RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time

Obsah nového alba Itala Francesca Sammartana by se dal z obecného hlediska popsat jako symfonický speed metal, přičemž způsob, jakým se tomuto autorovi povedlo smíchat klasiku s rychlými tempy, nepostrádá jistou dávku přitažlivosti. Ona klasika navíc míří do (minimálně kompozičně) nejpůvabnějšího z historických období, tedy baroka, a speed metal je zastoupen v množství velmi obstojném, to vše pak propojuje několik hostujících vokalistů.

Po krátkém symfonickém intru „Overture“ nastoupí titulní skladba. Už v ní si žánrový mlsal přijde na své, prozatím jde ale spíše o letmý náčrt věcí budoucích, jasněji začne být v navazující kompozici „A Way To Follow“. Krátký nájezd, strmá, avšak vzdušnou lehkostí ovoněná akcelerace, poutavé vokální linky prezentované Raffaelem Albanesem a skladatelsky vtahující nanášení „filmových“ orchestrací s pointou v na albu dominantním smyčcovém doprovodu. K tomu neoklasické trylky dokazující Francescovu řemeslnou zručnost (tento Ital si krom zpěvu zastává - programuje - vše sám) a hlavně přímý melodický tah. Po duchovně povznášejícím barokním intermezzu „A Break From The Time“ se začne odehrávat kompozice „The Song Of Light“, tentokrát s ženským hrdlem hostující Simony Guaiany. Ta sice neoplývá zvlášť kvalitním přednesem, pointou této skladby je však instrumentace, konkrétně závěr třetí minuty, ve které nastoupí libý speedmetalový úprk. Opět přitom nejde o nic složitého, síla melodických motivů tkví v minimalistických, avšak funkčních harmoniích.

Do písně „Not For Glory“ nás vítá uhrančivé klavírní preludium, jež křehce naznačuje hlavní téma, speed metal na sebe ovšem nenechá dlouho čekat, v post-refrénové části pak vytryskne osvěžující melodický gejzír podepřený líbivým hlasem Alessandra Florese i soundtrackovou vzdušností. Půvabná orchestrální mezihra „The Cycle Of The Life“ nás přemostí k závěrečné třetině nahrávky. Song „Lighting“ rozvibrují dost možná nejchytlavější vokální linky (v zastoupení Marca Scorlettiho, jenž vzdáleně připomíná Fabia Lioneho). „Valkyrie´s Land“ nabídne nástin zajímavé vnitřní gradace, instrumentálka „Tears And Memories“ pak přijde s povedenými motivy, které evokují emotivní melancholií protkané filmové melodie Petra Hapky, případně skvostné italské těleso jménem Rondo Veneziano.

Ovšem najdou se i větší zádrhely. Italskému autorovi je možné vytknout přemrštěnou délku ať už samotné nahrávky, tak jednotlivých kompozic, v jejichž rozvleklosti se občas začne ztrácet koncentrovanost výborných momentů. Hlavním problémem je ale neprůrazný sound, který dokazuje "po domácku" stvořenou produkci. Ovšem i přesto je možné album "Time It´s Time" ocejchovat jako dobrý a z kompozičního hlediska chvílemi pozoruhodný symfo-speedmetalový počin, jenž by měl fanoušky stylu v pohodě nasytit. Pro jistotu však zdůrazňuji, že se to týká opravdu těch nejzapálenějších spídomilů (a ještě lépe spídofilů, kterým navíc nevadí klasické baroko), ostatní pravděpodobně vůbec nepochopí, nad čím že se to autor těchto řádků většinu doby rozplýval.

Petr Štěpnička             


FB KRONOMATOPEA

YouTube ukázka - A Way To Follow

Seznam skladeb:
1. Overture
2. Time, It´s Time
3. A Way to Follow
4. A Break from the Time
5. The Song of Light
6. Not for Glory
7. The Cycle of the Life
8. Lighting
9. Valkyries´s Land
10. Vissi d´arte
11. Tears and Memories

Sestava:
Francesco Sammartano - vše

Hosté:
Riccardo Barbiera - bicí (songy: 1,2,3,5,6,8,11)
Gianluca Sabella - bicí (8,9)
Simona Guaiana - zpěv (5,10)
Alessandro Flores - zpěv (6)
Marco Scorletti - zpěv (2,8,9)
Raffaele Albanese - zpěv (3,8)
Mirko La Porta - housle (2,3)
Andrea De Paoli (Labyrinth) - čembalo (5)

Rok vydání: 2015, 2018
Čas: 1:05:37
Label: Buil2KIll Records
Země: Itálie
Žánr: symfonický speed metal

Diskografie:
2018 - Time It´s Time (2015 - soukromé vydání)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.07.2018
Přečteno: 1660x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě naopak...6. 07. 2018 20:58 htaedas
No. Popravdě jsem...6. 07. 2018 15:12 Vašek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0893 sekund.