RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jirka RAIN (SEBASTIEN) - Spánek je vymoženost, na kterou není čas :)

Jak ten čas letí…, už jsou to skoro tři roky, co jsem naposledy (na těchto stránkách) zpovídal frontmana melodiků Sebastien Jirku Raina. Z kapely, která tehdy se svojí první deskou začala vystrkovat růžky je spolek, který se může pochlubit zkušenostmi, nasátými po boku slavných metalových jmen. A hlavně neutuchajícím entuziasmem a snahou definitivně prorazit i v zahraničí. Pomůže jim k tomu jejich připravovaná druhá deska, chystané turné s Masterplan nebo některý z vedlejších Jirkových projektů? Uvidíme, každopádně držím palce!

Osobně považuju Sebastien za jednu ze dvou tuzemských nejambicióznějších a nejperspektivnějších kapel, což se mimo jiné projevuje v množství koncertů po boku hvězd metalové scény. Které z těch setkání na jevišti pro tebe bylo největší zážitek a s kým by sis ještě rád zahrál?
Nejdřív bych rád poděkoval za ta slova chvály… Ze všech sil se snažíme, aby kapela rostla, a je pravda, že zajímavých pódiových setkání už jsme pár zažili. Roli předkapely Jorna Landeho, AXXIS, FATES WARNING, nebo VICIOUS RUMORS jsme si moc užívali, ale vrcholy bych vyzdvihl asi čtyři. Zaprvé loňské turné se CIRCLE II CIRCLE, s nimiž jsme odehráli 7 koncertů ve čtyřech zemích a byl to pro nás obrovský zážitek. Pak festival MASTERS OF ROCK 2012, kde jsme hráli na hlavní stage s hosty: Rolandem Grapowem, Apollem Papathanasiem a Katie Joanne... Letos to byl plzeňský METALFEST, kde s námi vystoupil Fabio Lione a opět Katie, a na závěr bych zmínil naše hraní před ALICEM COOPEREM v brněnské Kajot Areně! Měli jsme možnost si s Alicem popovídat a bylo to úžasné setkání! A s kým bych si rád zahrál...? Jeden sen mám, ale jelikož už vím, že se mi příští rok splní, nechám ho zatím jako překvapení... :-)

Letos jste se objevili na dvou velkých domácích festivalech, jak sis to užil na pódiu a v zákulisí? A máš radši festivaly nebo klubové akce?
Trochu Tě poopravím, SEBASTIEN hrál na METALFESTu, ale na MASTERS OF ROCK jsem se objevil jen já sám v roli hosta jihočeské kapely WARHAWK... Upřímně si myslím, že není možné velké festivaly s klubovými koncerty porovnávat. Oba typy akcí mají svou specifickou atmosféru a energii. Jelikož miluji hudbu obecně, líbí se mi obě podoby živého hraní – velká podia i komornější prostředí. Obě dvě mají smysl.

Pociťuješ nějak po těhle akcích po boku hvězd nějaký zvýšený zájem o Sebastian, narůst popularity?
Myslím si, že ano... Když se například vrátím už k našemu prvnímu albu – proč by anglické vydavatelství vydávalo bezejmennou českou kapelu...? Teprve když jsme se zaštítili Rolandovým jménem na pozici producenta a dalšími osobnostmi v roli hostů, stali jsme se zajímavějšími pro firmy i pro zahraniční fanoušky. Koncerty s hvězdami mají podobný smysl - také zvýší zájem o SEBASTIEN. Vidí a slyší nás i lidé, kteří by na nás samotné nepřišli a neměli by tak možnost naši hudbu objevit.

Co si slibuješ od nadcházejícího turné s Masterplan?
Hlavně skvělou zábavu! Znám se se všemi členy MASTERPLAN i SIREN’S CRY a moc se na turné těším. Máme podobný smysl pro humor, hudebně i lidsky jsme na stejné vlně a věřím, že i fanouškům MASTERPLAN se můžeme zalíbit. Navíc to bude naše první větší turné se vším, co k tomu patří – tourbus, bedňáci... Kdybys mi před pěti lety řekl, že se nám něco podobného podaří, nevěřil bych Ti!

