RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Břeťa VERNER (TEMPER) - Klademe důraz na to, abychom se při hraní nenudili, stále vymýšlíme nějaké kudrlinky, aby hudba byla zajímavá jak pro posluchače, tak pro nás

Škatulky, škatulky, míchejte se! Tak nějak by se dala přiblížit tvorba broumovské kapely Temper, jejíž kytarista a zpěvák Břeťa Verner vysvětlí, co si představit pod pojmem power-metalcore, prozradí, jak na tom jsou Temper s přípravou debutové desky, představí novou progresivní metodu výroby videoklipů, či objasní, jak důležité téma je pro kapelu konflikt.

Vezměme to úplně od základu – kdo jsou Temper? Vaše historie nesahá příliš hluboko, který moment z toho, co jste spolu dosud prožili, považuješ za nejdůležitější?
Temper jsme založili v létě roku 2015, kdy se mně a Jítě rozpadla předchozí kapela a ve stejnou dobu tentýž osud potkal Mika Jr. Shodou okolností nám Mike Jr. zaskakoval na posledním koncertu a tam jsme došli k tomu, že máme o tvorbě vlastní hudby podobné představy, což bylo klíčové, protože v předchozích souborech byl problém v tom, že každý tu muziku chtěl dělat jinou a jinak. Další zásadní okolností bylo, že jsme tomu chtěli dát maximum, což byl s předchozími spoluhráči taky problém. Takže potom, co jsme si vyjasnili tyhle zásadní věci, jsme hned začali makat na vlastní muzice. Ještě na podzim jsme vlastními silami vyprodukovali demo o osmi písních, z dnešního pohledu spíš pokusné, ale určitě přínosné, protože jsme nasbírali nějaké zkušenosti. Taková perlička, v některých písních jsme basu nahrávali já a Mike Jr., protože basák Mesha se k nám přidal až v průběhu nahrávání tohoto dema (smích). A perla číslo dvě, dlouhou dobu jsme hráli s elektronickým bubeníkem, protože jsme nemohli najít regulérního. Pár se jich pak na bubenické stoličce u nás protočilo, ale stále to nebylo ono, ať už po stránce schopností nebo i po té lidské. Až jsme náhodou natrefili na Buryho a to je konečně bicman podle našich představ. Takže abych odpověděl na otázku, jako nejdůležitější asi považuju to, že se postupně v kapele sešli lidi se stejnou vizí, kteří jsou odhodlaní jít si za ní a táhnout při tom za jeden provaz. To ostatní (koncerty, nahrávání atd.) k tomu patří.

V době všemožného křížení hudebních škatulek přicházíte s pojmem power-metalcore. Jak bys tedy charakterizoval hudbu, kterou s Temper tvoříte, co si pod tímhle označením může představit člověk, co vás dosud nezná? Co bys doporučil jako váš zatím nejpovedenější kus akteré kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
S termínem power-metalcore přišel Mike Jr., stejně jako s názvem kapely. Jde nám o to, aby hudba byla agresivní, úderná a zároveň melodická. Taky klademe důraz na to, abychom se při hraní nenudili, v tom smyslu, že stále vymýšlíme nějaké kudrlinky, aby hudba byla zajímavá jak pro posluchače, tak pro nás. Já bych možná ke škatuli ještě přidal slovo sofistikovaný, protože neskládáme tím způsobem, že song vymyslíme a hrajeme, ale než s ním jdeme do zkušebny, promýšlíme aranže do posledního detailu. Co se týče nejpovedenějšího kusu, to je těžká otázka, protože teď zrovna děláme na nové muzice a vždycky je nejoblíbenější ten nejnovější song (smích). Nicméně pokud bychom to brali z hlediska úspěšnosti, tak by to byla píseň „Break The Rule“. Chci ale zdůraznit, že tahle píseň zdaleka necharakterizuje náš styl (smích). Co se týče hudebního vkusu, miluju metal jako takový a s tím se asi ztotožníme všichni v kapele, takže nemá smysl vypisovat oblíbené kapely. Hodně nás ale všechny ovlivnili Trivium.

Letos jste přišli s EP „Break The Rule“, můžeš jej blíž představit, jaké zkušenosti a poznatky jste si z nahrávání odnesli pro případné studiové pokračování?
Nahrání „Break The Rule“ bylo přínosné nejen z důvodu, že jsme o sobě dali vědět, ale především jsme si odnesli spoustu zkušeností do budoucna, jako třeba to, že píseň musí být nahraná na 100%, a pokud tam vyskočí nějaká chybka, tak nedělat, že tam není, ale nahrát to znova a líp (smích). A to neříkám, že na „BTR“ chyby nejsou. Tak tohle je asi to zásadní, co jsme si odnesli a právě teď to využíváme při nahrávání materiálu na regulérní album. No a samozřejmě posouváme ten styl, který jsme naznačili na „BTR“ a zlepšujeme se jako hráči i jako skladatelé.

Máte už nějakou představu, kdy, jak a s jakým obsahem představíte následovníka „Break The Rule“?
Jak jsem zmínil, zrovna jsme v procesu nahrávání písní na regulérní album. Můžu prozradit, že písně jsou složené a stopáž alba by měla být okolo hodiny (což bylo předmětem vášnivých dohadů (smích)). Rozdíl oproti „BTR“ je v tom, že si vše děláme sami. Je to především zásluhou Mika Jr., který se ve věcech okolo nahrávání neustále vzdělává a zdokonaluje. Je to ale taky otázka financí a času, protože jsme čtyři pracující a jeden studující a ten proces jde opravdu pomalu. Nicméně bychom rádi měli vše hotovo nejpozději v půlce příštího roku. Na té desce bychom chtěli opravdu charakterizovat náš styl.

