ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RED BARON BAND - Chceme teď udělat desku, která bude na úrovni Abbey Road

Jestli nyní máme v republice kapelu, která by se dala označit za hard rockovou špičku, tak je to jedině RED BARON BAND. Jejich post nedávno potvrdila výborná deska „Music Must Change“. Do duše jsem nahlédl kytaristovi Paulovi.

Zdravím tě! Dovol, abych ti na začátek poblahopřál k vaší povedené novince „Music Must Change“. Jaká je celková spokojenost?
Ahoj. Jsme spokojení a myslím, že se nám povedla deska, která drží pohromadě a jsou na ní pěkné písničky.

Některé skladby znali fanoušci již ze singlů. Jak dlouho vznikal materiál na novinku a jak dlouho jste desku točili?
Natáčení proběhlo během 11.dní od srpna 2004 do srpna 2005, zbytek zabralo míchání a hlavně mastering, který jsme pořád dělali znovu a znovu. Nakonec to trvalo tři roky. Písničky "Like A Fool", "Music Must Change", "I´m Gonna Be Your Star" jsou z roku 2002, z té doby je i instrumentální verze "Here Comes The Night", kterou jsme hrávali na koncertech ješte s Honzou Holečkem. "Burning Ray" jsme původně natočili na session k desce "In The Light" v takové prapůvodní verzi pod názvem "Come On Closer". Pak jsme jí později společně s Mirkem předělali do dnešní podoby. Zero For Ever jsem napsal asi v roce 1995 a byla to jedna z věcí, kterou jsme chtěli po letech uvést na pravou hardrockovou míru. "Pictures From The Highway" vznikla během natáčení desky v roce 2004. V té době jsem taky použil můj starý riff, po takovém silnějším životním zážitku a vzniknul z toho "Brother". "Remedy" vznikla myslím v roce 2003 pro kapelu The Way, kde jsem tehdy taky hrál. Po tom co jí kapela nepřijala, jsem jí po předělání použil pro RBB a myslím, že se to vyplatilo. Na desku se nedostala instrumentální věc "Birds Dance In The Short Forest", která asi vyjde v budoucnu jako "B strana" některého singlu.

Můj favorit je „Zero For Ever“. V jaké pecce vidíš ty jasný vrchol „Music Must Change“?
Vedle "Zero For Ever" si myslím, že to je ještě "Brother".

Na albu je slyšet stále hodně dechů, ale přesto ustoupily proti minulé nahrávce mírně do pozadí. Čím to?
Na "In The Light" se nám to vymklo kontrole, bylo to trochu jako nějaký trip. Všechny ty dechy, smyčce a další věci. Dnes bych to dělal trochu jinak, ale tak to prostě bylo. Na "Music Must Change" už jsme chtěli víc udržet tu desku jako kompozici a bylo tam ve vzduchu takové to pravidlo, že míň je někdy víc.

Na desce se objevil nový zpěvák Míra Jech. Jaké hlavní rozdíly vidíš mezi ním a Honzou Holečkem?
Každý je úplně jiná osobnost, nechci se moc pouštět do srovnání, je to jako by jsi míchal jablka s hruškama . Jiné povahy, jiný přístup k práci a odlišná barva hlasu. Navíc Honzu Holečka jsem neslyšel naživo zpívat už několik let. Důležité je, že Mirka v pohodě přijalo naše publikum a že do kapely zapadnul.

Dá se brát „Music Must Change“ jako pocta rockové hudbě sedmdesátých let?
V podstatě ano. Je to hard rock 21. století, který vychází z hudby 70. let. Je to vývoj hudebního směru, kterému se říká hard rock. Poslední koncerty kapela zní ještě jinak, je to neustálej vývoj.

Na klip jste vybrali úvodní věc „Remedy“. Proč padla volba zrovna na tuhle skladbu? Myslím, že deska obsahuje lepší kompozice.
Pilotní věc musí splňovat několik požadavků. Musí mít rozumnou délku, a taky musí být přímočará. To je důvod proč mají dodnes takový úspěch skladby jako Smoke On The Water, Paranoid nebo All Right Now. Rád se spletu a za deset let zjistím, že nejžádanější je "Zero For Ever". "Remedy" má velký ohlas na koncertech a to byl taky jeden z důvodů, proč padla volba zrovna na ní.

V čem vidíš největší rozdíl mezi novinkou a předcházejícími alby?
O moc lepší kompaktní zvuk celé desky, celková soudržnost desky a dobré písničky. Je to nový začátek tvorby kapely.

