RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Fabio LIONE (RHAPSODY OF FIRE, VISION DIVINE, HOLLOW HAZE) - Jsem šťastný, když můžu být užitečný a pomoct kapele, mladým skvělým lidem a mým přátelům

Když jsme v obýváku u Jirky Raina (Sebastien) seděli poprvé společně s Fabio LIONEM, zpěvákem Rhapsody Of Fire, jeho povídání o budoucnosti kapely znělo velice optimisticky. Ovšem ještě dřív, než jsem tenhle rozhovor stihl popřekládat, cesty Fabia Lioneho a Alexe Staropoliho na straně jedné a Lucy Turilliho na straně druhé se rozešly a tak tehdejší rozhovor nikdy nespatřil světlo světa. Takže jsme si teď, v době, kdy se Fabio chystal na společné vystoupení se Sebastien na Metalfestu, dali repete. A že je s tímhle velice aktivním a upovídaným sympaťákem o čem povídat, můžete posoudit z následujcících řádků.

Když jsem si prohlížel tvoje webové stránky, tak ty jsou plné tvých různých hudebních aktivit, samozřejmě tyhle tvoje aktivity probereme, ale moje první otázka zní, jestli máš čas ještě i na něco jiného, nesouvisejícího s muzikou.
Ne (smích), v tuhle chvíli opravdu ne. V této době se věnuju spoustě věcí, s Rhapsody Of Fire připravujeme novou desku a nové skladby, ke kterým dokončuji texty, byl jsem s Angrou na tour po Jižní Americe, zároveň připravujeme s Olafem i novou nahrávku s Vision Divine, teď jsem tady kvůli spolupráci se Sebastien, připojil jsem se i ke kapele Hollow Haze v Itálii.

V České republice jsi momentálně kvůli vystoupení se Sebastien na Metalfestu, točil jsi s nimi klip, účinkoval jsi v klipu Teodasie, spolupracuješ i s dalšími kapelami. Co je pro tebe rozhodujícím kritériem, abys na podobnou spolupráci kývnul?
Obvykle spolupracuji s lidmi, které znám. Není to pro mě záležitost, kterou bych dělal kvůli penězům, i když samozřejmě peníze jsou potřeba. Ale jako příklad ti dám mojí aktuální spolupráci s Angrou. Znám je už spoustu let, znám Kika Loureira, který byl v Itálii s muzikou, odlišnou od metalu, když jsme se poprvé setkali. A když se před lety Angra rozešla s André Matosem, požádali mě, jestli bych se nechtěl připojit k jejich kapele. Já říkám, hele, já jsem v Itálii, vy jste v Brazílii, já mám Rhapsody, mám Vision Divine a nebylo by to zrovna jednoduché a tak oni nastartovali svojí éru s Edu Falaschim. Ale nepřekvapilo mě, že mi zavolali nyní, když Edu skončil, protože stále jsme přátelé a oni prostě hledají někoho ke spolupráci, jako jsem já. Preferuji spolupráci s lidmi, které dobře znám, kteří jsou mí přátelé. Samozřejmě, že potkávám i nové lidi, ale prostě rád spolupracuji s lidmi, se kterými si rozumím, ať už je to Kiko, nebo třeba George ze Sebastien.

S Angrou jsi absolvoval celé koncerty, co tě ale přitahuje na takových vystoupeních jako nyní se Sebastien, kdy absolvuješ docela dlouhou cestu do České republiky, abys odzpíval jednu nebo dvě písničky a zase se vracíš zpátky?
Možná budu zpívat tři. Můžu pomoct kapele z České republiky, je to jediná kapela, kterou z vaší země znám, s Georgem jsme přátelé. Navíc tenhle rok nehrajeme s Rhapsody OF Fire ani s žádnou jinou mojí kapelou na žádném festivalu v České republice, Snad příští rok, doufám, že budeme mít příležitost se objevit třeba na Masters Of Rock, Rhapsody budou mít nové cédéčko, takže by to byla fajn příležitost, možná se tu objevíme s Vision Divine, Angra by měla hrát v Evropě a pokud ještě nebudou mít stálého zpěváka, tak mě možná zase požádají o to, abych si s nimi zazpíval. Hlavně jsem šťastný, když můžu být užitečný a pomoct kapele, mladým skvělým lidem a mým přátelům.

