DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATHORY - Chapter One

S velmi odvážným nápadem zmapovat historii této black metalové legendy přišel již někdy začátkem roku můj velmi dobrý přítel Wayne, jinak basák a zpěvák kapely Manthas. Jsem rád, že se nám to podařilo realizovat a že vám nyní můžeme předložit naše snažení. Ono něco najít o Bathory není nic snadného.. To musí vědět každý fanoušek. V tomto seriálu na pokračování se vycházelo z mnoha různých zdrojů… No, nebudu to zdržovat. Vraťte se s námi na sever a zavzpomínejte na legendu, na kterou se bude v jistých kruzích vzpomínat z generace na generaci. Protože Bathory, ač se již žádné nové desky nikdy nedočkáme, jsou nesmrtelní.. Nyní již kolega Wayne… (Venca)


Syn pekel přichází…


Vlastně ani nevím,jak začít,tento náš jistě poněkud odvážný pokus,o zmapování kompletní životní pouti jedné z největších legend černočerného kovu.
Tato kapela byla jednou z prvních zahraničních band,ke které jsem se dostal a do dnešních dnů na ni nedám dopustit.
Kráčeli v prvních řadách satanových válečníků a zasloužili se nemalou měrou o rozmach teprve se rodícího black metalu.
Snad má tento článek přiblížit tuto černou modlu mladé generaci,která možná mnohdy ani netuší,že bez vlivu kapely,o které bude řeč,by třeba nikdy nevznikly pozdější black metalové hordy jako Dark Funeral, Marduk nebo Darkthrone.
A toto vše má na svědomí vlastně jen jeden jediný člověk:

Quorthon - zběsilý vyznavač krve,ohně a smrti
Quorthon - jméno pocházející z černé bible
Quorthon - syn pekel

Jestliže Vás tedy tento můj pokus o jakýsi úvodník alespoň částečně zaujal,nic vám už nebrání v tom,aby jste třeba jen na chvíli přijali pozvání do švédského království,do doby minulého milenia.
V tomto kraji vichru a mrazu,zaklet do sedmi písmen,byl stvořen kult.

Slyšte,Vy smrtelní!
Temnota Vás volá!
Vyvolení!
Slyšte jméno
BATHORY!!!!!!!!!!

ZNIČÍM TO ZKURVENÝ NÁBOŽENSTVÍ!!!


Na začátku bezbožného roku 1983 ve švédském Stockholmu zakládá tehdy šestnáctiletý metalový fanatik kapelu jménem COUNTESS BATHORY.
Tímto krokem tak Quorthon,jak si tento mladý rebel začal říkat,rozpoutal začátek apokalypsy,která se navždy zapíše zlatým písmem do knihy extrémního metalu.
V té době nikdo a samozřejmě ani on netušil,jakouže legendou se jednou tato kapela stane.
A důvody k založení bandu?Dle Quorthonových slov zcela jednoduché:
"Pokud mohou být v Kerrangu ,v Metal Hammeru a na plakátech VENOM,pak tam můžeme být i my!!!"
Ovlivněn energií starých punkových kapel,lyrikou Black Sabbath a i výše zmiňovaných VENOM,jejichž texty na prvním albu vykrádal Qurthon místy po celých větách,hororové filmy nevyjímaje,začal psát metalové dějiny…..

Jak už jsme předeslali,Qurthon pojmenoval svůj band COUNTESS BATHORY,podle jistého filmu,jež pojednával o hraběnce obývající tajuplný hrad,která věřila,že omládne,pokud se bude koupat v lázni krve z mladých panen.My ji spíše budeme znát pod známějším jménem Čachtická Paní.
Zanedlouho poté se ale Quorthon dovídá,že VENOM použili na svém albu "Black Metal",stejný název jedné ze svých skladeb a svou kapelu přejmenovává na NOSFERATU.
Ale po nějaké době se nakonec rozhoduje,že tajemství Čachtické paní je přece jenom o hodně zajímavější,než nějaký upír a tak po dvou měsících nese toto černé těleso již svůj definitivní název BATHORY.

