RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EDITOR - Svet je proti nám

Oficiálně teprve po páté se nám o slovo přihlásili šílenci EDITOR ze Slovenska. Dnes již takřka legendární kapela, která do lidí hrne svůj veselý HC stříknutý punkem či jednoduše melodickým metalem. Po předchozí měkotě „Realita?“ se šláplo na plyn o něco více a to je jedině dobře. Nářez z dob „Shut Up“ nebo „Zero Option“ se sice nekoná, ale myslím, že momentálně se pětice cítí nejlíp.

Zmiňovat, že hlavním mozkem kapely je Hirax z výborných LUNATIC GODS, je dnes již to pomyslné nošení dříví do lesa. Je až neuvěřitelné, jaký má tento člověk tvůrčí přetlak. Ačkoliv zde samozřejmě používá daleko jednoduší styl hry, tak se prostě nezapře, o čemž může vypovídat skladba „Systém“, jejíž mezihra jakoby z desky druhých kolegů vypadla. Jak jsem zmiňoval na začátku, oproti předešlé desce se naštěstí přidalo mírně na tvrdosti. Není to nic rapidního, jenom se přidalo pár tvrdších riffů a výsledný zvuk mi též nepřijde tak uhlazený. Svým způsobem je to ale pokračování „Reality“ se vším všudy. Vedle vážněji myšlených věcí tu nalezneme spoustu srandiček, které tvorbu kapely obohacují. Nejhorší je křečovitá sranda, ale ta se v tomto případě nekoná. Možná závěrečnou „Velice smutná pesnička“ se mohli odpustit, ale jako konec desky se to bere. Za největší „ptákovinku“ bych určil ska skladbu „Klokan“. Je vidět, že si EDITOR hodlá rozšiřovat obzory co nejdál... Z těch vážněji myšlených věcí bych zmínil úvodní „Sloboda“, již zmiňovanou „Systém“ nebo vypalovačku „Online“. Jasná hitová pecka typu „Boj“ nebo „Červená čiapočka“ mi zde ale tentokrát chybí (Snad jen hymnická „Had“ se k nim dá přirovnat...). CD nabízí i dva klipy, z nichž „Pouzí päst“ jsme měli možnost vidět již na předešlém kotouči.

Nelze také nezmínit obal nahrávky, který se mi velice líbí. Celkově grafická úroveň je výborná a zaslouží pochvalu. K výkonům jednotlivých hudebníků nemám též co říct. Na zpěv Doctora jsem si již zvyknul a musím říct, že bez jeho účasti si EDITOR neumím představit. „Svet je proti nám“ je příjemná nahrávka, která se velice dobře poslouchá. Tvrdá, ale nesmírně melodická. Neurazí jak hard core maniaky (Kolegové z branže by si měli vzít příklad, jak odlehčeně se tahle hudba dá také hrát), tak punkery či metalisty. Že by hudba pro masy?

Venca Votruba             

A pak že vytvořit elixír mládí je úkol hodný mimořádně vyspělého alchymisty. Netuším, jestli si martinští Editor někdy čichli k výparům z chemické laboratoře, či jakou jinou cestou nasáli schopnost omlazovat, nicméně s albem „Svet je proti nám“ mě kopli o nějakých šestnáct – osmnáct let zpátky. Do doby, kdy jsem měl ramena přes celá záda, od všeho klíče a střed světa začínal někde v oblasti spodního lemu minisukní. Do doby, kdy mi ze stařičkého gramofonu do ucha praskaly vinylovky Made in Czechoslovakia s prvními oficiálními nahrávkami Zóny A, Slobodné Európy, Davové psychózy (ve zpěvnosti jejich prvního alba „Antropofóbia“ nacházím největší paralely s Editorem), HNF, Plexis, SPS…, a kdo ví, koho ještě. Punkoví a hardcoreoví fajnšmekři (doufám) omluví mé téměř dvoudekádní informační vakuum, kdy jsem tuto scénu systematicky (vyjma zmíněných kapel) opomíjel. Nebojte, rozhodně nehodlám vykopat nezávislou sekeru a vydat na punkovou stezku, já jen, že novému albu Editor prostě nelze odolat.

