Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ACCEPT - Blood Of The Nations

Dávno, dávno tomu, co jsme měli naposledy možnost poslouchat nějaký nový výtvor Accept. Za těch čtrnáct let od poslední desky „Predator“ uteklo v řekách mnoho vody a rocková scéna se několikrát změnila k nepoznání. Poté, co ji skoro pohřbil nejprve grunge a potom elektronická a taneční hudba, vstala s nu-metalovými kapelami jako Fénix z popela. Znovu spolu s nástupem kytar na počátku desetiletí se začaly vracet na scénu také prachem dávno zapadané legendy. I když to ještě před pár lety vypadalo nepravděpodobně, máme tu dnes i znovuzrozený Accept. Přestože bez svého poznávacího znamení (zvířecího rykotu Uda Dirkschneidera), jsou němečtí oceláři zpátky na startovní čáře a s deskou „Blood Of The Nations“ se znovu pokusí dokázat, že, ač pánové v letech, do starého železa ještě nepatří. Povedlo se?

Co si budeme povídat, Accept nikdy moc svůj styl neměnili. Můžeme sice poukázat na drobné korektury zvuku v případě „Eat The Heat“ (směrem k mainsteramu) a „Death Row“ (k větší metalové hutnosti), ale ve své podstatě to vždycky byl „jen“ acceptovský hevík. Takže co jiného se dalo čekat od desky „Blood Of The Nations“. Teď šlo jen o to, jak silné se podařilo tentokrát napsat skladby. Nejsem moc velký příznivec velkohubých reunionů, kdy skupina vydá desku, aby se mohla vypravit na turné, kde omele své staré hity a vydělá na tom prachy. Tak (ať si každý říká co chce), to bylo i při prvním comebacku Accept na počátku devadesátých let. Němci tehdy vydali desku „Objection Overruled“, která se nemohla měřit s klasiky z osmdesátých let a další dvě alba „Death Row“ a zoufalá „Predator“ jen daly kapele ránu z milosti.

Dnes je situace jiná. Samozřejmě vůně peněz bude rozhodně mít svou váhu. Ale už jen při pohledu na sestavu, kde chybí zmíněný Udo, je jasné, že prachy v tomto případě nebyly to nejdůležitější. Uda nahradil Mark Tornillo z amerických TT Quick, jejichž jméno dnes už znají jen znalci a sběratelé. Komerční lákadlo tedy nebyla až tak vysoké, jako kdyby v sestavě byl Dirkschneider. Zbytek kapely víceméně koresponduje s jejich nejslavnějším obdobím.

A právě na tohle období se hlavní skladatelská dvojice Wolf Hoffmann – Peter Baltes spoléhá nejvíce. „Blood Of The Nations“ totiž zní, jako kdyby navazovalo například na „Restless And Wild“. Žádný náznak progrese, žádné moderní postupy. Ale na druhou stranu, chtěli byste na desce Accept slyšet rap? Hned úvodní „Beat The Bastards“ má v sobě všechny aspekty tvorby Accept. Ostré tempo, hutný riff, nosný refrén a štěkavý vokál. Tornillo skučí, svíjí se, šplhá do výšek, které by mu učitel zpěvu nedoporučoval, plive a prská. Někdy až zaskočí jeho podobnost s Udem. Ovšem nelze říct, že by Dirkschneiderův výraz kopíroval. Tornillo má vlastní styl už od osmdesátých let a jeho projev, dovolím si kacířsky říct, je barvitější než Udův.

Novinka sbírá všechny nejlepší momenty z historie Accept. Nelze nepřeslechnout některé motivy, které se na jejich deskách opakují už po několikáté. Jenže Accept na to mají patent. Třeba na mohutné vokály v „Teutonic Terror“ nebo na linku refrénu v „Time Machine“. Jsou tu veškeré poznávací prvky kapely, takže jediné, co zde opravdu chybí, je moment překvapení. Všechno je až moc hrané na jistotu, až máte trochu pocit, že se Hoffmann a spol. bojí udělat krok kousek stranou, aby neodradili byť jen jediného příznivce.

Přitom album obsahuje opravdu slušné věci. Třeba úvodní „Beat The Bastards“, singlovka „Teutonic Terror“, titulní skladba, ostrá „Lock And Loaded“ nebo pomalá „Kill The Pain“, která svou atmosférou připomene dvě instrumentálky, které svého času zavírali desku „Death Row“. Obsahuje ale taky zbytečné věci, jako je nevýrazná „New World Comin´“ či „Bucketful Of Hate“. Ve výsledku se dá říct, že „Blood Of The Nations“ je povedená deska, rozhodně víc, než jakákoliv postcomebacková v devadesátých letech. Neotřesitelný status čtveřice „Breaker“, „Restless And Wild“, „Balls To The Wall“ a „Metal Heart“ ale zůstal nepokořen. I Tornillo byl dobrá volba. Uvidíme jen, jak jej vezmou fanoušci, kteří koncem osmdesátých let skoro ukamenovali Udova nástupce Davida Reece. A taky uvidíme, kam se Accept hne dál. Další reminiscence na osmdesátá léta už by nemusela být tím pravým ořechovým. Teď to ještě prošlo...

