ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATERINA (INNOCENS) – Tarja mezi mé oblíbenkyně nepatří...

Katerina, kterou mnozí znají pod přezdívkou Cat, je momentálně jedna z nejlépe se vyvíjejících tuzemských metalových zpěvaček. Naše povídání se mělo nejprve týkat pouze kapely INNOCENS, ale jelikož je Katka velmi sympatická a upovídaná osůbka, tak jsem se rozhodl pořádně probrat její osobnost. Myslím, že z toho vznikl velmi příjemný a celkem rozsáhlý rozhovor. Tak s chutí do toho...

Ahoj! Předem ti děkuji za naše následující povídání... Jsem rád, že po dlouhé době dělám rozhovor s někým, kdo je hezčí než já :o))) Jsi aktivní na různých frontách, ale dneska se budeme bavit hlavně o tvém novém projektu INNOCENS. Představ ho čtenářům...


Ahoj, taky tě moc zdravím a děkuji za krásný kompliment :o))) Já a Jaroush jsme se jednoduše setkali na společném koncertě a vzájemně si hudebně padli do noty... No a už to bylo, začali jsme vymýšlet, co bychom spáchali a za nějaký čásek z toho vykoukl projekt s názvem INNOCENS, teď už vlastně plnohodnotná kapela, protože máme v plánu živé koncerty. Teď je nás v INNOCENS pět, kromě mě a Jaroushe tedy ještě houslistka Sonja, kytarista Aleš a bubeník Thomas. Dohromady tvoříme hudbu, která se jen tak nedá zaškatulkovat, nejvíce o nás Ti napoví určitě poslech skladeb. Ale když už to mám alespoň trošku charakterizovat, v INNOCENS dominuje ženský vokál jak v klasických, tak popových polohách, housle a výrazné melodie. To vše podloženo samply a sem tam nějakými těmi "avantgardními postupy" :o))) Hlavním autorem hudby je Jaroush, já se snažím textovat a ještě nám pomáhá spousta hostů. Plánujeme i nového člena do svých řad, který by měl hrát na klávesy.



Znala jsi vůbec před tím Jaroushovu kapelu MIMESIS?


No jistě, to byl také jeden z důvodů, proč jsem mu na spolupráci kývla. Moc se mi líbila jejich hudba a taky zpěv Oliny. Skladbu "The Little Story" jsem vždycky ze zákulisí zpívala celou s nima!



Tahle věc nemá chybu. To je pravda... A co vlastně teď máš všechno ty, kromě INNOCENS? TANKER je již minulost?


Jejej, co všechno mám... To máš pravdu, je toho hodně. Zase použiji jednu větu, kterou už jsem jednou někde řekla : Moje mamka říká, že já jedním zadkem ne na dvou židlích, ale alespoň tak na dvaceti. A jsem tak šťastná a spokojená. TANKER je už dávno minulostí, nutno říct, že na tuhle kapelu jsem nezanevřela, seč jsem odešla kvůli rozdílným názorům na hudbu... V současné době funguji na "plný úvazek" jako zpěvačka INNOCENS, jsem také součástí jednoho úplně mimostylového projektu (elektronika)s názvem VIA NEGATIVA a taky mne můžete vidět ještě naživo s EVERDREAM-Nightwish Czech Tribute, kde si jen tak pro klid duše zazpívám své oblíbence... Mimoto mám samozřejmě spoustu aktivit, které se váží k mému studiu, teď se mi zrovna něco hezkého rýsuje přes klasiku, ale raději nechci nic zakřiknout... Moc se snažím, abych jednou mohla svým zpěvem lidem sdělit maximum ze svých pocitů.



Takže INNOCENS je momentálně kapela „number one“?


V podstatě se to takhle dá říct. Samozřejmě nevím, co bude za pár měsíců nebo let,ale ráda bych, aby to tak zůstalo. K INNOCENS mne poutá totiž nejen hudba,kterou společně tvoříme, ale taky kolektiv fajn lidí, se kterými si moc rozumím a skvěle se mi s nimi pracuje.



A nemyslíš, že ta dálka bude takový, dá se říct, negativní vliv?


Tak tady se teď zeptám já tebe : Nemyslíš si, že ta dálka bude mít pozitivní vliv ? :o))) Ne, záleží na lidech. Abychom mohli pracovat a tvořit hudbu na dálku, potřebuje mít každý z nás už jisté zkušenosti a chce to taky jistou dávku profesionality. O obojí se v poslední době úspěšně snažím :o) Pak vše funguje dokonale, navíc ve světě je něco takového úplně normální. Chce to mít cvik a nebát se...