Myslím, že jsi jeden z nejpovolanějších k odpovědi na otázku, jestli má česká kapela šanci prosadit se v zahraničí a co všechno jsi tomuhle snu už musel obětovat?
Všechno je to v hlavě! :-) Pokud nevěříš, že máš na to něco opravdu dokázat, sám se předem odsoudíš k neúspěchu... Když máš naopak sny a vize, kterým věříš a jdeš si za nimi, nic není nemožné... Chápu ale, že tak šílená cesta, po jaké kráčíme my, není pro každého! Obětí je mnoho a nejvíc pochopitelně „bolí“ ty finanční. Ovlivňuje to náš osobní život a také časově je to někdy dost šílené! Já sám spím už rok a půl maximálně pět hodin denně, protože po regulérní práci začínám „druhou směnu“ a pracuju pro kapelu... Spánek je vymoženost, na kterou není čas :) Investujeme do muziky statisíce, jejichž návratnost je v podstatě nulová. Prostředky, které se nám vrátí jdou stejně zpět do kapely, ale zároveň pořád cítíme obrovskou touhu pokračovat. Otevírá se před námi celá řada „bran“ a pokud bychom se teď zalekli a zabrzdili, do smrti bych si to vyčítal... Takže jedeme dál! Jsem sice vystudovaný historik, ale sám sebe teď už vidím výhradně jako muzikanta! Stal jsem se, coby kytarista, firemním hráčem IBANEZ, mám doma 8 kytar, začínám rockovou hru na kytaru po letech opět učit a chystám také jeden velice zajímavý mezinárodní projekt! Pěvecky na sobě stále pracuju, nazpíval jsem skladbu ruskému kytaristovi Alexeyi Solovievovi a tak dále. Nahráváme samozřejmě také druhé album SEBASTIEN, kterému maximálně věřím a jsem z nových skladeb víc, než nadšený... Zkrátka, oběti jsou vysoké, ale žiju naplněný život, který má smysl! Stojí to za to!

Podařilo se vám zaháčkovat u agentury All Access, jaké výhody a nevýhody vám to přineslo?
Hmmm, o tom nevím, haha... :D ALL ACCESS organizují turné MASTERPLAN, takže se v tomto směru starají i o propagaci SEBASTIEN, ale ačkoliv se s lidmi z této agentury znám i osobně, nejsme jimi nijak víc zastupováni. Stará se o nás jiná německá agentura, BALLROOM HAMBURG!!! S nimi jsem měl před pár týdny ve Wackenu několik zajímavých schůzek, zařídili nám digitální reedici „Tears of White Roses“ pro Německo, chystáme nějaké koncerty a promo akce a Oliver Otto je momentálně něco jako šestý člen SEBASTIEN... Chceme zaútočit na německý trh a díky osobním kontaktům, které se mi podařilo navázat, věřím, že se nám to podaří...

Sebastien za pochodu systematicky přebudovávají sestavu – můžeš představit vaše nejnovější přírůstky :-)?
Jak už jsem říkal, cesta SEBASTIEN není pro každého, a jsem moc rád, že mám teď kolem sebe kluky, kteří sdílejí můj sen, jsou ochotni překonávat překážky a jít za ním... Trio: Andy Mons, Petri Skalainen a moje maličkost zůstalo. Za klávesami stojí Pavel „Dvorkys“ Dvořák, jehož hru jsme obdivovali už několik let předtím, než vstoupil do našich řad a náš zvuk je díky němu o poznání modernější. Vedle SEBASTIEN ho můžete vidět také v jeho domovské kapele WARHAWK. Novým bubeníkem se stal Lucas R – původně Petriho spoluhráč z jeho bývalé kapely. Musím říct, že nová sestava si skvěle „sedla“, a když se sejdeme, často brečíme smíchy... :) Ta uvolněnost je pak cítit i na podiu, takže si určitě nenechte ujít pražskou zastávku našeho turné s MASTERPLAN!!! O měsíc později nás pak můžete vidět opět v Praze s italskými VISION DIVINE...

