklore And Superstiton
2011 - Between The Devil And The Deep Blue Sea
2014 - Magic Mountain
2016 - Kentucky
2018 - Family Tree

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.05.2018
Přečteno: 1627x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mně ta jejich...23. 05. 2018 18:09 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08848 sekund.