Podle zveřejněných mp3 si myslím, že máte hodně dobrý náběh... Jak vlastně vznikají nové věci? Všechno má na starosti Jarda?


Náběh by tu byl, o tom není třeba mluvit :o))) Už teď víme,že další skladby budou lepší, propracovanější... Jarda má na starosti skládání, je hlavní autor většiny hudebních myšlenek. Určitě ale do budoucna nabude sám, protože Thomas (bubeník) má taky fajn nápady, které bychom chtěli použít. Na aranžích se ale samozřejmě podílíme všichni.



Docela by mě zajímalo, ke které známé kapele bys styl INNOCENS přiřadila...


Kdybys mne zabil, neřeknu jediné jméno... Obrázek si lidé udělají, až poslechnou celé album... Sami nevíme! Co bys řekl ty?



Hmm, já ti celkem nevím... Složení kapely a název by mohl svádět i k pojmu doom metal, ale k tomu to má samozřejmě daleko. Co říkáš tomuto stylu? Neláká tě kapela typu "kráska a zvíře"?


Myslím si, že nemá cenu kopat zlato na betonu :o))) Chtěla jsem tím říct, že modelový typ "kráska a zvíře" je určitě super věc, ale není to natolik silný prvek, aby se dal dále rozvíjet, jelikož ho už spouta kapel dotáhlo téměř k oné kýžené dokonalosti... Jednodušeji řečeno - tohle už tady bylo a stavět na tom styl kapely je obtížné. "Krásku a zvíře" bych brala spíše jen jako ozvláštňující prvek do jedné skladby z deseti... Ale trvám na osobním výběru zvířete! :o)))



Já si myslím, že tvůj hlas by do toho náramně seděl. Popravdě už mě to napadlo, když jsem tě prvně slyšel v řadách TANKER...


Ano, TANKER byl zezačátku postaven na tomhle kontrastu, ale po nějakém čase jsem Tankerovské "zvířátko" prostě vyštípala (nechal se!) z jeho postu a zpívala sama. Můj hlas je hodně barevný a hodně špatně se doplňuje stejným typem. Ráda zpívám sama i ve více lidech, ale musí to správně "znít". Nutno říct, že nejsem dokonalá zpěvačka, mám ještě moc práce před sebou! Mým snem je jednou mít natolik zkušený hlas, abych mohla lidem bez problémů předat všechny své emoce vyjádřené zpěvem. Zatím mne brzdí nedostatečně zvládnutá technika... :o( Ale pracuji na tom :o)))



A jaká zpěvačka ti je vzorem?


Těžko jmenovat jedno jediné jméno... Z každého zpěváka nebo zpěvačky se snažím vzít si to nejlepší a svým způsobem obdivuji spousty z nich, co zpívat umí. Chodím hodně na operní představení, sem tam zajdu i do nějakého toho klubu a samozřejmě hodně poslouchám hudbu napříč všemi žánry. Vždy si jdu poslechnout spíše konkrétního zpěváka/zpěvačku, než kapelu. Hodně se tím naučím. Určitě si ale můj absolutní obdiv zaslouží Maria Callas,Cecilia Bartoli a třeba Faith Hill.To jsou hlasy, ze kterých běhá mráz po zádech!



Počítám, že Tarja také patří mezi ty oblíbené zpěvandule...


Tak tady ses trošku přepočítal :o))) Tarja mezi mé oblíbenkyně nepatří, spíše naopak. Líbí se mi hudba Nightwish a těším se na novou zpěvačku, Tarjin hlas byl fajn, ale myslím, že jiná bude lepší. "Tribute" kapelu EVERDREAM neprovozuji proto, že chci být jako Tarja. Prostě se mi líbí ten nápad a styl, Nightwish neudělali nikdy žádnou skladbu, která by stála za psí štěk... Možná jednu... :o))) (White Night Fantasy, brrr....)



Mě moc neberou věci z Wishmaster. Co tebe?


Neberou mne alba, ale konkrétní věci. Třeba přímo skladbu "Wishmaster" úplně nenávidím... Moje nejoblíbenější je asi "Oceansoul" z placky Century Child.



Docela mě teď překvapuješ, protože pokud vím, tak skladby na promu jsou postavy na Wishmaster :-)


Tohle "promo" raději ani nekomentovat...V podstatě jsem byla poslední, kdo mohl rozhodnout...



No, zabočíme ale opět k INNOCENS. Na kdy plánujete nové koncerty?


Pokud vše půjde dobře, tak začínáme od nového roku. Úplně nepředstavitelně se těšíme!



Tak doufám, že zamíříte někdy také k nám do západních Čech...


Doufám, že Vás všechny co nejdříve uvidím, a to nejen v západních Čechách...Plánujeme zvláštní typ koncertního představení, takže určitě bude stát zato ho předvést co nejvíce lidem!



