RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIMORTIS - Vesmírem Plout

Pokud se kapele podaří vydat skutečně silnou a výjmečnou desku, přinese jí to jednak zvýšený zájem fanoušků a více koncertních příležitostí, ale zároveň zvýšené nároky a očekávání na tu příští. První krok - tedy nahrát opravdu silný materiál se RIMORTIS povedl dokonale. "Stín Křídel" zapůsobil na českou speed metalovou scénu jako živá voda. Bylo tedy otázkou, zda se povede vysoce nasazené laťky dosáhnout i s aktuálním materiálem. Na "Vesmírem Plout" jsem se těšil více než na cokoli jiného z českých luhů a hájů a hned na úvod musím říct, že oprávněně! Už na první poslech zaujme skvělý zvuk, i když by občas nevadilo jednotlivé nástroje trochu povytáhnout do popředí, a hlavně nový, agresivnější hlas zpěváka Milana Hloucala. Při refrénu v "Rimortis II" až běhá mráz po zádech...

Dalšího vylepšení se dočkaly klávesy. Jestli jsem je na minulém albu považoval za nevýrazné, tak tady patří k tomu nejlepšímu. Žádné stokrát omleté fanfáry, vše působí velice přirozeně a skvěle dotváří celkovou atmosféru desky. Nemá cenu zde popisovat a vychvalovat jednotlivé skladby - to se prostě musí slyšet. Marně jsem se snažil vybrat pomyslný vrchol alba. Všech 11 songů je naprosto vyrovnaných a nenajdete zde slabší místo. Za zmínku stojí také povedený videoklip k věci "Zvony Fantazie" Je vidět, že RIMORTIS neponechali nic náhodě, nespokojili se pouze s nějakým koncertním sestřihem a natočili samostatné video s vlastním příběhem, což bylo určitě mnohem nákladnější, ale výsledek stojí za to... NechybÍ ani "povinná" předělávka v podobě "Hádíth", která si s ničím nezadá s "Písní Neznámého Vojína" z posledního CD. Kluci se své šance chopili, jak nejlépe mohli a stačilo by jen přidat pár kytarových sól, občas možná ještě trochu zrychlit a nemělo by to chybu! Doufám, že se s RIMORTIS budeme setkávat čím dál častěji, protože česká metalová scéna by potřebovala trochu mladé krve. Kromě několika zaběhlých jmen se moc nových a hlavně kvalitních kapel do popředí nedostává, což je veliká škoda. Je pravda, že třeba takový ARAKAIN má svůj steel, ale se stylem hudebním to až tak slavné není, tak proč nedat šanci jiným..?

Je až obdivuhodné, že i přes velice příznivé reakce na "Stín Křídel" se skupina nezastavila na jednom místě a nebojí se experimentovat (samozřejmě v rámci žánru). Pomyslný desátý bod v hodnocení si schovám na další album, tak snad mě kluci nezklamou ..

Čárlie             

Tak tedy, z novinky poděbradských Rimortis mám pěkně zamotanou šišku. Kapelu můžu s klidem zahrnout do domácí speedové špičky, respektive jí udělit medaili za úspěšné šlapání na paty moravské Salamandře. Zbytek konkurence tápe, dřímá, dlouhodobě kutí a nebo se jednoduše drží těžce v povzdálí a tak pro Rimortis není s jejich tradičním, čistokrevným a optimistickým stratospeedmetalem žádný problém přilákat fanoušky melodické muziky jak vosy na lízátko. A co víc, pro Rimortis není problém milovníky melodií nejen nalákat, ale i dosyta je uspokojit. To říkám preventivně hned na úvod, protože přece jen, šiškomotání mi zavinilo jedno drobné ale.

Vezmu-li totiž album „Vesmírem plout“ a srovnám ho s albem minulým, vyjde mi docela paradoxní výsledek. Rimortis jako jednotlivci jsou v ještě lepší formě, než minule. Obzvlášť kvituji ostřejší projev zpěváka Milana Hloucala, ze kterého se album za albem, krůček po krůčku, klube parádní křikloun. Rimortis i jako parta nezůstali stát na místě. I když speedové kluziště, po kterém se suverénně prohání, nemá příliš široké mantinely, dokázali využít tuto plochu do krajnosti. Nechci se ohánět zavádějícími (v tomto případě i zbytečnými) pojmy jako progresivita či experiment, nicméně drobné náznaky badatelských chutí se v tvorbě Rimortis (přes ortodoxní vyznavačství speed metalu) objevují. Jen se nemůžu zbavit dojmu, že dostanou-li se Rimortis až těsně k mantinelu, mají pod nohama poněkud rozměklý led, na kterém se může potrápit i větší mistr bruslař. Ke cti Rimortis nutno přiznat, že pokud by se podobným způsobem „trápili“ i další domácí kolegové, měli bychom my, speedomilci, problémy s nadváhou, způsobené hudebním lahůdko-obžerstvím. Přesto (či snad právě proto) kvalitu alba „Stín křídel“ (byť jen o tisícinky bodů) Rimortis nepřekonali.

