RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THERION - Secret Of The Runes

Po „Deggial“ Christofer Johnsson začal pracovat na nových skladbách pro nadcházející album a měl již sedm připravených písní, když došel k rozhodnutí, že by měli Therion natočit album inspirované severskými prvky a ovlivněné lidovou hudbou. Takže těch sedm složených písní putovalo do šuplíku a Therion se zcela zaměřili na vytvoření "severského" alba. První dvě skladby, využité pro koncepční album (založené na devíti světech ze severské mytologie) „Secret Of The Runs“ byly původně míněny pro vedlejší projekt, který se nikdy neuskutečnil (bratři Niemannové se shodli na tom, že tyto písně jsou příliš dobré a místo toho by měly být použity pro Therion) Zbytek materiálu byl dokončen velmi rychle - za dva měsíce!

Před nahráním desky došel Johnsson k odvážnému rozhodnutí – rozpočet na nahrávání investoval do výstavby vlastního studia. Dostalo jméno „Modern Art“ a stavěl ho spolu s bubeníkem Samim Karppinenem, činili se však i ostatní členové. A tak se nahrávalov novém studiu, finální mix obstaralo Finnvox studios ve Finsku. Pro album nevyužil Johnsson služby profesionálního dirigenta, ale všechny orchestrální party oddirigoval sám.

U „Secret Of The Runs“ se zdá, jako by byl Christofer Johnsson uspokojen tím, jak je kapela úspěšná a již potřetí zopakoval podobný styl, jaký mělo „Vovin“. Zatímco v první třetině dosavadní kariéry byli Therion takřka experimentální kapelou, nyní sázeli na jistotu. Ale hudební projev se přece jen malinko změnil. Hned v úvodní „Ginnungagap“ jsou kytary najednou po delší době metalově řezavé a skladba působí agresivnějším dojmem. Možná je to i tím, že se do skládání zapojil Kristian Niemann a napsal většinu této skladby. Nutno říci, že opět je nahrávka opatřena skvělým zvukem, který dává metalovým instrumentům pořádnou sílu, přitom znějí živě a dynamicky. Jinak je vše při starém. Sbory vládnou a orchestr je velmi nápaditě zakomponovaný. Prostě skvělá záležitost pro milovníky symfonického metalu.

Metalová nabušenost nevydrží dlouho, a tak „Secret Of The Runes“ působí ve finále jako její předchůdci. Je to opět to samé, i když nelze v žádném případě upřít propracovanost a promyšlenost všech prvků hudby Therion. Orchestr zní skvěle a kapela využije všech možných nástrojů. Akustická kytara, klasický klavír, trubky, housle a mnoho dalších instrumentů desku příjemně zpestřují. Skvěle se povedly skladby „Jotunheim“ či „Schwarzalbenheim“, kde hudba opět přiostří a po kompoziční stránce jsou obě skladby špičkové.

Zajímavá je i krátká dvouminutová „Muspelheim“, kde se mísí folklór, metal, jihoevropsky znějící akustická kytara a netradiční vokální efekty. Asi nejnápaditější kus celé desky. Cenu pro nejlepší refrén na albu vyhrává ten v písni „Vanaheim“, která je prakticky klasickým heavy metalem, jen se zpívaným sborem. V závěru se tempo zvrhne až do speed metalového rychlíku. Výše jmenované skladby jsou to nejlepší, co může „Secret Of The Runes“ nabídnout. Ne, že by ostatní písně byly špatné, ale projevuje se zde to, co na „Deggial“ - přesycenost sbory Johnssonův rukopis je více než znatelný, což ukazuje na jeho originalitu, ale na druhou stranu jsou některé skladby velmi čitelné a předvídatelné.

Trochu mimo stojí bonusová skladba „Summernight City“, což je cover známé písně od Abby. V minulosti jsem Therion za předělávky moc nechválil, ale tady jsem nadšený. Tím, že jde o skladbu ze zcela jiného žánru, dává tahle verze písni něco opravdu nového. A nutno říct, že „Summernight City“ zní v podání Therion skvěle. Však k ní natočili i videoklip.

„Secret Of The Runes“ stále hodně těžilo ze stylu zavedeného na „Vovin“ a v některých momentech ztrácelo dech, přesto se jeví lepší než „Deggial“. Kapela zde zní mnohem metalověji a moderněji. Některé skladby jsou vynikající a studnice nápadů Christoferu Johnssonovi rozhodně nevyschla. Je to pořád on, kdo po skladatelské stránce v rukách pevně drží opratě. A je jedno, jestli má kolem sebe nájemné hráče nebo stálou sestavu.

Deska kapelu stmelila. K tomu pomohla samotná stavba studia, ale i fakt, že všichni pomáhali, jak mohli. Například Kristian Niemann zařídil většinu klasických muzikantů, mezi kterými byla i jeho bývalá přítelkyně. "Secret Of The Runes" se dočkalo vřelého přijetí, avšak komerční úspěch již nebyl takový jako u předchůdců. Therion jeli úspěšné turné po Latinské Americe a v Evropě spolu s Evergrey, avšak vítěznou náladu ve skupině přerušil fakt, že se Sammi Karppinen rozhodl skončit, aby se naplno věnoval pozici zvukového inženýra v právě postaveném studiu „Modern Art“. Kapelu však opustil až poté, co našel za sebe náhradu. Tou se stal Richard Evenstad, který však byl považován spíše za hostujícího muzikanta.

Rok po „Secret Of The Runs“ oslavili Therion patnáct let existence a vydali první „živé“ album „Live In Midgaard“. Pak nastal čas posunout Therion novým směrem.

Tomáš Marton             


therion.se

YouTube ukázka – Summer Night City

Seznam skladeb:
1. Ginnungagap (The Black Hole) (Prologue)
2. (Old) Midgård
3. Asgård (The Bifrost Bridge)
4. (Call of) Jotunheim
5. Schwarzalbenheim (Svartalfheim) (Gold der Unterwelt)
6. Ljusalfheim (The Shining Ones)
7. Muspelheim (Gudaskymning)
8. Nifelheim (Dimmornas Värld)
9. Vanaheim (Seed of Ing)
10. Helheim (Den dimhöljda)
11. Secret of the Runes (Epilogue)
12. Crying Days
13. Summer Night City

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Johan Niemann - baskytara
Kristian Niemann - kytara
Sami Karppinen – bicí



Rok vydání: 2001
Čas:57:26
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.06.2018
Přečteno: 2056x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Summernight City je...14. 06. 2018 9:04 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09057 sekund.