Řešíte zvuk desky, ať už s ohledem na výběr studia, na to, co ve zvuku upřednostnit, co upozadit, na čem si dát záležet? Existuje nějaká nahrávka, kterou jste brali jako vzor?
Dá se říct, že zvuk nahrávky je pro kapely našeho typu zásadní. Zvuk musí být čistý, dynamický a moderní. Směřujeme k tomu, aby každá vyhrávka a kudrlinka byla slyšet a nezanikla v nějakém chumlu, aby každý nástroj měl svůj charakteristický zvuk. Zároveň neopomíjíme, že nejvíc vepředu musí být vokál. A to celé je celkem alchymie (smích). Je dobré se nějakou nahrávkou inspirovat a vzít si z ní to, co je důležité pro nás, ale zároveň slepě nekopírovat. Takže obecně jsme inspirováni vícero vlivy, které si upravíme pro svoji potřebu a sound.

Jak vnímáš v hudbě texty, jaký význam jim v Temper přikládáte a jaká témata vás zajímají?
Textová stránka je pro nás stejně důležitá jako ta hudební. Text písně podkresluje hudební vyjádření a naopak, zkrátka s ní jde ruku v ruce a jedno bez druhého by nemělo smysl. Texty, které píšu, jsou spíše abstraktní. Dávám si záležet na tom, aby si je každý mohl interpretovat po svém. Píšu je samozřejmě na základě nějakého zážitku, ten si ale nechávám pro sebe a dávám prostor každému, aby si v tom našel své vlastní poselství. Zjednodušeně by se dalo říct, že naše texty jsou o konfliktech. Konflikt uvnitř jedince vyvolá konflikt celospolečenský a naopak, je to přímá úměrnost (smích). Takže jsou tam obsažena témata sociální a existenciální.

Jak jste na tom s živým koncertováním, kde je možné vás v dohledné době vidět? Čím bys potenciální příznivce přilákal na vás koncert?
Koncertování nás neskutečně baví a taky si ho moc užíváme!!!! Co se týče letošního roku, všechno přišlo spontánně, nic jsme si nedomlouvali, protože na začátku roku jsme řešili personální záležitosti skrz bubeníka, jak jsem se o tom zmiňoval. Nebylo jisté, že někoho seženeme, a tak jsme si nic nedomlouvali. Pak se nám podařilo zlanařit Buryho a naštěstí nějaké nabídky přišly i samy, právě díky videu k „Break The Rule“, takže jsme dokonce vyjeli i do Polska, což byla ohromná zkušenost. Na příští rok plánujeme tour, budeme se snažit objet celou ČR a zkusit i Slovensko a znovu Polsko, ale vše je zatím ve fázi příprav, tak k tomu nechci moc prozrazovat (smích).

Jak prožívají Temper festivalovou sezónu, ať už jako fanoušci nebo jako muzikanti?
Jako teenageři jsme všichni jezdili na fesťáky. Můj srdcový je Masters Of Rock a dokonce jsme s Mikem Jr. a Meshou byli na stejném ročníku a nevěděli o sobě (smích). Teď už je to časově horší, jednak kvůli práci, ale hlavně proto, že kapele dáváme opravdu maximum času, a tak tam, kde si nezahrajeme, se v podstatě nemáme šanci podívat.

V současné době je hodně populární prezentace formou videoklipu, uvažujete o tom, že byste se do něčeho podobného pustili? Pokud ano, ke které vaší skladbě bys rád pořídil pohyblivé obrázky?
Ke dvěma skladbám už je máme, a to k „Break The Rule“ a pak k „Rising Up!“. Pak máme spoustu natočeného materiálu k „Solidity“, ale ještě se nám to nepodařilo sestříhat a taky se nám stala malá nehoda. Ten klip jsme natáčeli celou noc v jedné takové hale, no a aby nám nebyla zima, tak jsme u toho popíjeli, a k ránu už jsme fakt byli na plech. No a pak se zjistilo, že nám půlka záběrů chybí! Jestli to někdo omylem smazal nebo hodil na jiný disk, to už se nedozvíme, každopádně se s tím teď musíme nějak porvat (smích).

Jaké máš s Temper ambice? Co si z nich dosud naplnil, jaké představy tě opustily a jaké naopak přibyly?
V první řadě chceme dodělat tu desku a uskutečnit tour. Samozřejmě chceme naši muziku představit co nejvíce metalistům a tuhle ambici jsme měli vždycky a nikdy nás neopustila a neopustí, protože to celé bereme tak, že nic není nemožné (smích).

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal.
Na tomhle místě bych rád poděkoval všem lidem, co nás podporují, jakýmkoliv způsobem. Ať to jsou fanoušci, kamarádi, rodina anebo vy a vám podobní. Tím, že dáte prostor neznámé kapele, že o ní napíšete, to neskutečně pomáhá a nakopává. Přesně tohle je totiž na metalu to kouzelné, ta soudržnost a podpora, čerpaná z volného času... Takže díky!

Savapip             


FB TEMPER

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.08.2018
Přečteno: 2442x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.46285 sekund.