RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SKID ROW - Revolutions Per Minute

Tak přijíždí poslední kovboj, sombréro vmáčklé do čela…

Kam ještě Skid Row nestačili strčit ten svůj nadrzlý frňák? No jistě, i nepříliš dlouhá historie amerického národa nabízí charakteristické momenty, které lze s úspěchem vy(zne)užít. A tak vlaštovka, představující první moment, jenž mi z alba „Revolutions Per Minute“ uvízl v hlavě, má jedno křídlo z country peří a druhé s pořádným čírem. Skid Row plynule navázali na svojí minulost a kromě tradičního pestrobarevného a živelného rocku zmixovali i zemité domácí tradicionály se strhující punkovou silou. Ale podotýkám, že tento poměrně kontroverzní krok, je skutečně ucholapkou pouze na první kolo, jinak se totiž na albu dějí důležitější věci.

Jako by se Skid Row po „ne-neúspěchu“ s comebackovým „Thickskin“ uvolnili a povolili stavidla svojí energie. Na rozvážné a „zklidňující“ melodie hroší kůže nějak nezbývá na albu prostor a tak si na své přijdou ti, kteří si oblíbili chytlavost a nekomplikovanost skočné muziky. Poprvé za celou kariéru kapely můžu vynechat charakteristiku dobových a personálních vlivů na vyznění alba. Nový bicmen Dave Gara naskočil do rozjetého vlaku bez toho, aby se nějaká výrazná změna dala vypozorovat. Zpěvák Johnny Solinger se v řadách kapely už spolehlivě zabydlel a začíná na sebe strhávat pozornost. Nechci tvrdit, že dává zcela zapomenout na svého předchůdce, neboť Sebastian Bach pro mě v řadách Skid Row představuje nedotknutelnou ikonu, ale uvolněnost a radost, která z alba čiší, budí dojem, že tenhle chlapík působí ve Skid Row odjakživa. A poprvé od alba „Slave To The Grind“ mám pocit, že kapela nemá potřebu nikomu (ani sobě) dokazovat, že umí jít s dobou. A tak si Skid Row na „Revolutions Per Minute“ prostě dělají to, co se jim líbí a z čeho mají radost, šlapou na rychlostní pedál ostošest a vyhánějí své rychlostní otáčky za minutu (Revolutions Per Minute) takřka do maxima. Abych nepřechválil, do dokonalosti prvních počinů kapely ještě dlouhý krok chybí, na „Revolutions Per Minute“ se najdou i hluché momenty.

Skid Row dodržují už tradiční sázku na úderný úvod. Hutný otvírák „Disease“ asi jako jediná skladba na albu výrazně připomíná agresivní náladu alba „Subhuman Race“. Sladkou a svižnou ukřičenost doby „Slave To The Grind“ evokuje následující vypalovačka „Another Dick In Your System“. Nejpovedenější chvilku alba si vychutnávám ve skákavě skandovacím uvolněném refrénu a ležérní rockové vyhrávce v „Pulling My Heart Out From Under Me“. Chytlavý motiv, zplozený jakoby mimochodem levou zadní a tanečně houpavý rytmus působí jako balzám na duši. Vyrovnat se téhle skladbě dokáže snad jen jedovatá recitace a štiplavý street rock ve skladbě „White Trash“. Přitažlivě špinavý rock, vycházející odkudsi z tradic L.A. Guns či Guns n´ Roses s nenuceně elegantní pózou, spojující vše ramenatě americké s vševědoucím ušklíbnutím pubertálních (ač věkově vzdálení, ta teenegerovská nespoutanost ze Skid Row stále sálá) výrostků. Zmínil-li jsem hluchá místa, mám na mysli nevýraznou „Nothing“ a zmateně uspěchanou „Shut Up Baby, I LoveYou“.

Kolekci doplňte o coververzi skladby „Strenght“ od welšanů The Alarm, která na album zapadá jak klíč do zámku a už zmíněné country-punkovky „When God Can´t Wait“ a „You Lie“. Ta druhá se objeví i jako bonus, oživená foukací harmonikou. Možná tyhle dvě (tedy vlastně tři) skladby, zcela se vymykající klasickému náhledu na kovový svět, budou tím jazýčkem vah, jestli „Revolutions Per Minute“ přijmout anebo zavrhnout. Za sebe říkám, že mě Skid Row zase jednou spolehlivě baví. Žádný zázrak, prostě jen ryzí radost ze života dýchá z upřímně uvolněného alba.

Skid Row už asi svých patnáct minut největší slávy mají definitivně za sebou. Teď už se můžou bavit a dělat si, co uznají za vhodné. O to víc jsem v očekávání, co dokážou vymyslet příště. A jsem si ochoten vsadit na to, že se u toho nudit nebudu.

Savapip             


www.skidrow.com

Seznam skladeb:
1. Disease
2. Another Kick In The System
3. Pulling My Heart Out From Under Me
4. When God Can´t Wait
5. Shut Up Baby, I Love You
6. Strenght
7. White Trash
8. You Lie
9. Nothing
10. Love Is Dead
11. Let It Ride
12. You Lie (bonus – com fed mix)

Sestava:
Johnny Solinger - zpěv
Dave „The Snake“ Sabo - kytara
Rachel Bolan - baskytara
Scotti Hill - kytara
Dave Gara - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 40:29
Studio: Wireworld Studios Nashville
Produkce: Michael Wagener
Label: Steamhammer/SPV
Země: USA

Diskografie:
1989 – Skid Row
1991 – Slave To The Grind
1995 – Subhuman Race
2003 – Thickskin
2006 – Revolutions Per Minute


Vydáno: 03.06.2007
Přečteno: 3972x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Práve od Slave na...4. 06. 2007 11:30 MArek -JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09185 sekund.