MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PROSEKTURA - Promo 2006

Jméno Prosektura mi ještě donedávna neříkalo nic. Zapátral jsem tedy informačními kanály po historii kapely, a ejhle, oni to nejsou žádní mladí maníci, ale metalisti ze starší gardy, kteří pamatují Kabáty z doby, kdy mě samotnému se o nějakém metalu ani nesnilo, natož pak přímo o Kabátu. Chtěl jsem tedy mít jasno – proč nevidím tedy nikde plný seznam diskografie kapely, když zrození kapely datuje se rokem 1990? Táborská Prosektura, zdá se, patří k takovým, řekněme „domácím“ projektům, jehož historií se táhnou časté personální změny a pomálu i nějaké to živé vystupování, i vedle Kabátů, Debustrolu a dalších. Poslední dobou to však vypadá, že kapela začíná mít docela našlápnuto, sestava se poněkud stabilizovala a v roce 2006 dochází k vydání Promo CD 2006, jehož obsah dovolím si krátce zrecenzovat. Pro úplnost, abych nevynechal vlastně to skutečně důležité, dodejme, že na jaře tohoto roku bylo v domovském Táboře pokřtěno „plné“ CD. Tak mám takové malé dilema. Promo, které kapela zdarma nabízí na svých stránkách, mám doma již dlouho, ale mám investovat těch pár peněz do plného CD? K rozhodnutí mi pomůže právě Promo 2006, a teď už hurá na něj.

Prosekturní metal, řekl bych, jakoby na první poslech vypadl z let raně devadesátých. V první písni „Prase“ zřetelně poznávám typický, trošičku rychlejší trash metal, připomínající stařičký Kabát či vzdáleně ještě starší Metallicu. O nějaké nápaditosti takového stylu dnes asi nemůže být řeč, ale těch pár řízných kytarových riffů se dobře poslouchá a když k tomu zpívající bubeník Zdenda začne takovým normálním chrapláčkem zpívat „prase mi zheblo, měl jsem ho rád“, docela se to poslouchá. Taková normální basová linka, pár hutných riffů, zajímavě humorný a v klídku odzpívaný text, to je první song v kostce. A tak nějak by se ale daly popsat i ostatní skladby. Pravda, další song „Sám“, mírně depresivní atmosférou, textem a pomalejším rytmem působí jinak, než skočným metalem, na druhou stranu ve mně tento song nezanechal ani nadšení, ani tu depresi. Takové…zvláštní. Další, rychlý song „Korupce“, má být metalová protestní vypalovačka, při které se snadno vzpomíná třeba na Kabátníků song „Hej moralisti“. Je snad jasné, o čem pojednává text posledního songu, poeticky nazvaného „O kurvě“. A opět, vzpomínková paralela se skupinou K. a jejich kultovní děvkovské album je opět na světě, a to jak po stránce textové i hudební. Zvukově je na tom Promo 2006 překvapivě dobře, syrová trashová kytara má prostě něco do sebe. Je zde rozhodně znát, že jde o studiovou nahrávku, vavříny si však kvůli tomu kapela neodnese. Celkově takový normálně poslouchatelný metálek.

Bystrému čtenáři jistě neušlo, že jedním z nejčastěji využívaných slovních spojení v této recenzi je „takový normální“, potažmo „tak nějak“. Ano, jednodušeji to zřejmě vystihnout nejde. Prosektura, jakoby stále hledala, i po těch letech, svoji vlastní tvář. Doufám, že se jí to podaří, protože je znát že kapelu tohle „takové normální zlobení“ moc baví. Proč bych do toho CD nešel? I tak si však stále budu říkat – takový normální metálek…možná příště.

Running Man             


www.prosektura.cz

Seznam skladeb:
1. Prase
2. Sám
3. Korupce
4. O kurvě

Rok vydání: 2006
Čas: 16:12
Label: Panda Music


Vydáno: 11.05.2007
Přečteno: 3277x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
2/10Příšerné texty,...26. 05. 2013 19:54 TiS.
Dík za...5. 06. 2007 21:24 Panda
InfoPro zájemce o CD...5. 06. 2007 21:23 Panda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08921 sekund.