"Naše původní sestava byla taková,že já jsem hrál na kytaru,na basu a občas jsem i hulákal,i když jsme měli ještě jednoho zpěváka.První tři členy spojovali tři věci - satanismus,černé umění a odvrácená strana bytí"

(Quorthon)

Po prvním pěti skladbovém demu silně ovlivněném tvorbou MOTORHEAD,vydávají BATHORY svůj první oficiální počin.Jednalo se o dvě skladby "Sacrifice" a "The Return of Darkness And Evil".Tyto dva první počiny se objevují na kompilaci Scandinavian Metal Attack,kde se již jedná o opravdovou tvorbu BATHORY orientovanou na jednoduchou a temně metalovou muziku.
No a jak se vlastně BATHORY dostali na výše uvedený sampler?To nám může objasnit sám Quorthon.


"Předtím než BATHORY nahráli své první opravdové album,tu byl Scandinavian Metal Attack a člověk jménem Boss,který byl majitelem nahrávací společnosti,která to album vydala.
Než mě vykopli ze školy,tak se mě zeptali,co bych chtěl dělat jako dál.Já na to,že bych se dál chtěl věnovat hudbě.Nemyslím tím,jako nahrávat a tak,ale hrozně mě zajímala práce ve studiu.Nevím,jak se tomu říká jinde ve světě,ale u nás můžeš chodit dva až tři dny v týdnu do školy a pak mít vedle toho i nějaký ten job.Něco jako příprava pro život.No a já se rozhodl pro práci u Bossovi společnosti.
V té době jsem tam dělal doslova všechno.Od vaření kafe,dělání fotokopií až po úklid.Bylo to strašný,ale já jsem to vydržel jen proto,že jsem chtěl pracovat ve studiu.Po nocích jsem seděl ve studiu na zadku a učil jsem se všechny věci nezbytné pro tuhle práci.No a o víkendech jsme zkoušeli s BATHORY a svoje poznatky jsem se snažil uplatnit i na zkouškách.
Po pár měsících,když už jsem alespoň něco málo o téhle práci věděl ,jsem se doslechl,že se společnost chystá udělat tuhle kompilačku s různejma kapelama ze Švédska.
No a jedna z kapel,která se měla také účastnit,nemohla.Nevím už proč,zkrátka jim do toho něco přišlo.Společnost tedy potřebovala jinou kapelu aby měla kompletní počet všech zúčastněných.Boss si vzpomněl,že mám taky kapelu a řekl mi:
"Tak prijeďte a ukažte jak na tom jste".
A tak jsme tam nahráli ty dvě skladby,které se po vydání kompilace staly velkými hity na undergroundové scéně.Byli jsme jedinou kapelou,která se zviditelnila a někam to dotáhla.O těch ostatních nevím nic.
No a pak jsme vydali první album,druhé a už to šlo jako na drátkách.Takže BATHORY pomohla náhoda,možná to byl osud.Nevím".

At´už to bylo všechno jak chce,faktem je,že Quorthon a spol díky tomuto prvnímu úspěchu v říjnu roku 1984 vydávají svou první dlouhohrající desku pro firmičku Under OneFlag(sub label Music For Nations).
Deska byla pojmenovaná jednoduše "Bathory"a věřte nebo ne,byla nahraná na dvanáct stop za padesát šest hodin a to včetně mixování!
Pravdou zůstává,že materiál zde obsažený je co do zvukové a instrumentální výše se týká,diplomaticky řečeno velmi unergroundový.Ale uvědomme si,že je to už přes dvacet let,co tahle deska spatřila světlo světa a že tehdy nikdo nevěděl,jak by taková muzika měla přesně znít.Ale právě v tom byla největší síla BATHORY.Teprve vytvářeli a prošlápávali cestu a tudíž si mohli dělat,co se jim zachtělo.
Ale vraťme se k samotnému albu.Deska je ozdobena stylovou kozlí hlavou a názvy skladeb jako "In Conspiracy With Satan","Hades",či "Armageddon" dávají tušit,jakéže lahůdky jsou obsaženy v textech.


