RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MR. BIG - Bump Ahead

Těžko přesně říct, v které době se s trochou nadsázky začalo o Mr. Big mluvit jako o „tak velké kapele, že jí ty ostatní říkají pane“. Myšlence, že to mohlo být v období okolo vydání třetího alba „Bump Ahead“, je těžké se ubránit, protože jednak v právě v téhle době Mr. Big letěli z pohledu celosvětové přízně raketově vzhůru a jednak přišli se zmíněným majstrštykem, který osobně považuji za vrchol tvorby Pana Velkého. Důvod je prostý – instrumentální dokonalost i schopnost napsat (případně si vypůjčit) velmi chytlavé (pro rockery i pro romantiky) skladby zůstává, originalita, nadhled, pestrost a hard rocková elegance jsou zase o krok dál, čímž se z „Bump Ahead“ stává v podstatě dokonalý a hudebně komplexní zážitek.

Co na tom, že vydavatelská firma Atlantic tlačila na to, že vlajkovou lodí se opět musí stát balada a pokud možno tak dokonalá, jako byla „To Be With You“? Co na tom, že tenhle požadavek splnili Mr. Big tím, že - tak jako doposud na každém albu - sáhli po tvorbě někoho jiného? Původně milá a poměrně nenápadná píseň od Cata Stevense „Wild World“ má přesně ten pohodový feeling, jako do té doby největší hitovka kapely, velmi podmanivý zpěv i úžasnou sladkobolnost v akustických kytarách. Co na tom, že zastoupení pomalých „cajdáčků“ (ty uvozovky jsou nezbytné, protože i když Mr. Big jimi k sobě zcela nepokrytě lákají něžnější část lidstva, ani v jednom případě nejde najít nějaké stopy podbízivosti) je poměrně vysoké, vždyť „Promise Her The Moon“ má v sobě velmi dospělou a vyrovnanou eleganci, smyčce v „Nothing But Love“ budují velmi silnou atmosféru a písničkářská „I Ain`t See Love LikeThat“ s opět velmi působivou akustickou kytarou, je velmi uvolněná a laskavá.

Důležité je, že všechny tyhle kousky naprosto přirozeně splývají do soudržného celku s rockovějšími kousky. Z těch bych si dovolil upozornit zejména na valivou a ukvaltovanou úvodní, jazzem načichlou, „Colorado Bulldog“ s dokonalým Sheehanovým brumláním, Gilbertovou precizností, Torpeyovým hračičkovstvím , až drtivou energií a úžasnou přizpůsobivostí Martinova vokálu, na temnou (opět na tom obrovskou zásluhu Sheehanova basa) a hutnou „Price You Gotta Pay“, kterou skvěle odlehčí foukací harmonika a bluesový nádech, na staromilský a do funky laděný hů-hů vláček „What`s It Gonna Be“, či dráždivou a gradující „The Whole World`s Gonna Know“, která je zase dokonalou ukázkou toho, jak se do působivého celku slévá skvělý výkon čtyř silných individualit, nezanedbatelná je i připomínka jednoho z inspiračních zdrojů (Free) v podobě songu „Mr. Big“. Z tohoto výčtu by se mohlo zdát, že první polovina alba je silnější té druhé, nicméně na „Bump Ahead“ (vyberte si, zda přesnější překlad názvu alba je „Rána do hlavy“, či „Krok kupředu“) se jede po celou dobu hard rock té nejvyšší kvality.

Mr. Big jsou asi jedinou kapelou na světe, která každé ze svých řadových alb doplnila živákem a po třetím albu následovala i první kompilace. Paradoxem bylo, že tyto desky vznikly v důsledku až nekritického obdivu ke kapele v zemi vycházejícího slunce, v jiných zemích Mr. Big se potýkali se stigmatem kapely jednoho hitu či kapely, zaměřené pouze na balady. Jenže kování rockeři věděli svoje!

Savapip             

Nekompromisní (a skvělý) otvírák „Colorado Bulldog“ jako by chtěl jasně říct, že Mr. Big nejsou kapela jednoho akustického hitu a že jejich zájmy leží úplně jinde. Z většiny alba „Bump Ahead“ je cítit snaha o to, aby Mr. Big bouchli jasně do stolu a na celý svět zařvali: my jsme hardrocková kapela!, ovšem stal se pravý opak. Vydavatelská firma si žádala hit a to věci jako „Colorado Bulldog“, „Ain`t Seen Love Like That“ nebo výtečná předělávka „Mr. Big“ od Free prostě nesplňovaly, takže došlo na coververzi „Wild World“ od Cata Stevense, která začala okamžitě rotovat éterem. Následována „Nothing But Love“ a „Promise Her The Moon“, které byly v podstatě podobného ražení a tak docházelo k ještě schizofrenějším situacím, jako byly prchající maminky s kočárky z jejich pražského koncertu v roce 1994. Když si však odmyslíme tyto skutečnosti, je nutné uznat, že „Bump Ahead“ je pořád hodně, hodně dobrá deska.
Pepsi Stone 8,5/10

www.mrbigsite.com

YouTube ukázka - Nothing But Love

Seznam skladeb:
1. Colorado Bulldog
2. Price You Gotta Pay
3. Promise Her the Moon
4. What`s It Gonna Be
5. Wild World
6. Mr. Gone
7. The Whole World`s Gonna Know
8. Nothing But Love
9. Temperamental
10. Ain`t Seen Love Like That
11. Mr. Big

Sestava:
Eric Martin - zpěv
Paul Gilbert - kytara
Billy Sheehan- baskytara
Pat Torpey - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 44:34
Produkce: Kevin Elson
Label: Atlantic
Země: USA

Diskografie:
1989 – Mr. Big
1991 – Lean Into It
1993 – Bump Ahead
1996 – Hey Man
1999 – Get Over It
2001 – Actual Size
2011 – What If…
2014 – The Stories What We Could Tell
2017 – Defying Gravity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2017
Přečteno: 4173x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborná deska......i když osobně...29. 07. 2017 7:37 Kolík
Vynikající deska....29. 07. 2017 7:20 Bubák
Mr. Big nijak...29. 07. 2017 5:41 b.wolf
Mr. BigVelmi kvalitní...29. 07. 2017 0:05 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09406 sekund.