DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SUICIDAL TENDENCIES - Lights... Camera... Revolution!

Partička, jejíž název připomíná depresivně-sebevražednou náladu, naopak na svým plackách hýří energií. Suicidal Tendencies začali svou kariéru hraním hutného hardcore punku v roce 1983, kdy vydali stejnojmenné debutové album. Zakomponováním heavy a trash metalových prvků vytvořili krátce nato jako jedni z prvních nový styl nazývaný punk-metal, někým nazývaný později také skatepunk.

Odklonili se od typicky punkových černých ocvočkovaných bund a čír a místo nich nasadili baseballové čepice. Po několika dnes již klasických albech s výraznějším tvrdě-metalovým projevem se v roce 1995 prakticky rozpadli, aby se opět v roce 1997 dali dohromady, ovšem ve značně obměněné a omlazené sestavě. Kapela prošla za dobu své existence několika personálními změnami, základní pilíř Mike Muir ovšem zůstal dodnes. Není bez zajímavosti, že své klasické a nejplodnější období ST zažili s výborným basákem Robertem Trujillem, který později odešel hrát k Ozzymu. Nakonec se dostal až do Metallicy, kde působí dodnes. Hudbou ST byli jistě velmi ovlivněni spousty jiných hudebních formací, z českých například Wohnout. Jednu z písní ST dokonce vydali Wohnouti jako coververzi.

Recenzovaným dílkem Suicidal Tendencies je v pořadí páté album Lights...Camera...Revolution!, které bych označil za jedno z nejzajímavějších v tvorbě ST. U tohoto alba se střetává několik milníků, vzniklo roku 1990 a je to poslední album nahrané s původním bubeníkem Ralphem Herrerou a zároveň je to první album nahrané s basákem Robertem Trujillem, který kapelu dost oživil. Také se dá označit za naprosto typickou ukázku Suicidal Tendencies hudby, i když je zde poprvé vidět výrazný odklon od původního punkového stylu. Převažují prvky metalu a jistě to není žádná měkota. Zběsile úderné bubny jsou doprovázeny odsekávanými a rychlými riffy elektrické kytary, která je doprovázena sólovou kytarou. Rychlá a někdy složitá sólíčka v sobě ukrývají náznak melodie, Robertova baskytara je zpočátku alba utlumena spíše do pozadí, přijdou však okamžiky, kdy hlavním nosičem melodie je právě basa. V některých songs je slyšet i basové sólo, což některým písním dává docela šťávu. Celkově si album ponechává svižnost a energičnost, nenechá zarytého metaláka oddechnout. Zvláštní chraplák Mikea zpívá, nebo spíš rytmicky vyřvává, doprovázen občasnými sborovými výkřiky, protestní texty. Jsou protestní, jejich poselství není nijak hluboké – svět je strašně moc zkaženej, ale mě nikdo na dno nestáhne, udělejme revoluci. Na druhou stranu jsou poměrně propracované, o punkové jednoduchosti zde jistě nemůže být řeč.

Úvodním otevírákem alba je pecka You cant´t bring me down. Jedna z nejznámějších skladeb ST obsahuje krátké intro; po jeho utlumení se otevře malé metalové peklo, kde náhlostí a těžkostí zkreslených kytar a rychlostí bubnů člověk jakoby až nestíhá vnímat co se děje, ne však natolik, aby skladba ztratila čitelnost. Jak již bývá u metalu dobrým zvykem, song je opepřen sólíčkem a obsahuje i odpočinkovou fázi ve formě pomalejší melodie. Nakonec se ale vše stejně zvrhne zpět do onoho pekla, a v té rychlosti, v jaké song spustil, i skončí. Paráda, řeknete si, úvodní skladba nastavila vysokou laťku. Kvalitu udržují i další songy, například Lost again a Alone. Rytmickou, pomalejší, pohodovou skladbu představují songy Lovely a Send me your money.

Kvalitu zachovává většina písní, album působí kompaktně. Někdy však, jakoby tato kompaktnost nebyla způsobena promyšleností a vymakaností, ale slepením podobných songů za sebe. Ač je album kvalitní, ke konci je možná již moc stereotypní. Jak bylo naznačeno výše, texty jsou laděny rebelsky, diskutovat by se dalo o tom, nakolik skupina myslí to své rebelství vážně. Již jen název alba, v překladu "Světla, kamera, revoluce!" jakoby naznačuje, že jde pouze o hru "na něco". Jakoby měli ST své protesty a rebelství jen jako víkendové hobby. Každopádně Lights...Camera...Revolution! je syrově metalové album, které si zaslouží poslech a poměrně vysoké hodnocení.

Running Man             


www.suicidaltendencies.com

Seznam skladeb:

1. You Can't Bring Me Down
2. Lost Again
3. Alone
4. Lovely
5. Give It Revolution
6. Get Whacked
7. Send Me Your Money
8. Emotion No. 13
9. Disco's Out, Murder's In
10. Go'n Breakdown

Rok vydání: 1990
Čas: 42:00
Label: Epic Records
Země: USA


Vydáno: 23.02.2007
Přečteno: 4905x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
přesně tak kámo...24. 02. 2007 17:28 Running Man
hej, opat pekna...24. 02. 2007 0:59 matus177
asi nejlepší...23. 02. 2007 19:15 loco


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14587 sekund.