RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Honza Tölg (UNIFATE) - Stojím nohama na zemi

Poslouchá se to moc dobře…., těmito slovy jsem končil před čtyřmi lety recenzi na druhé épíčko kapely Okrozom. Změnil se název,částečně se změnil styl, částečně se pozměnilo složení kapely, změnilo se její sídlo, ale ta úvodní věta (po poslechu prvních dvou singlů) zůstává. Řeč je o Unifate, jejíž principál Honza Tölg byl na druhém konci drátu, se kterým vám v následujících řádcích nabízíme bližší seznámení s touhle nadějnou partou.

Povídání o Unifate nelze začít jinak, než vzpomínkou na slušně rozjeté Okrozom, neboť Unifate jsou aktuálně ze tří pětin tvořeni bývalými členy Okrozom. Co vás vedlo k téhle transformaci a co pozitivního tahle změna přinesla? Můžeš představit současné složení kapely?
Hlavním důvodem byl můj přesun do Prahy kvůli studiím před zhruba čtyřmi lety. 2/5 kapely už v Praze byly dřív, ale Pepe i Verča se často vraceli z Prahy domů, takže jsme neměli nutkání měnit naše staré působiště. Když jsem se přesunul do Prahy už i já, dalším logickým krokem byl i přesun kapely. Současně tedy hrajeme ve složení Veru – zpěv, já – kytara, Pepe – kytara, Kox – basa, Majk – bicí.

Je něco, o čem si říkáš, že jsi v Okrozom dělal špatně a čemu se díky téhle zkušenosti dokážete v Unifate vyhnout?
To se asi říci nedá, byl to vlastně můj první zásadní projekt, a tu cestu jsme si museli s ostatními členy prošlapávat postupně se všemi faily, které k tomu patří. Jinak ale zkušenosti jsem postupně nabíral i v projektech jako Beltaine nebo Mindwork, kde jsem krátce působil a měl jsem tak možnost nahlédnout pod pokličku kapelám, které byly zkušenější a vyhranější než my. Co se ale týče zásadních chyb, ty jsem začal dělat až po transformaci na Unifate. Naprosto fatální chybou je má neaktivita, kdy momentálně skupina je v částečné hibernaci, protože se starám jak o skládání, tak i nahrávání, nebo třeba i mix a mastering.

V Okrozom jste muziku psali společně ty a Veronika Savincová, jak je tomu v Unifate, pustíte k psaní také někoho jiného?
Současný stav okolo samotné hudby vypadá tak, že ty otěže přebírám stále o něco více já, trochu více se hrabu i v melodiích, aranžích atd. Co se ale týče třeba textů, tak s těmi dost vypomáhá bubeník – Majk. Nicméně, jak jsem již nastínil v poslední odpovědi, problémem je moje vytíženost, kdy mám rozpracováno několik nových věcí a nejsem schopen to dotáhnout do úplného finiše.

Vaše minulá tvorba se mimo jiné vyznačovala poměrně provokativními a kontroverzními texty a většina skladeb byla v češtině. Z představených skladeb to zatím vypadá, že tíhnete víc k angličtině. Proč tomu tak je a jak to bude do budoucna?
Myslím, že ten hlavní důvod byl, že čeština se v našem podání do této muziky moc nehodila, současný projev s angličtinou mi přijde o dost plynulejší, přirozenější a to jak v řevu, tak i ve zpěvu.

Unifate mají venku dva singly. Jak ty sám bys charakterizoval vaší současnou muziku a co dalšího chystáte? Jakou máte na tyhle singly zpětnou vazbu? Je ve výhledu nějaké album?
Tato otázka má hodně podotázek, takže postupně :-). Aspoň co se dá říci ze singlů, tak naše muzika se posunula k větší tvrdosti, techničnosti. Pravdou nicméně je, že se zatím jedná asi o naše dvě nejtvrdší věci, co jsme napsali. Zda tento trend bude pokračovat, to těžko říci - chtěl bych zkusit i jinou hudební polohu, což nutně neznamená se od té tvrdosti odklonit. V současnosti dohrávám nějaké další věci (mám pocit, že jich je šest), které bychom chtěli do prázdnin uvolnit a mám připraven akustický singl, ke kterému bych chtěl natočit alespoň nějaké jednoduché playthrough video. Co se týče zpětné vazby, tak internetový boom se rozhodně nekonal, ono ani není divu – po pouhých dvou singlech.

Co vaše fanouškovská základna? Rozdýchali vaši fanoušci změnu a zůstali vám věrní, nebo v podstatě začínáte od nuly?
Řekl bych, že od nuly. Byla nějaká aktivita oslovit bývalé fanoušky, ale spousta profilů na bandzone je už neaktivních. A k fans z facebooku se špatně propracovává. Nevím, jaký je tam teď systém, ale mnohdy ty statusy, které náš profil uvolní, se k nim ani nedostanou. Asi to má částečně co dělat s obchodní politikou facebooku, kdy máte možnost si zaplatit za pár dolarů zpropagování vašich statusů a rozšířit tak jejich viditelnost.

Jak jsou na tom Unifate s koncertní aktivitou? Který koncert považujete za svůj nejvydařenější a kde vás bude možné přes léto vidět? Jak tvoříte současný playlist, je i v tomhle směru Okrozom uzavřenou kapitolou?
Nejvydařenější koncert byl v dubnu v Rock Cafe, když Soustrast křtila album, bylo to skvěle připravené, dost lidí a dobrý zvuk (a byly přítomny i známé tváře jako Petr Janda, či Jan Toužimský, ač tedy nevím, zda viděli alespoň kus našeho setu). Co se týče koncertní aktivity obecně, tak je to horší, chtěl bych začít domlouvat koncerty po vydání zmiňovaných šesti věcí na konci prázdnin. Zároveň by to měla být ale předzvěst otevření nové kapitoly Unifate, kdy bych se rád odpoutal od věcí, které hrajeme dlouho a které jsme hráli i tehdy v Okrozomu. Věřím, že by to mohl být i zásadní krok k nějakému většímu obratu. Minulost mě hodně svazuje.

Jaké máš s Unifate ambice?
Rád bych řekl, že ty nejvyšší, ale stojím nohama na zemi, protože vidím denně na youtube, co nového k nám proudí ze zahraničí. A nutno uznat, že mnohdy je to naprosto perfektní muzika, kterou produkují excelentní hráči. Obecně ale úroveň za poslední dobu šla neskutečně nahoru a mám velké obavy, zda je zde v této záplavě skvělých kapel vůbec ještě v budoucnu prostor např. i pro nás.

A závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal :-)
Chci moc poděkovat za poskytnutý prostor. A na závěr bych si rád dal předsevzetí, že co nejdříve dotáhnu resty a konečně uvolníme staronový materiál :-) - stay tuned.

Savapip             


Bandzone kapely

Facebook kapely

Videoklip "Painless"

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.07.2013
Přečteno: 3091x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09304 sekund.