Teď mě tak napadla taková zákeřná otázka, kterou občas pokládám... Znáš vůbec náš zin Metal Forever?


No jistě, znám ho už z předchozího působení v kapele TANKER, taky mne napadá, že jsi vlastně měl ještě něco společného s Metal-Man, ale pak ses od nich oddělil, nemám pravdu?



Hmm, totálně mě překvapuješ :-)) Jojo, přesně tak...


Jako každý hudebník se snažím orientovat ve všeobecném dění, to je vše... Vím jen, že jakmile jsi odešel od MM a založil MF, začala jsem sledovat jen Tvůj webzine a na MM se prakticky už vůbec nekoukala. Ale to tam nedávej, nechci ti dělat reklamu zadáčo :o))) (Pche, nejraději bych to tu ještě „ztučnil“, hehe – pozn. Venca)



To je jedno. Stejně vím, že mi jenom lichotíš :-))) Ale udělala jsi mi radost... Musím se tě také zeptat na tuzemské metalové vokalindy. Jaká myslíš, že tady tomu šéfuje?


Nelichotím, jenom říkám pravdu. U tebe na stránkách byly svého času super diskuze. Ohledně těch zpěvaček - Wow, je jich tak málo, že musím říct : JÁ :o))) Ne, dělám si legraci. Poutavý zpěv má třeba Olina z Mimesis a Terezka z kapely Nathania...Hlavně ta druhá jmenovaná si mou chválu zaslouží, hlavně za svoji skromnost a hlásek. Taky je super Zuzka Lípová z Dying Passion, nebo Helena Kubelková z Tety... Nešéfuje v mých očích asi nikdo... Každá je jiná.



Jaký je tvůj názor na celoženské kapely? Fandíš nějaké?


Celoženské... Brrr, už ten výraz se mi nelíbí, ale budiž... Ženy jsou v mnoha ohledech složitější než muži a naopak a stejně tak je to podle mne i v hudbě. Moc si nelámu hlavu nad tím, proč žádná vyloženě" ženská kapela" spolu nevydržela dlouho :o))) Prostě s chlapama to jde někdy líp... I když všechno je strašně moc individuální a záleží to především na povahách. Z ženských kapel, které kdy na mě měly nějaký ten vliv si snad vzpomínám jen na syntetické SPICE GIRLS. Když mi bylo 8, chtěla jsem prostě být jako Emma Bunton... Jo, a fandím kapele Crucified Barbara...To jsou skvělé holky!



Byla jsi na Masters Of Rock?


No, byla a nebyla... Loni ano, to byla má premiéra...Letos jsem byla jen na poslední den, spíše to byl jen večer. Viděla jsem Apokalypticu, Korpiklaani a hlavně Within Temptation... Hudební i soukromý zážitek to byl na celý život ;o) Jinak festivaly neobjíždím, raději se jich nějakým způsobem účastním :o) (I když samozřejmě zatím bohužel v menším měřítku :o(((( )



Ano, Within Temptation... Naprosto souhlasím, nezapomenutelný zážitek. Škoda, že jsi v pátek neviděla Whitesnake. A škoda pro mě, že jsem nestihl The Gathering...


Whitesnake...Sice pro mou generaci možná trochu old school, ale Dave Coverdale... Má neuvěřitelný a krásně udržovaný hlas. Moc ho obdivuji!



Ještě poslední otázka ke zpěvačkám... Jaký je tvůj názor na zpěvačky extrémních stylů (myslím tím třeba death metal)?


Vzhledem k tomu, že se má nejlepší kamarádka věnuje této "hrůze", nemohu si dovolit ji hanit :o))) Ne, názor na to samozřejmě mám : Extrémní vokály ano, ale určitě bych je nenazývala zpěvem. Spíše nějakým jiným druhem projevu. Taky je to ale umění, vřeštět aniž bych se odrovnala... Jsou hudební styly, do kterých se tenhle projev vyloženě hodí, třeba si nedokážu představit Arch Enemy beze své světice Angely :o))) A komu se to nelíbí... Víš co... :o))) Ať to prostě neposlouchá.



Dobrá, přesuneme se trošku jinam. Jelikož jsem se rozhodl tě totálně zanalyzovat, tak by mě zajímalo, jaký máš ráda filmy...


Filmy? Moc času mi na ně nezbývá... Na televizi se podívám tak maximálně jedenkrát za týden... Když už ale, tak mám ráda filmy, nad kterými se musí trošku přemýšlet a nejsou to žádné americké laciné pakárny. Samozřejmě jsem fanynkou hororového žánru, sci-fi a mám ráda thrillery...Prostě se ráda bojím. Ale ne sama!!! Je jeden film, na který se prostě sama nikdy nemůžu dívat - Pád do tmy (The Descent v originále). Viděl jsi ho?