Pustili jste se do příprav nové desky, můžeš už teď o ní prozradit nějaké detaily?
Můžu prozradit, že bude skvělá!!! :D Dobře, tak vážně... Už od začátku nahrávacího procesu mám totiž pocit, že původní nápady neustále rostou. Marthus, jinak bubeník CRADLE OF FILTH a MASTERPLAN, nám nahrál naprosto famózní bicí, sound Petriho baskytary obdivoval i sám Roland, kytary zní skvěle a groovy, Pavlovy klávesy dodaly modernější feeling... Ve studiu je opět tvůrčí nálada a dochází k mnoha úpravám aranží, zpěvových linek a dalších detailů, které skladby posouvají dál. Pevně doufám, že i v očích fanoušků „Dark Chambers...“ překoná „Tears...“. Já to tak rozhodně cítím!

První desku jste prošpikovali spoustou hostů, vím, že jsi měl v tomhle ohledu plány i s aktuální deskou, ale že na to nedojde? Proč? A zavrhnul jsi tenhle koncept jednou provždy?
Zavrhli jsme, po dlouhých konzultacích s Rolandem, Marthusem, Fabiem a Apollem, koncept de facto metalové opery, ale nějací hosté i tak na albu budou! První jméno zveřejníme již brzy a pro mě osobně je jeho hostování obrovská pocta... Nikdo z hostů prvního alba se ale tentokrát neobjeví, nechceme se opakovat. Věříme, že jsme dnes konečně silní jako kapela a nepotřebujeme se schovávat za projekt, nicméně je možné, že pro zpestření budeme nějaké hosty oslovovat ke spolupráci i v budoucnu...

Už jsi měl pár příležitostí nakouknout do „velkého“ hudebního světa? Co tě na tomhle nakouknutí nejvíc překvapilo, potěšilo, zklamalo…
Vidím to tak, že celá metalová komunita je jedna velká rodina... Obzvlášť v melodickém metalu – všichni se znají a panuje přátelská atmosféra, je to cítit hlavně na festivalech v backstage... Dalším zjištěním pro mě je, že opravdové hvězdy se nikdy jako nafoukané hvězdy nechovají!!! Lidé, kteří skutečně něco dokázali, mají naopak snahu pomoct a podpořit... Je to vlastnost, která nám v Čechách pořád trochu chybí, ale je i na nás, aby se to změnilo... Jsem optimista!

A teď máš obligátní prostor na to, říct to, co bys chtěl a na co jsem se zapomněl zeptat ;-)
Rád bych zmínil jeden projekt, do kterého jsme se s kapelou pustili – jde o MUSIC CLUSTER. Jelikož nám bolestně vysychají finance a bez podpory z venčí už nejsme schopni dál v nastoleném tempu pokračovat, požádali jsme fanoušky o pomoc, za kterou jim na oplátku nabízíme mnoho zajímavostí... Jestli mají kapely jako jsme my přežít, je nutná spolupráce mezi muzikantem a fanouškem. Chceme vám dát to nejlepší, co jsme schopni stvořit, investujeme veškerý volný čas, peníze a energii. Když nám pomůžete, vznikne výjimečné album! Výjimečné už tím, že se stane společným dílem nás všech... Podívejte se na tento odkaz, kde najdete bližší informace. Děkujeme vám...

Savapip             


www.sebastienofficial.com

Související články

Foto: archiv kapely (Radka Kučerová, Michael Fischer)


Vydáno: 15.09.2013
Přečteno: 3302x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Stepan: Tou...23. 09. 2013 10:54 Anonim
hmmfiremní hráč...23. 09. 2013 8:52 čéééši do toho
Music Cluster vs. KickstarterMimochodem,...22. 09. 2013 17:47 Stepan
koncert s CooperemDost me mrzi, ze...22. 09. 2013 17:33 Stepan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10783 sekund.