"Já otočil se ke Kristu zády,obětoval jsem se peklu,
souložil jsem s pohanskou královnou a spatřil jsem
brány pekel"

("In Conspiracy With satan"-LP Bathory)

"Proklínám přísahu krve
a trhám maso pany
vysekávám rány do nebes
a létám na křídlech smrti"

("Armageddon"-LP Bathory)

"Miluji ten pohled,když tě mám dole
a široce rozevřenou. Ten zápach masa
z mrtvejch ženskejch,z toho kurevsky šílím

("Reaper"-LP Bathory)

"Za horami,kde vítr křičí bolestí
opuštěná údolí,kde vždy vládnula temnota
Kde se sluneční světlo nikdy nedotklo otrávené
půdy,kde nikdy nezněl smích nemrtvých dětí"

("Hades"-LP Bathory)


BATHORY - Bathory
Rok vydání - 1984

1. Storm Of Damnation
2. Hades
3. Reaper
4. Necromansy
5. Sacrifice
6. In Conspiracy With Satan
7. Armageddon
8. Raise The Dead
9. War

Ještě než se pustíme dál po stopách BATHORY rád bych tady trošku poukázal na jednu věc.
Pokud jste si přečetli pozorně úryvky jednotlivých textů z prvního alba,pak Vám (alespoň doufám),neunikl jeden docela zajímavý detail.
Právě skladba "Hades",respektive její poupravená textová kopie se stala velkým hitem našich domácích Debustrol,kteří pojmenovali svůj štych na svém první albu "Neuropatolog",prostě jednoduše "Údolí Hádu".
Pokus si na výše zmiňovanou skladbu pamatujete,jistě vám neunikla textová podoba s Bathoryovským "Hádem".
A také si vy pozorní určitě vzpomenete,že skladba "Údolí Hádu",je jediným textem na výše zmiňovaném albu,který se absolutně nerýmuje.A hádejte proč?
Jistě,Debustrol si prostě jen poupravili text do češtiny tak aby mluvnicky dával smysl.Takže "tajemství" je rozluštěno.Nic proti tomu nemám,naopak se mi hodně líbí a pokud by se toto mohlo Kolinse a spol.dotknout,tak se omlouvám,že jsem "vypátral"toto jejich malé tajemství.Ha,ha.

"Tenkrát jsem všemu věřil.Četl jsem bibli,černou bibli,veškerou literaturu,která se dala sehnat" (Quorthon

V každém případě prvotina,ať už jakákoliv,byla na světě a dílo zkázy bylo započato.Ani dnes není jasné,zda Quorthon své první věci nahrával dle svých slov zcela sám (za což byl ve své době až zbožňován).Sestavy, jež se podílely na deskách BATHORY si už ani on sám nepamatuje.Z jiných pramenů se člověk zase dozví,že onu desku nahrával za pomoci dvou maníků,jež do kapely ale nikdy nepatřili.
Vůbec BATHORY se nikdy nevyhýbali personální změny a hráči se v kapele střídali jako aprílové počasí.Quorthon sám k tomuto problému říká:

"Je absolutně nemožné,vzpomenout si na všechny lidi,kteří se kdy v BATHORY mihly.Začali jsme hrát v únoru 1983.No,pokud si ještě vzpomínám,tak čtyři bubeníci se v BATHORY vystřídali.A s baskytarystama to bylo tak,že hráli u nás všeho všudy dva.Poslední baskytarysta ,který u nás hrál,byl věčně na drogách a naprosto se přestal zajímat o muziku.
Od jisté doby nahrávám všechny kytary a baskytary sám.Vždycky tu byl ale někdo jako profesionální bubeník,který nahrával naše alba.V současné době to funguje tak,že 50 procent veškerého materiálu nahrávám sám a ty obtížnější party obstarává automat."




Wayne             


BATHORY -Chapter Two


Vydáno: 30.10.2005
Přečteno: 11039x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13437 sekund.