Jan Skala             

Nemám důvod nevěřit historce, kterak Accept k Miku Tornillovi přišli. Prý tenhle maník šel jen tak náhodou kolem zkušebny, ve které Wolf Hoffmann s Peterem Baltesem drnkali na svoje nástroje, jen si s klukama tak trochu zanotoval a acceptí pohrobci, kteří v té době řešili dilema, jestli Accept uložit k ledu už definitivně a navždy, nebo to zkusit s jiným zpěvákem (kterého však snad ani hledat nezačali) měli jasno.

Sestava kapely sice doznala poměrně výrazných změn, nicméně všechna poznávací znamení Accept jsou v naprostém pořádku. Mark Tornillo zní, jako by si kluci dali inzerát ve stylu Chytré Horákyně (hledáme někoho, kdo bude jako Udo, ale ne až tak úplně…) a tahle sázka na jedovatý, agresivní, řezavý a průrazný vokál (byť do stoprocentní jedovatosti svého předchůdce Markovi ještě kapka z jednoho zubu schází) s podobným klasicky stylovým projevem vyšla stoprocentně. Stejně tak nelze jinak, než obdivovat důraznou, přesnou, pestrou a nekompromisně nakopávající hnací sílu bicích Stefana Schwarzmanna (ex-Udo, Running Wild, X-Wild, …), který se kapele osvědčil v době reunionů, a byť si Wolf Hoffman v minulosti roli šestistrunného solitéra vychutnával, v tandemu s navrátilcem Hermanem Frankem jim to šlape famózně. Osvědčený autorský tandem Hofmann - Baltes přibral do party textaře Tornilla (jediná výjimka z pera Hermanna Franka „Rolling Thunder“ je svojí syrovostí a strohostí nepřeslechnutelná, do té nejvyšší formy kapely poněkud nezapadá a osobně jí považuju za nejslabší kousek této kolekce) a byť vystoupat na piedestal vedle těch nejzářivějších majstrštyků acceptí historie bude pro nové skladby asi trochu problém, jako nesmírně vyrovnaný celek, zcela vycházející z vlastních heavy metalových kořenů a přitom moderně znějící, působí „Blood Of The Nations“ jako parádní návrat na scénu.

Obecně – první polovina desky je silnější té druhé. V úvodní „Beat The Bastards“ Accept odkryjí všechny své již dávno využité nejvyšší karty, za esa lze považovat zabijácký Tornillův řev - no jistě, pokud bychom uspořádali genetickou procházku do historie lidstva, při hledání společné části Markovi a Udovi DNA bychom se kdovíjak nepředřeli. V následující (první kandidát na top) „Teutonic Terror“ přidají další kousky – dunivou basu, výrazné riffy, šlapavý rytmus i osvědčené chorály. Žolíkem je pak titulní „Blood Of The Nations“ s nádherně houstnoucí atmosférou a dokonalými chorály. V „Shades Of Death“ (a následně i v pomalé „Kill The Pain“) předvedou, jak smyslné může být užití kláves v heavy metalu, když mají jen náladotvornou a nijak dominantní úlohu. Ve zdivočele chaotické „Locked And Loaded“ dokonale zdemonstrují, že rychlost rozhodně neztrácí. A pokud pecky, jako je „Time Machine“ můžou používat jako bonusový pamlsek, je jasné, že Accept třetího tisíciletí mají sakra dobře nabito.

Bráno oddaným a čistě fanouškovským srdcem, za návrat v excelentní formě by to bylo za devět a půl. Bráno střízlivou optikou „metalového srdce“ stačilo by „Blood Of The Nations“ na solidních sedm a půl. Absolutorium si Accept zaslouží za jeden z nejdůstojnějších návratů v historii, i za skvělé kultivování vlastního stylu bez potřeby podbízet se a přizpůsobovat. Bouřlivý potlesk pak za angažování Marka Tornilla, který i pro udofily může být tím pravým ořechovým, i za další z řady výborných skladeb. Kéž by každý comeback na scénu byl takhle oprávněný!



Savapip 8,5/10



www.acceptworldwide.com

Seznam skladeb:
01. Beat The Bastards
02. Teutonic Terror
03. The Abyss
04. Blood Of The Nations
05. Shades Of Death
06. Locked And Loaded
07. Time Machine
08. Kill The Pain
09. Rollin' Thunder
10. Pandemic
11. New World Comin'
12. No Shelter
13. Bucketful Of Hate

Sestava:
Mark Tornillo – zpěv
Wolf Hoffmann - kytara
Herman Frank - kytara
Peter Baltes - baskytara
Stefan Schwarzmann - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 1:07:16
Žánr: heavy metal
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1979 - Accept
1980 - I´m A Rebel
1981 - Breaker
1982 - Restless And Wild
1984 - Balls To The Wall
1985 - Metal Heart
1986 - Russian Roulette
1989 - Eat The Heat
1993 - Objection Overruled
1994 - Death Row
1996 - Predator
2010 – Blood Of The Nations


Vydáno: 31.08.2010
Přečteno: 7816x




počet příspěvků: 24

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
:DDDDD tak vidíš...14. 09. 2010 22:12 Buák
Myslím, že jo....14. 09. 2010 6:26 Pepsi Stone
To rozhodně! Ale...13. 09. 2010 22:23 Bubák
Naposledy na...11. 09. 2010 7:20 Pepsi Stone
To Pepsi Stone:...10. 09. 2010 21:26 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08702 sekund.