ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AMORTEZ - Waiting! (EP)

Ještě dřív, než se pustím do samotné pitvy novinky nazvané „Waiting!“, musím jejím tvůrcům, brněnským Amortez, vyslovit uznání za jejich zodpovědný přístup k fanouškům i vlastní kariéře. Příprava na první regulérní CD, které by mělo v dohledné době (leden či únor příštího roku) začít vznikat, je vskutku důkladná a systematická. A tak po miniCD „Infernal Approach“ (a demu „Accidental Outcomes“, se kterým jsem neměl tu čest) přichází Amortez s další ochutnávkou, s EP „Waiting!“, které ještě vylepšuje pozitivní dojem, který ve mně kapela zanechala svým přiblížením se k peklu. Tedy, alespoň v rovině nehudební. Patřím k těm fanatikům, kteří si rádi vychutnávají takové maličkosti, jako promáknutý booklet s působivým obrazem a textovou přílohou a těší mě, že klukům z Amortez stojí za to důkladně se pověnovat těmto věcem i na čtyřskladbovém epíčku.

Se zvukovou náplní desky se to má podobně, stejně jako obálka, i vše, co lze technicky ovlivnit, je bezchybné. Jen s tím nejpodstatnějším, tedy se samotným hudebním obsahem, se nějak nemůžu vypořádat. Ovšem připouštím, že chyba je na mojí straně. Amortez mě totiž tentokrát zavlekli do hudebních končin, kam bych se asi sám dobrovolně nevydal a já trochu ztratil směr a orientaci. Jak jsem si zvesela popiskoval nad dílem minulým, nad dráždivým balancováním mezi melodickou chytlavostí a agresivitou, nad mistrovsky zvládnutým spojením hlasů skřípavého a zahuhlaného, jak jsem si liboval nad překvapivou barevností černé barvy, tak u „Waiting!“ trošku beznadějně narážím do brutální stěny, která nenechá prosvětlit temnou linii, ke které se Amortez přiklonili důkladněji, než na minulém počinu.

To, co mi na Amortez doposud šmakovalo nejvíc, tedy jakási nedbalost a lehkost, přitažlivě zlehčující invazivní náladu, je pryč a kapela tvrdě přešla do nekompromisního útoku. Ač se Amortez drží stále svého čertovsky černého kopyta se zatuchlým závanem kmotřičky zubaté a plynule navazují tam, kde skončili s minialbem „Infernal Approach“, je jejich posunutí blíž k hranicím brutality natolik důrazné, že přímou spojnici mezi deskou minulou a tou současnou nacházím jen v pasážích závěrečného „Waiting For Tonight“, kde výše zmíněné „osobní“ přitažlivosti (hlavně „rozverně“ ubzučená kytara a náznak uvolněné melodie) vylézají na světlo. A samozřejmě, že přitažlivě působí i zadumané a tajemné intro „Open Hearts“. V naprosté opozici pak stojí skladba „Infected Light – In Fact Of Night“, kde Amortez zbudovali naprosto neprostupnou a nemilosrdnou hradbu, ze které není, kromě občasné kytarové vyhrávky, úniku, která působí hodně jednotvárně a schematicky a která důrazně překračuje můj mentální práh bolesti. Intenzivní, masakrující nálada, při které černomilci, smrtibráchové či hudební agresoři radostně zamlaskají, já jsem zůstal vyplašeně stát na půl cesty.

Pokud snad máte z těhle řádků pocit, že s „Waiting!“ se nedá sžít, zapomeňte na něj. Předpokládám, že tohle je stav, do kterého Amortez podvědomě (a možná i vědomě) míří a kterého chtějí dosáhnout. „Waiting“ je hodně intenzivní záležitost a ač se ocitám na neznámém území, na rozdíl od jiných, podobně zabarvených spolků, jejichž nahrávky mě po několika rotacích uvrhávají do deprese či znechucení, „Waiting“ ve mně vzbuzuje zvědavost. S každým dalším poslechem sice znásilňuji vlastní hudební cítění a duši, ale ta chuť očuchávat vrata do pekla u mě díky Amortez sílí.

Savapip             


amortez.com

Seznam skladeb:
1. Open Hearts
2. Infected Light - In Fact of Night
3. Lady Anne
4. Waiting for Tonight

Sestava:
Lord Izual - zpěv
Richie - kytara
Bigger - kytara
Radkoz - baskytara
Axsir - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 15:03
Studio: Shaark
Země: Česká republika


Vydáno: 06.11.2007
Přečteno: 4049x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09417 sekund.