Na kdy je plánovaná nová deska a v jakém bude duchu?
Jednu novou akustickou písničku už máme nahranou a jmenuje se "Goldenboy". Teď trochu čekáme až dodělám analogové studio, kde budeme točit podstatnou část nové desky. Pravděpodobně začneme někdy v létě. Budeme ještě víc experimentovat se zvukem.
Před nějakým časem byla v kapele idea, že nová deska bude něco jako rocková opera. Z toho pak sešlo ale já jsem na základě toho složil asi patnáct věcí, které drží pohromadě. Pak jsou tu další věci, které už hrajeme naživo jako "I Don´t Belive You" nebo "Gambler" a ty fanoušci už nyní chtějí mít na cedéčku. Taky máme rozdělané výborné novinky s Vilémem a spoustu dalších v šuplíku. Chceme teď udělat desku, která bude na úrovni Abbey Road nebo Dark Side Of The Moon. Dostanou se tam jen ty nejlepší věci co budeme mít. Kdy tu desku ale doděláme je ve hvězdách.


Jaké kapely jsou vám inspirací?
Posloucháme toho spoustu a spíš si všímáme různých aranžerských a zvukových triků než konkrétních riffů a melodií. Největší přízeň RBB mají Led Zeppelin, Bad Company, Grand Funk Railroad, Beatles, Who, Deep Purple, Zappa, Lucifer´s Friend, Pink Floyd, Yes, Cobham, Trapeze, Return To Forever, Ray Charles a spousta dalších.

Vím, že máš rád různé progresivní a méně známé kapely ze sedmdesátých let. Které desky se ti točí v přehrávači nejčastěji?
Frumpy - By The Way, Lucifer´s Friend - Where The Groupies Killed Blues, If - 3, James Gang - Bang!, Livin´Blues - Bamboozle, Gracious - This Is Gracious, Amboy Dukes - Call of the Wild a zase ještě hromada dalších....

Sleduješ i nové nahrávky starých kapel?
Ano, ale u některých kapel už to nemá význam. Co je ale opravdu dobré, jsou poslední věci Roberta Planta, The Who, J.P. Jonese, Page a Planta.

Teď pár vyjádření k následujícím pojmům: The Doors
Z mého pohledu na poměry 60-70. let dost přeceněná kapela. V dnešní době ale nadprůměr. Nejlepší jejich deska je L.A. Woman.

The Beatles
Nejlepší kapela, ta jejich skladatelská invence je prostě neuvěřitelná. Nejraději mám Abbey Road.

Deep Purple s Ianem Gillanem
Mám všechny desky DP do roku 1976 včetně všech živáků a spousty pirátů. A je neuvěřitelné, jak ta kapela hrála naživo, ty jejich improvizace jsou vetšinou naprosto famózní. S Gillanem mám hodně rád takovou vcelku nedoceněnou desku Who Do We Thing We Are, zajímavé by bylo, jak by to znělo s Gillanem po roce 1973.

Deep Purple s Davidem Coverdalem
DP s Coverdalem jsou pořád špičková kapela a je zajímavé jak 70. léta byla plná výrazných osobností. Jenom do DP přišel, Coverdale, Hughes, Bolin a pořád to mělo návaznost a přitom to bylo originální zase trochu jinak.

Atomic Rooster
Výborná skupina a taky dost nedoceněná. Kapela ustála různé zásadní personální změny a přesto stále měla originální sound.

Woodstock
Nejspíš to byl slušnej festival ale ještě víc mě bere festival The Isle Of Wight. V roce 1970 na něj muselo přijet kolem 600 000 lidí lodí, protože se konal na jednom anglickém ostrově. No a tam hrálo ještě víc akčních hrdinů něž na Woodstocku.

Heavy Metal
Dostávám pravidelný ušní průplach od Jurgena z Uprise s kterým pracuju, ale nejvíc mě oslovuje klasický metal jako Iron Maiden, Metallica nebo kapely, které navazují na Black Sabbath.

Má RBB ambice i v zahraničí?
Chtěl by, ale s managery v této republice je to příběh pro hodně smutný film.

Znáš vůbec nějakou místní kapelu, která by vám mohla konkurovat?
Domívám se, že momentálně tu nikdo nehraje hudbu ovlivněnou klasickým hard rockem v podobě, jak to děláme my. Je tu pár kapel, které ovlivnila spíš vlna art rocku 70. let. Navíc v naší muzice jsou občas přesahy do folkrocku nebo jazzrocku.

Co vlastně říkáš na českou rockovou scénu?
Nějak pozorně jí zrovna nesleduju, ale jeden osobní objev mám, je to kapela Gaspar Pollack.

Na závěr se tě musím zeptat, jestli tě někdy nemrzí, že jsi se nenarodil o několik desítek let dřív, v nějaké rocku zaslíbené zemi...
No zní to lákavě, ale zase bych se asi nepotkal v životě s těma lidma, co jsem potkal a to by byla škoda.

Venca Votruba             


www.redbaronband.com


Vydáno: 05.06.2007
Přečteno: 5295x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Cenzura necenzuraNejsem si jistý,...15. 09. 2007 22:21 Pepa Dubec
No jo ta to je...15. 09. 2007 8:25 Jirka
Cenzura byla za...14. 09. 2007 19:33 Venca
Red BaroniRed Baroni jsou v...14. 09. 2007 16:41 Jindra Obořil
Když čtu podobné...14. 09. 2007 0:44 Pepa Dubec


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08822 sekund.