RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CROSSING ETERNITY - The Rising World

Na současné metalové scéně je několik „all-star“ projektů, jejichž kvalita ale ne vždy odpovídá původním očekáváním. Vedle toho se však vyskytují spolky slučující jména neznámá, kdy výsledná práce končí jako milé překvapení. Jedním z takových úkazů je nové rumunsko-švédské uskupení Crossing Eternity. V něm spojil síly víceméně nemetalový zpěvák Berti Barbera s multiinstrumentalistou a skladatelem Manu Savem (oba pánové spolu před třiceti lety spolupracovali v kapele Voltaj 88). Dvojice těchto Rumunů k sobě přibrala švédského bicmena Uffe Tillmana a výsledkem je debutová deska s titulem „The Rising World“, která by měla uspokojit i náročnější metalové fanoušky, zejména ty zaměřené na škatuli „power“.

Kdo by od těchto věkem zralých hudebníků čekal, že vystřihnou takto svěží album, přestože si s daným stylem v minulosti téměř vůbec nezadali? Nicméně stalo se a my si tak můžeme vychutnat několik opravdu povedených melodických písní. K takovým klenotům patří hned úvodní dvojice kompozic „Crossing Eternity“ a „Ghost Of A Storm“. První zaujme líbivými vyhrávkami s melancholickým odstínem, druhá celkovým tahem s výtečně zpěvným refrénem. Objeví se také další kladné indicie, jako je dobrý zvuk a hlavně Bertiho zpěv, jehož kvalita jenom dokazuje letité zkušenosti a účast v řadě projektů. Do popředí problesknou i orchestrace či progové prvky, oboje pak lze zařadit do vícežánrového šejkru, ve kterém autoři své skladby míchali a tvořili (jakkoli power metal po celou dobu zastává hlavní roli).

V navazující dvojici skladeb se kupříkladu zazubí thrashmetalové riffy, pokaždé jde však o krátké zahrození, jež se brzy rozplyne ve světle melodických paprsků. A je to dobře, jelikož zrovna tvrdší žánr zní v podání těchto hudebníků lehce nepatřičně a amatérsky. Folkové ozvěny v „Kingdom Come“, „Dreams Fall“ a „Angels Cry, Rainbows Hide“ už působí více symbioticky, první jmenované písni navíc dodává punc výjimečnosti parádní refrén, evokující šmrcnovní nápaditost italské party Temperance. Klidnější atmosféru navodí další povedené příspěvky „Embrace Your Voices“ a „War Of Gods“, s druhou porcí libozvučných melody-vyhrávek, potažmo vtahujících šlapavých slok pak autoři vyrukují v „Spirit Of The Forest“. Zkrátka prvků, které si zaslouží přísnější kritiku, zde mnoho není. Vedle zmíněných thrashových pokusů k nim lze zařadit ještě generické orchestrace a ohraný orientální feeling písně „Winter Poem“, jako drobný zádrhel se může jevit také hodinová stopáž desky. Nejde ale o nic, co by mělo zabránit v pokusu o její poslech. Album „The Rising World“ naopak zasluhuje jasné doporučení.

Petr Štěpnička             


FB CROSSING ETERNITY

YouTube ukázka - Crossing Eternity

Seznam skladeb:
1. Crossing Eternity
2. Ghost Of A Storm
3. Sand In The Sky
4. High above the crown
5. Kingdom Come
6. Embrace Your Voices
7. Journey To The End Of Dreams
8. Winter Poem
9. Haunted
10. Dreams Fall
11. Angles Cry, Rainbows Hide
12. Spirit Of The Forest
13. War Of Gods

Sestava:
Berti Barbera - zpěv, perkuse
Manu Savu - kytara, baskytara, klávesy
Uffe Tillman - bicí, perkuse

Rok vydání: 2018
Čas: 1:01:00
Label: Rockshots Records
Země: Rumunsko/Švédsko
Žánr: power prog metal

Diskografie:
2018 - The Rising World

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.06.2018
Přečteno: 1795x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10308 sekund.