K dění na „Vesmírem plout“ použiju smělé sportovní přirovnání. Takhle nějak vypadala letošní sezóna Michaela Schumachera. Od rozpačitého začátku přes mistrovskou stíhací jízdu do fenomenálního závěru, který celý svět spolehlivě posadil na zadek. A stačil „jen“ na druhé místo. Úvod alba v podobě skladeb „Zvony fantazie“, „Rimortis II“ a „Vesmírem plout“ mi stále ne a ne zapadnout do jinak přímočaré a nekompromisní jízdy. Jako kdyby se sešla esa power metalového nebe na první zkoušce. Cítíte ohromný potenciál, jen je ještě potřeba se sladit. Přitom už nasládlé klávesové intro ve „Zvonech fantazie“ je tahák jako hrom a přibroušený Milanův vokál v této skladbě dává kapele nádech nového rozměru. Stejně tak hostující Jana Vaňková v „Rimortis II“ je hodně živou vodou a kombinace drsného ženského a ještě drsnějšího mužského vokálu by mohla Rimortis hodně slušet i v budoucnu.

A tak první skladbou, která se mým ušním soukolím prohnala bez zádrhelu, je „Černý kůň“ s tajemným úvodem, dynamitovou energií a klenutým melodickým refrénem. Těmito elementy je dlážděná následná cesta deskou vzhůru. S každou další písní jsou Rimortis blíž a blíž pojmu speedová dokonalost. Skvěle vygradované album vrcholí v rozvážné skladbě „Květy kopretin“, s hutnějším heavy základem a atmosférickým motivem kláves, kterou následuje nepřekonatelná melodická hymna „Ve jménu kříže“. O-ou, divoká melodická šavlovačka, nemilosrdná živočišná síla a dokonalá přehlídka možností Rimortis. Nejlepší skladba, kterou kdy Rimortis světu nabídli. Závěrečná „Hádíth“ je tradiční cover, tentokrát od Petra Nováka. Neznám originál, takže nemohu srovnávat, ale je nesporné, že Rimortis měli při výběru opět šťastnou ruku. Tahle parta by dokázala speedové hitmakery snad i z „Evy a Vaška“. Důstojná tečka za povedeným albem.

Že jsem nezmínil to „ale“? Inu, nejkrkolomnějším zážitkem pro mé boltce je zvuk kláves. Pokud slouží k podkreslení nespoutané atmosféry, je velice osvěžující. Ve chvíli, kdy se klávesy vytáhnou nad všechny ostatní nástroje a stanou se hlavním tahounem skladby, vadí mi především jejich staromilský zvuk, kterému nemůžu přijít na chuť. A sem tam mě vyplašily samoúčelné náznaky sborového zpěvu či snad mohutné ozvěny, které stálo za to buď dotáhnout do konce, nebo se jim vyhnout. Cože? Že texty Rimortis jsou jedno velké klišé? Ale prosím vás, i kdyby snad, zaplaťpříroda, že se u nás najde někdo, kdo je schopen tvořit a provozovat rychlometal ve smysluplné mateřštině!

Proč tedy ten výsledek při srovnání „Vesmírem plout“ a „Stín křídel“? Jářku, nejspíš chybějící moment překvapení. Jinak je totiž „Vesmírem plout“ album z kategorie těch, po jejichž poslechu jen s vykulenýma očima zamumláte „ještě, ještě“.

Savapip 8,5/10

rimortis.cz

Seznam skladeb:
1. Zvony fantazie
2. Rimortis II
3. Vesmírem plout
4. Černý kůň
5. Buď vůle tvá 6.Bouře století
7. Oheň v srdci
8. Prokletí hor
9. Květy kopretin
10. Ve jménu kříže
11. Hádíth

Rok vydání: 2006


Vydáno: 19.11.2006
Přečteno: 5868x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11468 sekund.