To mi bohužel neříká nic a to se počítám mezi fanoušky hororů... A co třeba "prasárny" typu Braindead (Živý mrtvý), Bad Taste (Vesmírní kanibalové), či nej klasika Evil Dead (Zlá smrt)?


To máš pravdu... Prasárny...! Viděla jsem akorát tu poslední. Mám velký problém, pokud mě film nezaujme, nepamatuji si název, takže mi hrozí, že se můžu dívat na stejnou kravinu i dvakrát :o))))



Co četba? Říká ti to něco?


Samozřejmě, že říká... Bohužel ale na četbu se mi v poslední době dostává čím dál tím méně času...Dá se skoro s určitostí říct, že třeba v budoucích několikati měsících budu číst jen skripta ze školy a nějakou tu hudební teorii a noty :o( Jinak mám ráda historické romány a hlavně autobiografie, třeba Mozartovy nebo Marie Callasové...To je moje. No, a sem tam to proložím nějakou tou beletrickou "hororologií", klasika je pro mne stejně jako pro jiné Stephen King.



Stephen King, též můj oblíbenec... Co třeba?


Můj největší favorit je "Pet Sematary" a taky "Riding the Bullet". V rámci sebevzdělávání čtu v originále :o))) Ale viděla jsem i spousty filmových zpracování jeho knih, nejvíce mne zaujala Pavučina Snů.
To jsem měla fakt strach. Na horory se nikdy nedívám sama,protože se strašně bojím :o)



S Pet Sematary jsi se mi naprosto trefila. Opět souhlas. Viděla jsi film?


Jo, jednička se ještě dala, ale vyšla i dvojka a to byla hrozná slátanina. Jo, a v jedničce se mi moc líbilo, že vražedného kocoura jménem Church tam hrál úplně stejný britský modrý "kot", kterého mám doma. Tak jsem kolem něj celý týden chodila s podezíravým pohledem, jestli náhodou taky nebude mít fousky od igelitu!



Haha, moje kočka sice vypadá jinak, ale občas se mi taky zdá, že se vyhrabala z té hlíny :-))


Jasně...U koček člověk nikdy neví...!!!



Z fotek usuzuji, že k nim máš velice blízký vztah..


Až nezdravě blízký :o) Kočky jsou mojí velkou láskou už odjakživa. Neobešla bych se bez nich, líbí se mi úplně všechny,ty šlechtěné i ty domácké, ať už jsou sebevíc dorvané... Kočka má v sobě osobnost, která je velmi blízká mé povaze a vyzařuje z ní vždycky obrovská energie!



Aby moje analýza byla úplná, tak se tě též musím zeptat, jak to máš s druhými protějšky. Jsi žádaná osoba, jakožto zpěvačka metalové kapely? Máš někoho? Zajímá se o tvojí hudbu nebo je mu lhostejná? Myslím, že teď je hodně čtenářů zvědavých :-))


To víš, že mám. Té osoby si vážím jako nikoho na tomto světě, protože pro mne znamená hrozně moc. Teprve teď jsem šťastná, protože jsem konečně našla někoho, koho jsem hledala snad celý život. Jsme strašně komplikovaná povaha, takže není lehké se mnou vyjít a drahá má polovička musí vždycky počítat s tím, že se o mne musí dělit s mými aktivitami a těch je opravdu požehnaně...Naštěstí to funguje do puntíku a rozumíme si ve všem, i po té hudební stránce.



OK. Já myslím, že už se o tobě čtenáři dozvěděli fakt mnoho, takže bych naše dlouhé povídání pomalu ukončil. Je ještě něco, co by měli o tobě vědět?


Jako otázka na závěr typu : Všechno co jste kdy chtěli vědět o ... a báli jste se zeptat ? :o))) Myslím, že už jsem toho napovídala až až... Jinak Moc pozdravuji všechny čtenáře a příznivce Metal Forever a přeji Ti, ať se ti pořád daří!



Venca Votruba             


www.innocens.net

foto: Archív kapely


Vydáno: 30.11.2006
Přečteno: 7587x




počet příspěvků: 24

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Myslím, že...26. 06. 2009 15:22 Karel Bertík
No, teď nic ve...28. 11. 2008 21:42 Hanka
Ach jo D-:Hmm, s nazory...25. 11. 2008 22:46 Samara
Jo a když už tam...25. 11. 2008 22:46 Adell
Tak mě napadá...25. 11. 2008 22:33 Adell


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16644 sekund.