DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Daniel MYHR (CIVIL WAR) - Pomohlo to hodně, že jsme byli v Sabaton, ale nesnažíme se z toho těžit, víc se koncentrujeme na naší vlastní hudbu.

Těm, kteří alespoň trochu pozorněji sledují metalovou scénu, určitě už něco říká jméno kapely Civil War. Nejen proto, že v ní působí dvě třetiny bývalých Sabaton, ale hlavně proto, že kluci mají na kontě velice silné debutové album “The Killer Angels”. Klávesák Daniel Myhr si na mě našel chvíli těsně předtím, než nasedl do vlaku a vyrazil směr Vizovice na Masters Of Rock.

Jak se cítíš v České republice?
Fajn, byl jsem tady už několikrát předtím, našel jsem si tady přítelkyni, takže mám víc důvodů sem jezdit, než jen kvůli tomu, abych zde pil pivo.

Právě se chystáš na festival Masters Of Rock, co očekáváš od tohohle fesťáku, které kapely jsou pro tebe tím největším lákadlem?
Ještě jsem si pořádně nenašel, na co se půjdu podívat. Samozřejmě se půjdu podívat na Avantasiu a Accept. Chci se podívat i na Dragonforce, přestože jejich muziku nemám moc rád, ale jsou to moji kámoši, jsem na ně zvědavý hlavně kvůli jejich novému zpěvákovi, kterého jsem ještě neviděl v akci. Bude fajn se podívat i na Anneke Van Giensberger, viděl jsem jí naposledy 2001. Jinak asi se budu jen tak poflakovat, vypiju pár piv a užiju si to, vím že je to super festival, takže to bude fajn.

Myslíš, že je nějaká možnost na to, že se Civil War na tomhle festivalu někdy objeví, děláte pro to něco?
Jo, to je taky jeden z důvodů, proč jsem tady, budu mluvit s Jiřím Daronem, který má festival na starosti a je možné, že si Civil War příští rok na Masters zahrají.

Máte venku nové album „Killer Angels“, jaké propagační akce aktuálně děláte pro tuhle desku?
Děláme hodně rozhovorů, snažíme se dostat do magazínů, snažíme se dělat i reklamu. I když ne moc do novin, spíš se zaměřujeme na internetovou propagaci, například na Facebooku. Ve Švédsku máme „Maxim One“, se kterým jsme spolupracovali při vydávání alba a pomohli nám i při rozhovorech.

Jaké máte ohlasy na vaši desku a jak vy sami jste s „The Killer Angels“ spokojeni?
Já jsem maximálně spokojen, protože s psaním materiálu pro tuhle desku jsme začali po vydání EP a většina písní byla dokončena v listopadu, něco jsme dodělávali ještě do půlky ledna a pak jsme začali s nahráváním. Neočekávali jsem nic super, ale jakmile se to začalo rozrůstat, a sound písní byl víc a víc uspokojující, tak jsme si řekli, že by to doopravdy mohlo klapnout, a když jsme desku dostali do ruky, tak jsme byli velice spokojení. Lidé byli také nadšeni, už když jsme vydali singl. Album je trochu jiné než předchozí EP, protože EP bylo napsáno během pěti dnů, během těch pěti dnů jsme udělali prakticky úplně všechno - sbory, sloky, přechody a trochu i sóla, a museli jsme s tím pospíchat, protože čas, který jsme měli k dispozici pro nahrávání, byl velice krátký. Na desku jsme měli o něco víc prostoru, i tak to ale nebyla příliš intenzivní práce, protože máme taky svoje soukromé životy, takže jsme si průběžně sedli a přemýšleli jsme jak na to. Je to mnohem lepší, protože jsme tomu dali čas a nespěchali.

Vaše historie není příliš dlouhá, Civil War jsou poměrně mladá kapela. Jak bys popsal váš styl někomu, kdo vás ještě neslyšel?
To je vždycky velice složité, protože Civil War se inspirují z mnoha různých míst. Lidé, kteří poslouchají Sabaton, nebudou absolutně ztraceni, Sabaton nás ovlivnil, Patrik přinesl sound Astral Doors a zároveň taky poslouchá klasický heavy metal. Takže bych řekl víc klasický heavy metal, namixovaný s tradičním power metalem. A můžete tam slyšet i trochu Sabatonu.