Když jsi vyjmenoval kapely, jejichž jsi v současné době členem, položím ti jednu trochu nefér otázku. Je pro tebe některá z těhle kapel prioritou?
Upřímně řečeno ne. Ale musím zároveň říct, samozřejmě, že Rhapsody Of Fire jsou z mých kapel tou nejslavnější, a bráno z obchodního hlediska jsou pro mě ROF tou nejdůležitější kapelou. Ale skutečně mám-li vycházet čistě ze svých pocitů, všechny kapely, ve kterých působím, jsou pro mě stejně důležité. Je pravda, že pravděpodobně pro většinu lidí jsou Rhapsody Of Fire vyšší level a já jim rozumím, ale je fajn, že ti lidé pak mají příležitost poznat i Vision Divine nebo Hollow Haze, když si řeknou, tenhle zpěvák zpívá u Rhapsody Of Fire, tak si poslechnou i na ty další kapely a můžou se stát i jejich fanouškem. Takže já mám rád všechny moje kapely, žádnou nepreferuju, ale vím, že lidi vždycky budou.

S Rhapsody Of Fire jste aktuálně vydali nové cédéčko. Je to živák z vašeho turné k albu „From Chaos To Eterrnity. Jak jsi s tímhle albem spokojen?
Jo, je to fajn. Upřímně musím říct, že jsem s tím byl hodně překvapen, protože jsem sice věděl, že kapela se chystá vydat živák, ale nevěděl jsem …, vysvětlím ti to takhle. Když jsem byl s Angrou na „70000 Tons Of Metal“, potkal jsem svého zvukového inženýra a dali jsme se do řeči. A on povídá, teďj sem tady s Kreatorem, ale příští víkend budu v už zpátky v Německu dodělávat mix. Já na něj koukal a říkám mix čeho? A on na to vašeho novýho cédéčka. Cože? A on jen: „ty si ze mě děláš srandu, viď“?. Ne, nedělám, já o tom opravdu nevím… Samozřejmě jsme mluvili o tom, že budeme dělat živák, ale já vůbec nevěděl, že už jsou vybrané songy, že už se to mixuje a že už se to blíží ke konci… Když jsem se vrátil domů, ptal jsem se kluků, jak to, že už je cédéčko hotové, proč mi to neřekli. „Jé, promiň, my jsme předpokládali, že sis přečetl mail, kde jsme ti to psali…“ Já jsem předtím ani neslyšel ten materiál, protože jsem o tom prostě vůbec nevěděl, nevěděl jsem ani o tom, že se to nahrává. Jsem šťastný, že kapela vybrala dobré songy a výsledek je ok, to, co na cédéčku uslyšíš, je skutečně „live záznam“, nejsou na něm žádné dodělávky ani úpravy. Ale doufám, že příště, až budeme dělat další živák, tak mi o tom řeknou včas, abych mohl vybírat skladby, abych si to mohl poslechnout i dopředu, no, každopádně, deska už je venku.

Jak daleko jste s přípravami vašeho nového studiového alba?
Komponování nových songů je hotové. Já dokončuji poslední texty, většina textů už je hotová. Až se teď vrátím po koncertě se Sebastien domů, předpokládám, že během pár dnů texty dokončím a pustíme se do nahrávání.

