RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




REFUGE - Solitary Men

Milý Peavy, děláš v tom docela hokej… možná, kdyby se cesty Peavyho Wagnera nerozešly s kudrlinkářem Victorem Smolskim by se ještě dalo pochopit, že Peavy má potřebu vedle Rage, kteří se dlouhá léta posunovali pryč od své dávné agresivní a přímočaré podstaty do trochu komplikovanějších vod, provozovat i další spolek, který se do téhle fazóny vrátí. Jenže Victor Smolski je už tři roky pryč, Rage mezitím stihli vydat dvě alba, která potvrdila Peavyho přání hudebně se vrátit do doby alba „Black In Mind“. Takže skutečnost, že Peavy toho ducha minulosti začne nahánět ve společnosti muzikantů, se kterými to v Rage táhl těsně před inkriminovaným obdobím, do něhož se chtěl po odchodu Smolskiho vrátit, a to pod hlavičkou Refuge (ano, to je jméno poslední společné nahrávky trojice Wagner-Schmidt-Efthimiadis z roku 1994) vypadá docela zvláštně. Jasně, opětovné spojení s kytaristou Manni Schmidtem a bubeníkem Chrisem Efthimiadisem musí vzbudit zájem nejen dávných fanoušků Rage, obzvlášť když řada skladeb z nové desky by snadno našla místo na nahrávkách, které spolu tato trojice tvořila v letech 1988 – 1994 (a že to bylo jedno z velmi silných kreativních období kapely). Trochu na zamyšlení je fakt, že poslechnete-li si poslední dvě alba Rage a novinky Refuge „Solitary Men“, možná budete mít (díky totožnému základnímu skladatelskému vzorci) trochu zmatek v tom, komu kterou píseň přisoudit.

Ten vzorec je v podstatě totožný, jako je v Rage (tehdy i nyní) - drtící energie, syrově neotesaná melodičnost, řezavost riffů, nekomplikovaná power metalová přímočarost a údernost, dostatek prostoru pro instrumentální pasáže, velmi šikovně vypracovaná kytarová sóla a i díky typicky zabarvenému hrubému řevozpěvu principála se rozdíly mezi Rage a Refuge prakticky stírají. Vlastně platí i ta skutečnost známá z posledních desek Rage, že na nich chybí tak extrémně podařené hitovky, jaké Rage sázeli v těch letech minulých, byť třeba šlapavá „The Man In The Ivory Tower“ (kterou Refuge v zemi vycházejícího slunce přidali i v akustické verzi, čímž snadno deklarují, že díky své typické melodice se obejdou i bez agresivně ostrého provedení), s výbornou melodií a šťavnatým vyhrocením v závěru písně, či klasická hrubě melodická jízda „From The Ashes“ s recitační pasáží a rychloprstým sólem by nemusely mít nějaké potíže na tuto kategorii kandidovat. Až v závěru alba Refuge přece jen lehounce ze zaběhlých kolejí vyklouznou, energická halekačka „Let Me Go“ vsadí na ultrajednoduchost, a optimismus (asi největší rozdíl od současných Rage), který v téhle skladbě vystrčí růžky, se naplno rozvine v následující „Hell Freeze Over“. A kdyby snad těch spojnic s Rage bylo málo, Refuge nabídnou i „vlastní“ verze dvou skladeb, známých z jejich bratrského působiště (album „The Soundchaser Archives“), přičemž „Waterfalls“, sice v nesrovnatelně lepším zvukovém kabátě, ale přece jen bez agresivity a zbytečně natahovaná je jediným brzdícím kouskem téhle skládanky.

Peavy Wagner se touhle deskou (s nádherným obalem) přiblížil do stavu, kdy bude jednodušší říkat „jdu na Wagnera, místo jdu na Rage nebo jdu na Refuge“. Jak říkám, je v tom trochu hokej, ale pořád se to strašně dobře poslouchá a to je asi to hlavní.

Savapip             


www.refuge-band.de

YouTube ukázka - The Man in the Ivory Tower

Seznam skladeb:
1. Summer`s Winter
2. The Man in the Ivory Tower
3. Bleeding from Inside
4. From the Ashes
5. Living on the Edge of Time
6. We Owe a Life to Death
7. Mind over Matter
8. Let Me Go
9. Hell Freeze Over
10. Waterfalls
11. Another Kind of Madness

Sestava:
Peter „Peavy“ Wagner - zpěv, baskytara
Manni Schimdt - kytara
Chris Efthimiadis - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 55:41
Label: Frontiers Records
Země: Německo

Diskografie:
2018 – Solitary Men

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.06.2018
Přečteno: 2750x




počet příspěvků: 22

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jak jsem k tomu byl...26. 07. 2018 2:13 mr.deadhead
Přesně tak,...29. 06. 2018 13:11 Lord Vader
Starý dobrý Peavy...28. 06. 2018 14:43 orre
Stará sestava se...24. 06. 2018 9:47 orre
rageRage jsem kdysi...24. 06. 2018 9:35 čéééši do toho


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10274 sekund.