ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SYMPHONY - One Year After

Je v tom určitá symbolika. Před rokem (když malou chviličku počkáme) jsem na stránkách webu prohlašoval, že kromě hořických trubiček začnu hltat i informace o hořických Twilight Symphony. A ejhle, okřídlené lomikarovské do roka a dne zafungovalo a na svět vykoukla prvotina „One Year After“, tentokrát už s projasněným názvem kapely. Nevím, na kolik tahle kosmetická změna názvosloví souvisí se skutečností, že právě před rokem kluci řešili dilema, zda a kterým směrem se vlastně vydat. Z nabízených se variant vypadla ta se zpěvačkou (ač mě osobně se tahle kombinace hodně zamlouvala) a sestava se ustálila na dvou kytarách. To podstatné, čím na mě tehdy Twilight Symphony zapůsobili, tedy chytlavá dravá muzika z vod melodického klávesového metalu (no, proč to neříct rovnou, příznivci dávných časů Sonaty Arcticy by teď měli hodně ostražitě napnout ouška) a spontánní živočišnost, se naštěstí podařilo zachovat i pod značkou Symphony a ve velké míře přenést i na stříbrný kotouček.

Symphony nenabízí na albu „One Year After“ žádné převratné melodické nápady či objevné harmonické postupy, ovšem o to víc je jejich muzika funkční, čitelná a působivá. A hlavně, nejedná se o žádnou šuměnku, která vám z hlavy obratem vyprchá. Tak jak přirozeně melodie zaseknou dráp do vašich závitů, tak snadno se v nich zahnízdí natrvalo. Symphony velice smysluplně využívají klávesy, které sem tam utečou z dokonalé symbiózy s kytarami, tak, aby vykouzlily překvapivě dynamické momenty („One Year After“, „Frontiers Of Pain“, Enchanted“), sem tam na sebe strhávají zbytečně pozornost a trošku zavazejí („Coming Future“) v přímočaré jízdě, ale obecně vzato, jsou klapky prvním momentem, který vám šťavnatě zakroutí s boltci. Druhé velké plus pro Symphony je příjemně zastřený hlas zpěváka Michala Hlaváčka. Michal trošku trpí hietalovským komplexem, tedy pokud tlačí na pilu, drásá hlasivky a melodicky řve, dokáže do písní narvat neskutečnou energii a vášnivost. Naštěstí v téhle poloze stráví většinu desky. Jinak totiž jeho výlet do čistých rejstříků a zejména snaha zpívat („Down On My Knees“) na mě působí dost nejistě. A do třetice jsou Symphony velice silní díky syrovým, nenačančaným sborům, skvělému protikladu pesimistických textů a pozitivně nadýchané hudby a konečně i díky rafinovaně snadné předvídatelnosti, která pod očekávané (a také dostavující se) postupy schovává drobná překvapení.

Největší dojem na mě Symphony udělali v již zmíněné chytlavce „Frontiers Of Pain“, arktickou sonátou nejvýrazněji načichlými „One Year After“ a „Enchanted“ a v kontrastu lyrické pasáže s divokou střelbou v „Infinity“. Dost mě baví i ležérní ledabylost v „Behind The Cemetary Wall“, která jako by vypadla z hlavní spratkům z L.A. Guns. Na druhé straně u některých skladeb (a to i u těch pochválených) mírně zápasím se zbytečně natahovanou délkou skladeb a přes sluchovody nemůžu procpat pomalou „Down On My Knees“ (díky klišovitému klavíru a kulhajícímu zpěvu) a závěrečnou „Svítá“, která jednak potvrzuje fakt, že napsat smysluplný text v češtině tak, aby bez problému zapadl do pusy může být problém a jednak zdůrazňuje i to, že Michalův projev s pročištěním a ztrátou uřvanosti ztrácí i naléhavost. Možná jsou to už jen mé zkreslené iluze, ale stejně tak jako u kolegů Navar se nemůžu zbavit dojmu, že hradecké studio Music Hell, kde deska vznikala, poměrně otupilo ostří a zjemnilo divoký projev kapely.

Upřímně prožité, právem sebevědomé album, které si zaslouží uznalé poklepání na rameno. „One Year After“ je hodně ambiciózní záležitost a mě ohromně těší, že dospělá přesvědčivost, kterou (Twilight) Symphony předvedli naživo, funguje i ve studiu. A že u toho kluci tu a tam sekli nějakou chybičku? No, prosím vás, tyhle momenty Symphony (nezapomínejme, že se jedná o debut a tak klidně to oko přimhouřím) kompenzují takovou haldou povedené muziky, že v konečném součtu „One Year After“ řadím k jednomu z nejpovedenějších (a hlavně perspektivních) letošních domácích počinů.

Savapip             


www.symphony.wz.cz

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Frontiers Of Pain
3. One Year After
4. Behind The Cemetary Wall
5. Down On My Knees
6. Coming Future
7. Enchanted
8. Infinity
9. Personal Revolution
10. Svítá

Sestava:
Michal Hlaváček - zpěv, klávesy
Ondřej Stuchlík - zpěv, kytara
Hugo Trkal - kytara
Štěpán Hnyk - baskytara
Martin Bílek - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 44:43
Studio: Music Hell
Země: Česká republika


Vydáno: 15.11.2007
Přečteno: 5328x




počet příspěvků: 19

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro PapartuseSorry....byl jsem...28. 11. 2007 15:45 XJR
nektery veci v ty...28. 11. 2007 13:40 karaben
to Papartus:...22. 11. 2007 6:35 Savapip
to PapartusNazdarek, k tomu,...21. 11. 2007 20:21 hlaa
Pro XRJAch jo, zas někdo,...21. 11. 2007 19:22 Papartus


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15065 sekund.