Bude na novém cédéčku znát nějaká hudební změna, vyplývající z rozchodu s Lucou Turillim?
Jo, jsou to Rhapsody Of Fire, ale není to úplně ten samý sound, určitá změna tam znatelná bude, pochopitelně texty budou o něčem jiném, protože naše několikaletá sága skončila a pochopitelně ani Luca už se nepodílí na psaní ságy ve své nové kapele, a ani my jsme neměli potřebu novou ságu otevírat. Já se snažil napsat pěkné texty pro nové skladby, ale rozhodně tak, aby z toho nevyšla nová sága.

A kdy předpokládáš, že by se deska měla objevit?
Plán je takový, že jak dokončím texty, začne se během léta v červenci nahrávat, takže předpokládáme, že by deska měla vyjít ještě do konce roku, někdy v prosinci.

Rhapsody Of Fire aktuálně změnili firmu, přešli jste od Nuclear Blast k AFM. Co očekáváš od téhle změny?
AFM je dobrá firma, není tak velká jako Nuclear Blast, takže se mohou více věnovat péči o kapelu. Po vydání desky se chystáme na poměrně velké turné, což je skvělé, protože budeme moci hodně lidí překvapit. Jsem si jistý, že když lidi uslyší nové album, řeknou si, že je to skvělé, když nás uvidí na turné, řeknou si to samé. Turné znamená hodně, vezmi si, že když jsem jel turné s Kamelot, nebo když jsem teď jel s Angrou, tak to přineslo spoustu fanoušků pro Rhapsody Of Fire, protože spousta lidí si řekla, hele, ten Fabio dobře zpívá. A spousta fanoušků Kamelot se dneska zajímá o Rhapsody. Je to pro nás důležité, líbí se mi ta myšlenka, že naše kapela roste, že máme víc fanoušků a máme možnost oslovit víc fanoušků.

Když jsme spolu mluvili naposled, ty jsi byl velice optimistický ohledně budoucnosti Rhapsody Of Fire a přitom za poměrně krátkou dobu přišel rozchod s Lucou Turillim. Co se vlastně tenkrát stalo?
Myslím si, že Luca si asi chtěl zkusit něco dělat sám. Jsme stále přátelé, to samé platí o jejich vztahu se Staropolim, bavili jsme se o všem možném, no a on asi chtěl zkusit něco nového. Strávil patnáct let v jedné kapele, jsme tři různí lidé, to máš tři názory, ale zároveň v tom byla ta síla kapely, protože se spojily tři různé energie. Možná, Lucovi je přes čtyřicet, sága skončila a tak se asi chtěl věnovat něčemu jinému, Luca má novou přítelkyni, možná i tenhle vztah mohl mít vliv. Třeba se v budoucnu ještě při nějaké spolupráci setkáme, rozhodně jsme se nerozešli jako nepřátelé. Rozešli jsme se v dobrém, pomáháme si, já jsem mu dokonce našel jeho nového zpěváka Alessandra Contiho, Luca ho vůbec neznal, říkal mi, hele já nemám zpěváka, potřebuju někoho, kdo by zněl jak Kiske, ale aby to byl Ital, já mu říkám hele znám takovýho a on no to určitě, tak jsem je seznámil, Luca byl nadšený, že Alessandro může zpívat italsky a že zpívá v angličtině. Důležité je, že Lucova kapela i Rhapsody Of Fire dělají dobrou muziku.

Slyšel jsi Lucovo nové album?
Ano.

