MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MERLIN - Nehrajeme si na žádný show a pózy

Merlin v čele s Danem Horynnou je již takřka legenda. Kapela za svojí dlouhou existenci vydala pouze jedno album a to už je víc než deset let… Momentálně to kapela ale začíná rozjíždět ve velkém, takže se fanoušci nové desky jistě dočkají. Sehnat českého Roberta Planta k rozhovoru není vůbec nic lehkého, proto mi na zvídavé otázky musel odpovědět další pamětník kapely, basák Richard Tomíček…


Představ na začátek svojí osobu a funkci, kterou plníš v Merlinu...

Jsem basák, 43let, funkci nemám žádnou (kromě hraní), Merlin je kapela bez kapelníka. Starám se o web.


V kapele působíš od začátku?

Pokud myslíš "nový" Merlin, tak od začátku. Začali jsme po pauze jako "Dan Horyna Band" ještě s klávesama a Alešem Zimolkou za bicíma, pak jsme z toho udělali Merlin, protože Dan má na to jméno značku. Začali jsme hrát jenom ve třech, trochu jsme přitvrdili, klávesy (Zdenek Vlč) jsme opustili a za bicí sednul Tomáš Stloukal (Wotchi). Aby to bylo komplet tak kytara Miloš "Mimi" Knopp (též Aleš Brichta Band). Já jsem vlastně s Danem nový Melin stavěl, poznali jsme se v Benefitu kde jsme spolu hráli dva roky a padli jsme si do oka jak lidsky tak muzikantsky. uff...


Proč vlastně Merlin nenatočil od roku 1992, kdy vyšlo debutové album Nevada, žádnou další desku? Plánujete aspoň nyní něco?

Pauza byla jak je všeobecně známo způs. Danovým pádem do "péčka" a následným léčením v Červeném Dvoře. Teď je konečně čistej, zajímá se o východní náboženství a vypadá to že už bude vpohodě nadosmrti. Desku chystáme, ale vzhledem k tomu že nemáme žádného vydavatele, tak ji točíme svépomocí (finanční) po čtyřech kouscích. Po prázdninách jdeme na další čtyři, a do konce roku by to snad mohlo být komplet. Pokud nokoho neseženeme kdo by ji vydal, bude k sehnání oblednávkou (dobírka) přes web, na koncertech A možná na nějakým webovým prodejně.


Jak se z dnešního pohledu díváš na debut?

Moc nerozumím otázce.. Dana jsem poslouchal jako teenager ješte s Vitacitem, a hrát s ním je pro mě pořád ještě jako splnění snu. Děláme novou muziku, všichni se vyvíjíme a staré věci Merlinu a Vitacitu máme v repertoáru jednak proto že jsou dodnes moderní a kvalitní a taky samozřejmě, když přijdou lidi na Merlin a Dana, chtějí ty starý pecky slyšet, to se nedá nic dělat. Dan už je taky trochu jinde, soustředí se hlavně na texty, muzika se pohybuje někde mezi hardrockem a harcore. Pokud můžu posoudit (myslím že můžu) je na tom Dan co se týče výrazu a hlasové kondice nejlíp co jsem kdy slyšel..


Stín Vitacitu je stále velmi velký... Nemáš někdy pocit, že lidi chtějí slyšet jen ten starý VItacit?

Je to tak, chodí na nás hodně lidí z fanclubu Vitacitu. A není divu, Vitacit je legenda a my ty pecky rádi hrajeme. Jsou těžký, a pořád dobrý. Nechceme a ani nemůžeme se zříct kořenů ze kterých jsme vyšli. A kromtoho, osobně si myslím že v době největší slávy byl Vitacit bezkonkurenčně nejlepší kapela na český scéně. Jak instrumentálně, pěvecky i skladatelsky. Nevadí nám to, a o to víc nás těší že lidi berou i nový pecky co děláme.


Takže vlastně chceš říct, že Vitacit s Dannem za mikrofonem byl nejlepší? Nezaujatě vůči Dannovi?

Myslím si to, chodil jsem na Vitacit na Barču. Ale samozřejme kromě Dana jsem padal na hubu z Karla Adama (basa) kterej byl a pořád je neuvěřitelnej. Taky pro Vitacit převážně skládal a myslím že ty nejlepší věci. Hráli prostě sqěle, neuveřitelnej drive a sehranost.


A co říkáš na Danovo solovku z roku 1995?

Jojo, je tam pár dobrejch věcí, taky nějaký hrajeme. Hlavně ta deska pomohla Danovy lidsky. Dodo odvedl dobrou práci.


Vrátíme se k Merlinu... Dan se zdá být velmi ovlivněn východním náboženstvím..

Velmi. Pro mě je pozitivní to, že se díky tomu vyrovnal s drogami a našel smysl života. Je mnohem klidnější (mimo podium, tam je pořád stejnej :-D), a přístupnější jiným názorům. Většina lidí, co ho zná dobře, to hodnotí pozitivně.


Musím říct, že na podiu jste jak mladíci (hlavně Dan a jeho akrobatické výkony...). Pomohla tomu mladá krev v kapele?

Asi jo, ale hlavně Dan když vyleze na podium, vlítne do něj "moribundus" a je jak tornádo. To se nedá, když máš tohle před sebou jen tak stát a brnkat si. Každopádně si nehrajeme na žádný šou a pózy, nic není vymyšlený, je to naprosto přirozený. Je to od radosti.


Jaké vystoupení považuješ v poslední době za vaše největší?

Největší bylo před cca měsícem n a Basinfirfestu, alespoň co se týká poštu lidí, ale nejvíc vždycky dává Kain. Choděj tam lidi co rozuměj muzice a klubovou scénu ničím nenahradíš. Ten kontakt s lidma je tam prostě super. Asi radši hrajeme v klubech.

Venca Votruba             


foto: archív kapely, www.vitacit.cz
www.mandrax.cz/merlin


Vydáno: 31.07.2005
Přečteno: 8360x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08626 sekund.