Kterou skladbu bys doporučil jako nejlepšího reprezentanta pro posluchače?
Asi bych řekl King Of The Sun, Gettysburg a Saint Patrick´s Day. A taky trochu od všeho ostatního.

Když zmiňuješ Gettysburg, musím říct, že mi tahle skladba přijde hodně odlišná, daleko progresivnější než ostatní skladby. A předpokládáš, že Civil War se budou na další desce přiklánět ke stylu Gettysburgu?
Máme velice rozdílné skladby, i když většina je v duchu německého power metalu, ale je velice těžké vybrat reprezentativní skladbu. Nemyslím si, že náš styl bude přesně v duchu „Gettysburg“, možná budeme trochu víc progresivnější, něco ve stylu Sabaton, ale ti byli přímočarejší. Všichni jsme se shodli, že „Gettysburg“ je dobrá věc, že bude víc progresivnější, než ostatní skladby.

Které skladby nejradši hraješ na živo, které skladby jsou pro tebe ty koncertně nejdůležitější?
Před vydáním ep albem jsme moc nekoncertovali, ale „Rome Is Falling“ se tak nějak stalo hitem, hráli ji hodně v rádiu a byla nejrozšířenější, takže je to hlavní písnička, na kterou lidi nejvíc reagují. Protože ji měli čas naposlouchat už od října, hodně ji poznávají, a taky si o ni na koncertech říkají. Pro předchozí koncerty byla nejdůležitější, ale doufám, že až si lidi naposlouchají album a trochu se to usadí, tak budou mít i jiná přání. Když se ale podívám na komenty na fb a na netu, tak se zdá, že lidi mají velmi rozdílné chutě, takže je těžké najít dva lidi, co mají oblíbenou jednu písničku, a taky je to proto, že tohle album je velice rozdílné. Lidi třeba mají rádi „My Own Worst Enemy“, ale ta je pro nás jedna z těch nejméně oblíbených. A nikdy bych si nemyslel, že by ji lidí mohli mít rádi. A pak taky “St. Patrick´s Day“, ve kterém jsou prvky britského folklóru. Ale časem vznikne určitý seznam oblíbených věcí, tak uvidíme.

Není to sice tak dlouho od vydání vašeho debutu, ale stejně se zeptám, jestli už děláte na nových skladbách a máte představu, kdy by se mohlo objevit vaše další album?
Vyvíjíme se pořád, protože kdykoliv si spolu sedneme, tak někdo přijde s novým riffem. Je to trošku pomalejší. Od té doby, co jenom cvičíme, tak jsme zatím nic moc nenapsali. Máme už nějaké drobné nápady ohledně nových skladeb, takže se na nových skladbách už pracuje, ale zatím nemáme žádné plány ohledně vydání dalšího alba.

Tahle doba je velice rychlá, jak dlouhý čas obecně považuješ za optimální pro vydání nového alba?
No je to složitější, „The Killer Angels“ byla naše první deska a nyní nemáme dostatek dalšího materiálu na to, abychom uvažovali o blízkém vydání další desky. Jestli budeme nějaké album vydávat, tak možná během příštího roku, ale nemyslím si, že by mělo vyjít už tak brzy. Je běžné, že se nové album vydává po dvou letech, ale myslím si, že potřebujeme toho mít za sebou trochu víc, abychom mohli jet na tour jako headliner. Takže možná se něco objeví příští rok, ale nejspíš nejdřív přijdou zase nějaká EP, singly, abychom měli z čeho vybírat při tvorbě playlistu. Takže optimální považuju dva roky, tak abychom vyjeli na turné a pak v klidu doma mohli poskládat nové věci, bez spěchu, tak abychom se vyhnuli tomu, že to uspěcháme a vydáme něco špatného.

Spousta vašich textů se motá kolem válek, bitev. Čím je tohle téma pro vás zajímavé?
U Sabaton jsme se tomuto tématu hodně věnovali. Když jsme odstartovali kariéru Civil War, nechtěli jsme dělat texty jen o válce, protože je tu řada kapel, co válečné téma zpracovávají velmi dobře. Když jsme se dali dohromady s Patrikem, zjistili jsme, že se hodně zajímá o historii. Patrik začal psát texty týkající se historie a z toho se tak nějak vyvinulo i to, že píše texty o bitvách, protože historie je toho plná. Spousta našich skladeb používá klasické heavy metalové texty, jako třeba „Sons of Avalon“. Nebo „Brother Judas“ je o zradě, ale pořádně ani nevím, jakou zradu tím Patrick vlastně myslel.