A není ti líto, žes ho nemohl nazpívat ty?
Ale ani ne. Luca udělal dobrou nahrávku, má skvělého zpěváka, možná je tam podle mého příliš mnoho aranží, přílš mnoho věcí. Dobrý song je dobrý song a nepotřebuje, abys do něj nacpal mnoho věcí, housle, orchestr a tak. Takže podle mého názoru je to dobré album, ale je od začátku až do konce přecpané. Není jednoduché, poprvé jsem ho slyšel kompletní, a podruhé už jsem si v polovině desky říkal, že tam toho je prostě moc. Ale je to dobrá nahrávka, dobrá práce. Mají dobrou tour, která čítala po Evropě asi dvacet koncertů, sice na ní nebylo moc lidí, ale to je dneska normální. Myslím, že po rozpadu kapely je normální, že na každou část kapely přijde míň lidí, než kteří chodili na původní kapelu. Trh je navíc omezený a když ve stejný čas jedou Kamelot nebo Stratovarius, tak je normální, že chodí míň lidí, souvisí to i s tím, že je spousta příležitostí, kam zajít na koncert. Jeden den jdeš na Kamelot, za tři dny můžeš jít na Stratovarius…, no prostě myslím si, že Luca na svém albu odvedl dobrou práci, uvidíme, jak se mu bude dařit v budoucnu.

Když jsme spolu mluvili posledně, mluvil jsi o tom, že nejhorší okamžik v éře Rhapsody pro tebe byl moment, kdy jste měli pauzu, zaviněnou soudním sporem s Manowar. Byla pro tebe situace po vašem rozchodu s Lucou srovnatelná s tímhle černým obdobím?
S Manowar jsme měli společně dvacet pět koncertů, dělali jsme jim předkapelu a to bylo dobré, ale také to bylo i špatné, my jsme nemohli hrát žádný koncert samostatně, prostě jsme mohli čtyři roky jen předskakovat pro Manowar. Teď můžeme hrát sami a nyní máme větší příležitost růst. Manowar jsou velice známá a silná kapela, ale jsou země, kde Rhapsody mají lepší jméno než Manowar, když se budeme bavit o Německu, tak tam není co řešit, ale třeba v Kanadě, tam Manowar zrovna úspěch nemají. Nelze říct, že by spolupráce s Manowar byla úplně špatná, bylo tam strašná spousta skvělých okamžiků. Ale rozhodně je lepší, že tahle situace skončila, Rhapsody Of Fire jsou volní, mohou dělat to, co chtějí a v tom je ta situace mnohem lepší. Chystáme silné album a velké turné a Luca připraví další desku, jsem si jistý tím, že obě kapely budou znít odlišně.

Pojďme k Vision Divine. Minulý rok jste vydali album „Destination Set To Nowhere“, jsi takhle s odstupem s deskou spokojený?
Ano, jsem s ním opravdu velice spokojený, myslím si, že to je vůbec nejlepší nahrávka téhle kapely. Má to skvělý zvuk, jsou tam velice pěkné písně, dokonce Otto z Edels, z naší nahrávací společnosti, byl velice spokojený, říkal mi, že naše cédéčko ještě stále rok od jeho vydání denně poslouchá ve své kanceláři. To cédéčko je velice čerstvé, je skvěle udělané, ani na okamžik nenudí a to je strašně důležité. Myslím si, že tahle deska byla nový začátek pro Vision Divine, protože máme silný label, silné album s velice silnou produkcí a dobrými songy. Byli jsme na turné v Latinské Americe, bylo velice dobré, nyní se pokoušíme uspořádat turné po Evropě. Bude pro nás velice náročné natočit další album, protože „Destination Set To Nowhere“ je podle mého názoru fakt velice dobré album.

Zmiňoval jsi turné po Latinské Americe. Je v téhle části světa nějaký rozdíl v tom, jak fanoušci vnímají Rhapsody Of Fire a Vision Divine?
Ne, není. Samozřejmě, bavili jsme se o tom, že Rhapsody Of Fire jsou „větší kapela“, ale musím říct, že jsem byl překvapen tím, jak nás po letech tamní fanoušci teď přijali, byl to pro Vision Divine velice dobrý výsledek. V Mexiku byla skvělá show a fanoušci, v Brazílii, Chile a Argentině taky.