Editor jsou veselí a vzteklí. Editor jsou hraví a zdivočelí. Editor vás nenápadně nutí k zamyšlení a nebo k naprostému vypnutí mozku. Editor jsou vítězové i beznadějně poražení. Editor jsou zábavní, svižní, naléhaví, agresivní. O tom všem by asi měl punk a hardcore být. Použiju-li k poslechu pouze první signální soustavu, zaplaví mi organismus šťavnatá exploze drsných a jednoduchých melodií s nezaměnitelným vokálem. Dokonalý relax a odlehčení. Zapojím-li mozek, vyleze mi (až na pár bezvadně ulítlých fórků) z alba naprostá bezvýchodnost současné reality. Vida, jak může být totální nasranost veselá. Vida, jak může být veselost pěkně k nasrání.

Na Editoru mě nejvíc pobavila jejich hudební jednoduchost a přímočarost, valící se tempo v kombinaci s neurvale a přitažlivě nekultivovaným zpěvem. Jde o mé první setkání s Editorem a z propagačních materiálů a dostupných informací jsem pochopil, že tahle kapela se s každým albem posunuje ve svém výrazu do jiných sfér. Začalo to kdesi u thrashmetalu a přes punkové nálady se Editor posunuli k hardcore. A kapele tenhle stav svědčí. Vzpomínky z vývojové cesty se na „Svet je proti nám“ dají vystopovat a tak je výsledkem hodně veselý hardcore (podivné spojení, což?) osvěžený melodickým metalem.

Podstatnou část tvorby Editor tvoří texty plné vzteku a frustrace. Editor mají bezesporu pravdu a nedá se jinak, než s jejich názory souhlasit. Bez ohledu na to, jestli s Editorem skotačíte na Slovensku nebo tady u nás na (divokém) Západě. Snad díky mé věkové opotřebovanosti mi však boj Editor připadá poněkud sysifovský, proto při poslechu téhle placky si beru k srdci radu „najlepšie bude vôbec nemyslieť…“ ze songu „Nemý, slepý, hluchý“. V tomto rozpoložení mi za naprostou jedničku do uší padají skladby z úvodu alba, „Sloboda“, „Nie sme ako vy“, „Nenažranec“ a právě „Nemý, slepý, hluchý“. Z druhé poloviny alba mi tolik opěvovaná čerstvost a lehkost poněkud vyprchala (možná jen povadlo mé prvotní opojení, i když i při opakovaných rotacích mě stále víc nakopává první polovina), vážnější skladby mi přijdou nátlakovější a hrubější a nápadově slabší než zpěvný úvod a tak s povděkem kvituji vtípky, kterými Editor nešetří. Ať už je to fenomenální „Motorka“, úlety „Klokan“ a „Streptokoky“ i závěrečná antidepresivka „Velice smutná pesnička“. Pokud vám snad bude teskno „…och, joj, smrk, vzlyk, bééé...“ na duši, sáhněte po téhle léčbě. Akorát před tím svěřte klíče od motorky nejlepšímu kamarádovi, aby se to, nedejhardcore, nevymklo…

Zásadní ponaučení, které se mi z alba „Svet je proti nám“ zafixovalo nejvýrazněji, tak zní „…keď je niekto nenažraný, tak mu treba prijebať…“ Těžko říct, kam se Editor ve svém snažení posunou příště („...ja sa na to môžem vysrať, ozaj… a ja sa na to nevyserem, nevyserem sa na to a dáme si niečo svižnejšie…!“). Pokud podstatnou složkou jejich projevu bude stále takhle nevázaný švih a svěžest, mohlo by jít o hodně podařený výlet.

Savapip 7,5/10

www.editor.sk

Seznam skladeb
1. Sloboda
2. Nie sme ako vy
3. No Future!
4. Nenažranec
5. Motorka
6. Nemý, slepý, hluchý
7. Systém
8. Streptokoky
9. Odchod
10. Klokan
11. Online
12. Go Home!
13. Had
14. Velice smutná pesnička

Bonusy:
1. Boj (video)
2. Použi päsť (video)

Čas: 44:09
Rok vydání: 2006


Vydáno: 11.12.2006
Přečteno: 3883x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pomylil si si...21. 01. 2007 17:12 Fazula
Smiešna...15. 01. 2007 17:46 gedeon


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11026 sekund.