Při rozhovoru s tebou je obtížné vyhnout se otázkám, týkajícím se Sabaton. Nevadí ti, když se tě někdo ptá na tuhle část tvé kariéry?
No, pořád se mě ptají a už jsem si zvyknul. Spousta lidí se mě ptá na to, co se vlastně stalo, co se bude dít a co je mezi námi za rozpory, jestli se můžeme zase dát dohromady…

Tak mi aspoň řekni, jestli jsi hrdý na to, že jsi byl součástí téhle hudební kapitoly a myslíš, že tahle vaše minulost může pomoci Civil War nebo je to pro vás spíš přítěž?
Jsem hrdý na to co se dělo v Sabatonu, samozřejmě já jsem tam nebyl od začátku, přišel jsem k Sabaton později, byl jsem tam jenom pár roků, ale práce, kterou jsme tam udělali, dostala Sabaton tak daleko, kam jen to šlo. Myslím tím, když jsme vydali „Carolus Rex“, už to byla velká kapela, takže samozřejmě jsem hrdý. A taky to trochu pomáhá, protože nás sleduje víc očí, od té doby co jsme opustili kapelu, více se nás ptají, co se s náma děje. Takže když jsme řekli, že rozjíždíme Civil War, netrvalo dlouho a už jsme měli hodně fanoušků. Pomohlo to hodně, že jsme byli v Sabaton, ale nesnažíme se z toho těžit, víc se koncentrujeme na naši vlastní hudbu. Sabaton je uzavřená kapitola, ale lidi se ji vždycky snaží otevřít.

Po rozdělení bylo jasné, že budete pokračovat v hudebním byznysu a kompletně v partě, která odešla ze Sabaton?
Od začátku ne. Po týdnu, kdy jsme si sedli a povídali jsme si, co bychom měli dělat dál, padl i nápad rozjet cover-band, jen abychom mohli pokračovat v hraní, abychom mohli udělat album, koncerty, zažít srandu a společně vypít nějaké pivo. Pak se naskytla otázka, jestli bychom chtěli začít něco nového, a pomysleli jsme si, jo, proč ne, můžeme to zkusit, nikomu to neublíží. A taky jsme začali probírat zpěváky, kteří by s námi mohli hrát a Patrik byl jeden z lidí, o kterém jsme přemýšleli, bylo by cool mít Patrika jako zpěváka!

Takže Patrik byl vaše první volba?
Byl to jeden z prvních, o kterém jsme uvažovali, ale nebyl úplně první, věděli jsme, že hraje s Astral Doors a že má i jiné věci, ale ozvali jsme se mu a po pár dnech sám zavolal a prý „no, tak jsem slyšel, že začínáte něco nového, mám zájem, nezajdeme na kafe?“ To bylo asi dva týdny potom, co se rozpadli Sabaton, to byl základ Civil War. A pak to bylo „jo, pojďme na to“.

Musím říct, že Patrik má skvělý hlas, myslíš, že by vaše skladby byl schopen zpívat Joakim?
Ne, myslím že ne. Jaokim nemá stejně dobrý hlas, není tak variabilní. Patrik dokáže dobře zpívat jemné pasáže, dokáže jít do výšek, umí být syrový a silný, a to je něco, co by Joakim nikdy nedokázal. Joakim má velmi zvláštní hlas, samozřejmě by dokázal zazpívat naše skladby, ale nemyslím si, že by to bylo tak zajímavé jako v Patrikově podání.

Co chystáte v nejbližší budoucnosti a kdy se objevíte v České republice?
No jak jsem řekl, budeme jednat o Masters.

Takže preferujete festivaly?
Na podzim nebo začátkem zimy vyjíždíme na tour, ale ještě jsme se tak daleko nedostali, abychom mohli jet turné i po České republice. Nevím, jestli se tu ukážeme dřív, a nebo i po Masters, ale Masters je náš prvotní cíl, protože je to fakt dobrej fesťák.

Děkuju, já svoje otázky vyčerpal, máš prostor říct něco na závěr.
(po delším přemýšlení) Tohle mi nikdy nešlo…, hele, vylilo se mi kafe (smích).

Savapip             


Civil War Facebook

Související recenze, reporty, rozhovory

Foto: Ray


Vydáno: 18.08.2013
Přečteno: 3723x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09142 sekund.