A vnímáš nějaký rozdíl mezi fanoušky v Latinské Americe a v Evropě?
Jo, tam jsou fanoušci daleko žhavější. Celou dobu zpívají, znají celé texty. V Mexiku to bylo pro Vision Divine skutečně úžasné, tam byla celou dobu elektrizující atmosféra, fanoušci ti dávají pořád najevo, že milují tvoji kapelu, v Evropě jsou fanoušci chladnější, i když samozřejmě, i tady záleží na destinaci. Ale o Latinské Americe můžu globálně říct, že tam je velice energické publikum a je to tam skvělé.

Jaká je nejbližší budoucnost Vision Divine, co plánujete?
Předpokládám, že do roka bude mít nové album, aspoň takový je plán. Bude to fakt těžké, udělat následovníka „Destination…“, měli jsme na něj skvělé recenze a lidi to album mají rádi, a my chceme udělat další cédéčko samozřejmě nejméně stejně dobré. Takže potřebujeme na přípravu nějaký čas, ale ano, nové album bude.

Při vydání „Destination Set To Nowhere“ jste nově zpracovali i nějaké starší písně.
Jo, udělali jsme takové naše „Best Of“.

Jak sis užíval tyhle staré věci a jak se ti zpívaly písně, které původně dělal Michelle Luppi?
Samozřejmě, že preferuji moje songy. Autorsky jsem se podílel na albu „Stream Of Consciousness“, na kterém jsem dělal vokální linky, takže songy jako „Versions Of The Same“, Colours Of My World, Secret Of Life“, jsou prostě napsané na můj hlas. Nestrávili jsme nahráváním moc času, měli jsme smlouvou dané, do kdy musíme dokončit nahrávání „Destination“, skončili jsme o něco dřív a ve volném čase jsme nahráli všechny ty „best of“ songy, takže jsem nahrál jedenáct skladeb během tří dnů. Ale bylo to fajn, myslím si, že výsledek je velice dobrý.

Vůbec si nejsem jistý, ale řekl bych, že Vision Divine ještě nikdy nehráli v České republice, je to tak?
Jo, domlouvali jsme se nyní s Pragokoncertem, že se budeme snažit něco uspořádat se Sebastien, zároveň se domlouváme s kapelou Wisdom z Budapešti, kteří právě nahrávají album, na kterém se také budu podílet a je možné, že v listopadu, kdy Wisdom budou mít release party k jejich desce, na téhle party by měli hrát i Vision Divine, a tak se snažíme domluvit i koncerty v okolí, v České republice, v Polsku, takže možná se v listopadu uvidíme, bylo by to skvělé.

Asi před dvěma měsíci jsi se připojil k Hollow Haze, takže co chystáš s touhle kapelou?
Nahráváme desku, kapela je ve studiu Itálii, Alivo (?) píše texty, na kterých spolupracujeme, Sascha Paeth bude tuhle desku mixovat, hudba Hollow Haze je trošku agresivnější než u jiných power metalových melodických kapel. Zatím z toho mám velice dobrý pocit a myslím, že to bude povedená deska. V minulosti udělali Hollow Haze několik menších turné s Tarjou, to bylo ještě s jejich minulým zpěvákem, na to chceme navázat.

Když vidím množství tvých aktivit, musím se zeptat, jestli máš v plánu se v nejbližší době připojit ještě k někomu dalšímu?
Ne, to opravdu ne (smích)! Opravdu nemám čas dělat už cokoliv jiného.

Díky moc!
Já taky děkuju.

Savapip             


fabiolione.com

Související články:
Rhapsody Of Fire
Vision Divine

Foto: Jan Tatar, Veronika Hesounová, archiv Fabia Lioneho


Vydáno: 07.07.2013
Přečteno: 4005x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Re:mail......hmmm, on by mu...11. 07. 2013 15:56 George Rain / SEBASTIEN
mailhele Pagane možná...8. 07. 2013 12:29 pavel
No takovy spolecny...7. 07. 2013 19:07 Stepan
též chválím,...7. 07. 2013 15:40 Pagan
já díky za...7. 07. 2013 12:20 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10168 sekund.