DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEVENDUST - All I See Is War

Trend roubovat na někdejší nu-metalové kořeny a alternativně post-grungeové pokračování stále více moderního hard rocku, aby z toho vznikl uniformní bezpohlavní blivajz, je stále silnější. Podlehli mu i Sevendust, tato kdysi rvavá kapela z Atlanty, která na svých prvních albech hýřila energií až z ní "fucky" lítaly. Tenkrát patřila k nadějím scény, čehož si všiml i sám Ozzy Osbourne, ovšem postupem času se její ostří značně otupilo. Buď za to mohla přílišná frekvence ve vydávání desek, na které jim nápady prostě nestačily, nebo snaha ještě jednou dohnat komerční úspěch, k čemuž jim mělo dopomoci postupné změkčování soundu.

Dnes už jsou Sevendust pro řadu někdejších fanoušků ztracený případ. Podobně jako Linkin Park, přestože v souvislosti s atlantskou partou se nedá přímo mluvit o zaprodání se rádiovému popu, ale ten posun k mainstreamu (aspoň tomu rockovému) je na každé desce stále slyšitelnější. Bohužel, ruku v ruce s tímto trendem jde i jakási skladatelská vyčerpanost, která je stále hmatatelnější a dělá ze Sevendust jednu z mnoha kapel v zástupu šedých myší. Časy „Animosity“ či „Home“ jsou už dávno pryč a uvědomuje si to sama kapela i její fanoušci. Leckdy je tento pocit až fyzicky citelný. Co na tom, že Sevendust vydávají desky vcelku pravidelně, když se jim stále nedaří překročit mez průměrnosti.

To byl případ alba „Kill The Flaw“ z roku 2015, je to i případ novinky „All I See Is War“. Název má aktuální album ůderný, to je pravda. Ale faktem zůstává, že ten je na celé desce to nejzajímavější. Že to tak bude, bylo jasné už dva měsíce před vydáním desky, kdy se poprvé objevil singl „Dirty“. Ani ten nefungoval. Kapela sice přispěchala se slušným riffem, zpěvák Lajon Witherspoon ukázal, že ještě úplně nezapomněl screamo pasáže, které kdysi v jeho případě šly prakticky až na dřeň, ale… to bylo všechno. „Dirty“ má sice zajímavé tempo, rozkolísané tempo, nelze pohrdnout ani slušným kytarovým sólem, ovšem refrén pochází z milionkrát vyvařené vody nabrané z žumpy pop music, což je v současné době asi ten největší problém kapely.

Není to však jen o singlu „Dirty“, ale vlastně o celé desce. Tyto snahy jí ubírají tolik energie, že se na konci alba už nepokrytě nudíte. K čemu je použití výborného sekaného riffu do skladby „Cheers“ nebo silového nu-metalového začátku (včetně postapokalytické atmosféry) v „Risen“, když se nápady záhy rozpliznou v nefunkčních melodiích, které navíc nemají s originalitou mnoho společného. Sevendust tak jako kdyby recyklovali všechno, co se na americké hudební scéně událo za posledních deset, dvanáct let. Navíc je stále slyšitelnější paralela s kanadskými Nickelback, což rozhodně není věc, kterou by se některá kapela měla chlubit. Když si pak pustíte příznačně nazvanou skladbu „Not Original“, jste si úplně jistí, jak to s těmihle kdysi velmi sympaticky nasranými rockery je… A nepomůže ani závěrečná slušná „The Truth“, která jako kdyby kapelu vracela k vlastním kořenům…

„All I See Is War“ je tak další průměrnou deskou dnes už průměrné kapely. Škoda, věci u Sevendust se vyvinuly poněkud jinam, než by si asi jejich fanoušci přáli. Ještě není úplně pozdě na to, aby tahle pětice dokázala přesvědčit, že jejich start nebyl úplně náhodný a že má v sobě stále trochu potenciálu. Jenže s každou další deskou jako je „All I See Is War“ se tato naděje stává stále vzdálenější.

Jan Skala             


www.sevendust.com

YouTube ukázka - Dirty

Seznam skladeb:
1. Dirty
2. God Bites His Tongue
3. Medicated
4. Unforgiven
5. Sickness
6. Cheers
7. Risen
8. Moments
9. Not Original
10. Descend
11. Life Deceives You
12. The Truth

Sestava:
Lajon Whiterspoon - zpěv
Clint Lowery - kytara
John Conolly - kytara
Vinnie Hornsby - baskytara
Morgen Rose - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 45:35
Label: Rise Records
Země: USA
Žánr: alternative metal/hard rock

Diskografie:
1997 - Sevendust
1999 - Home
2001 - Animosity
2003 - Seasons
2005 - Next
2007 - Alpha
2008 - Chapter VII: Hope And Sorrow
2010 - Cold Day Memory
2013 - Black Out The Sun
2015 - Kill The Flaw
2018 - All I See Is War

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.06.2018
Přečteno: 1310x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09185 sekund.