RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MELTED SPACE - Darkening Light

Melted Space tři roky starým počinem „The Great Lie“ velice překvapili a pořádně provětrali kožich všemožným metalovým operám, kterých je v dnešní době poměrně požehnaně, a jsou si povětšinou velice podobné. Pierre La Pape, mozek Melted Space, na to šel trochu jinak než konkurence a jeho dílo nejenže stavělo na mnoha zpěvácích, ale také na pestrosti žánrů. Tady si totiž přijde na své vyznavač melodického metalu, ale úplně stejně i milovník extrému. Pierre La Pape si navíc vybírá zpěváky, kteří v podobných projektech zatím nebyli ke slyšení nebo zde účinkovali jen sporadicky.

Nová deska „Darkening Light“ nejen nabídne trochu stejných věcí z minula, ale přináší také nové postupy. Melted Space stále podobným způsobem kombinují melodie a extrém, novinka je však malinko sevřenější než její předchůdce a disponuje temnější atmosférou. Rovněž se do ní o něco hůře dostává, protože není tak hitová. To neznamená, že by neobsahovala skvělé a zapamatovatelné melodie, jenom své poklady nevydá hned při prvním poslechu.

Po krátkém intru se rozehraje „Newborn“, která přinese krásné melodie a poměrně klidný úvody desky. Píseň příjemně pluje kolem vás a vytváří atmosféru, která postupně houstne a dává pocit, že posloucháte soundtrack k nějakému filmu. Symfonický power metal s mužskými i ženskými vokály, taková je první skladba a v podobném duchu pokračuje i „The Meaning Of This Place“. Jenže hned v úvodu sloky se ozve hlas chlapíka s pseudonymem Black Messiah, který působil v blackmetalových Seth a svůj krkavčí hlas propůjčil i Melted Space. Skladbu jinak táhne nádherný refrén v podání Clémentine Delauney a hned má člověk pocit, že slyší cosi velkolepého.

Na kontrastu mezi tvrdým a melodickým staví „From The Beginning To The End“, ve které nechybí blackové kytary, blast beaty a melo-deathová důraznost. S nimi se střetávají melodické pasáže a dohromady tak chvílemi nevíte, co si užít dříve. Poprvé je zde slyšet i Sakis Tolis z Rotting Christ (jeho party jsou navíc podpořené kytarami, které by se na deskách jeho domovské kapely rozhodně neztratily) a prostor odstane i Ailyn Garcia (ex-Sirenia).

Asi nejhitovějším kouskem celé kolekce je „The Dawn Of Man (I´m Alive)". Úžasně melodické kytary a parádní power metal. Skladbě vládne naprosto fantastický Jeff Scott Soto, refrén v jeho podání činí z písně naprostý klenot. A nikdy jsem nečekal, že v jedné skladbě uslyším právě Sota, ženský operní zpěv a Sakise Tolise! „Trust In Me“ nás zavede do stylu á la Dark Tranquillity a ne náhodou zde účinkuje jejich zpěvák Mikael Stanne. Ten se už podílel na minulé desce Melted Space, kde zpíval i skladbu s velmi podobným názvem „Trust And Betrayal“ a je znát, že Pierre La Pape má tyhle legendy melodického death metalu hodně naposlouchané. Jako třešinka na dortu pak působí vokální duel Stanneho a Jeffa Scotta Sota.

„Regrets“ album zpomalí a přinese příjemné melodie i zpěv, jehož harmonii narušuje svým hrubým příspěvkem Black Messiah, skladbu to ale nekazí, pouze jí dodává dramatický, téměř divadelní náboj. Později se připojí i Stanne a hudba dostane doom metalové zabarvení. Vskutku úžasné, jak se píseň postupně mění, aniž by tu cokoliv působilo nepatřičně. „Man And Future“ je asi nejtvrdší kousek na desce, i když opět kombinuje všemožné nálady. Střídá se tu operní zpěv (Catherine Trottmann), čistý mužský hlas a pak hřmící Sakis Tolis. Death metal, black, gotika, symfonie, to vše tu dostanete v jednom balení. Z temnoty pak zazní příjemný hlas Silje Wergeland (The Gathering, ex-Octavia Sperati)), která nebývá zrovna častým hostem na metalových operách, byť již vypomáhala například Katatonii či Arcturus. Závěrečná „Fallen World“ je takovou oslavou Melted Space. Jsou tu prakticky všichni zpěváci, kteří se na albu objevili a rovněž tak hudba nabídne všechny palety stylů a nálad, jenž k Melted Space patří.

„Darkening Light“ je po všech stránkách výtečné album. Melodické, tvrdé, vynalézavé, skvěle ozvučené, instrumentálně parádní. Místo hry na pompéznost sází na přirozenost. Hlasy a žánry se trvale prolínají - samo o sobě není střídání stylů dnes ničím výjimečným, ale pro velké množství interpretů je problematické složit něco, co bude dávat smysl. Pierre La Pape má však za ušima a každý okamžik na desce má svůj smysl, skladby i přes svou složitost jsou zapamatovatelné a Melted Space se navíc drží rozumné stopáže. Deska působí jako z pera fanouška kapel zúčastněných zpěváků, každá složka hudby Melted Space je tu v rovnováze a nelze opomenout ani skvělou dramaturgii desky, což je u metalové (potažmo jakékoliv) opery rozhodující věc Nedovedu si představit, že by to šlo udělat lépe.

Tomáš Marton             


FB MELTED SPACE

YouTube ukázka - The Dawn of Man (I’m Alive!)

Seznam skladeb:
1. The Void Before
2. Newborns
3. The Meaning of this Place
4. From the Beginning to the End
5. The Dawn of Man (I’m Alive!)
6. Trust in Me
7. Regrets
8. Man and Future
9. Missing Creed
10. Fallen World

Sestava:
Pierre Le Pape - klávesy, skladatel, aranžér

Hosté:
Ailyn Giménez Garcia
Black Messiah
Catherine Trottmann
Clémentine Delauney
Gildas Le Pape
Guillaume Bideau
Jeff Scott Soto
Lucie Blatrier
Mikael Stanne
Øyvind Hægeland
Sakis Tolis
Silje Wergeland

Rok vydání: 2018
Čas: 47:29
Země:Francie
Žánr: metalová opera

Diskografie:
2009 - There´s a Place ...
2012 - From the Past
2015 - The Great Lie
2018 - Darkening Light

Související články

oto:archiv kapely


Vydáno: 29.06.2018
Přečteno: 3017x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Díky za...29. 06. 2018 0:49 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12459 sekund.