ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FORTY SHADES - Blackstar Diamond

Počátky historie švýcarské kapely Forty Shades jsou poměrně zábavné. Jen je mi trochu záhadou, proč se Forty Shades tak hrdě hlásí k období, kdy zpěvačka Manuella Kraller (pamatujete na její čtyřleté působení v Xandrii) založila s klávesákem Tobiasem Gutem spolek Nagor Mar, který se orientoval na hudbu ve stylu Nightwish a Evanescence a poté, co po sobě zanechal pouhých pár písní, se v roce 2012 rozpadl. Tedy, rozpadl. Tobias Gut, se kterým z Nagor Mar přešel i bubeník Christain Wittwer, začal spolupracovat s Tosse Baslerem, zpěvákem Crematory, a se zcela jinou sestavou a hudebním zaměřením kluci rozběhli Forty Shades, se kterými se aktuálně propracovali k druhému albu „Blackstar Diamond“.

Pro velmi silný potenciál téhle desky je zásadních několik věcí – Forty Shades postavili „Black Diamond“ na koncepčním futuristickém a poněkud ponurém příběhu o tradičním souboji mezi dobrem a zlem a snahou udržet rovnováhu moci ve vesmíru, jehož součástí je i zvláštní planeta Blackstar Diamond. Celkovou výpravnost a dramatičnost příběhu se jim pomocí hudby podařilo ztvárnit velice podařeným způsobem. Silně k tomu přispívá fakt, že Forty Shades do svých tónů pustili pořádnou porci velmi přístupné progresivity, takže jejich kompozice jsou košaté, ne úplně snadno předvídatelné, ale přitom melodické a lehce vstřebatelné. Důležitým bodem jsou pak i hlasivky Tosseho Baslera. Ten si ze své domovské kapely přinesl velmi přirozenou až gotickou potemnělost, dravost i eleganci, která na té zmíněné dramatičnosti má ohromný podíl, leckdy je jeho vyhrocený zpěv naprosto strhující, aby vzápětí svým leckdy až hladivý hlasem v bouřlivém víru emocí působil příjemně zklidňujícím dojmem.

Vzhledem k bouřlivé zápletce příběhu možná trochu překvapí vysoký podíl skladeb v pomalejším tempu. Obzvlášť, když tyto jsou z větší části umístěny v samotném závěru alba, ale i přes tento zdánlivý dramaturgický škraloup děj neztratí nic ze svého spádu až do samotného finále. Však taková „Idol Worship“ s pochmurnou náladou, piánem, elektrizujícími klávesami, majestátností, poeticky klenutým refrénem i kontrastně řezavým vyhroceným kytarovým sólem rozehrává skvělé divadlo a v následné decentní „The Veil“ s melancholickým nádechem a zdvojenými hlasy bouří emoce až se savatageovskou noblesou. Možná paradoxně vzhledem k tomu vláčnějšímu tempu v druhé polovině desky tak jako nejsilnější kousek celého vyprávění vychází velmi pestrá a proměnlivá „Downfall Of A Paradigm“, která se z tklivé sólové kytary v úvodu odrazí až do speedového tempa, ve kterém smíchá výbušnou energii s vokální graciézností, aby v následné pomalejší majestátní pasáži opět silně zabouřila s pocity, či švihácky jedovatá a teatrálně šťavnatá „Dichotomie“ s příjemně šlapavým riffem a výhružně zvonivými klávesami. To vše je podpořeno sytým a přehledným zvukem a velmi šikovnou hračičkovostí všech muzikantů (sledovat bicí party je parádní dobrodružství) v celém nabídnutém menu .

Klobouk dolů, album „Black Diamond“ je nabité parádními nápady a jejich skvělou realizací až po okraj!

Savapip             


www.forty-shades.com

YouTube ukázka - God and the Idol

Seznam skladeb:
1. God and the Idol
2. Blackstar Diamond
3. Slave to Your Hate
4. Dichotomie
5. Downfall of a Paradigm
6. Harvest
7. The Ultimate Combat
8. Absurd
9. Idol Worship
10. The Veil
11. Snowball

Sestava:
Tosse Basler - zpěv
Lukas Mielniczuk - kytara
Raphael Crivelli - kytara
Joël Brechbühl - baskytara
Tobias Gut - klávesy
Christian Wittwer - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 41:07
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2015 – Camera Silens
2018 – Blackstar Diamonds

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.07.2018
Přečteno: 2603x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0942 sekund.