Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BON JOVI - 7800° Fahrenheit

Debutové album Bon Jovi vyšlo na začátku roku 1984, při jeho koncertní propagaci kapela nenechala nic náhodě a věnovala se jí dostatečně intenzivně a přitom už v listopadu téhož roku se začalo s přípravami druhého alba. To vznikalo ve stejné sestavě, ale přece jen v trochu jiné atmosféře. Producentovi Lancemu Quinnovi se zamlouval lehounce tvrdší, kytarovější zvuk a ze vzpomínek Tica Torrese vyplývá, že klukům se té době systematicky rozpadaly jejich vztahy, finanční situace členů kapely ještě ani zdaleka nebyla růžová, nemluvě o tom, že v době příprav desky jim nějaký nenechavec pomohl od části techniky a nástrojů, bydlení ve společném bytě sice možná utužilo vztahy v Bon Jovi, ale celá tahle situace se odrazila v o něco temnějším vyznění celé nahrávky. Nahrávky, která byla velmi konzistentní, byla na ní řada povedených skladeb, nicméně postrádala takový tahák, jako byla v kole minulém „Runaway“, z hlediska umístění v hitparádách dopadla o něco málo lépe, než předchozí album, byla i komerčně úspěšnější, nicméně v celkovém součtu očekávaný průlom album „7800° Fahrenheit“ nepřineslo a v diskografii kapely (alespoň z první etapy jejího života) je tím nejméně doceněným albem.

Byť k drobným změnám došlo, je „7800° Fahrenheit“ postaveno na prakticky identickém základu. Jenže zatímco v první kole byl možná až lehce naivně bezprostřední a navíc i neokoukaný a v kole třetím již přímočaře hitový, v aktuálním kole se na neokoukanost již sázet nedá a jednoznačná hitovost také až tak úplně nepřichází. Zároveň se přímo nabízí ta již zmiňovaná teorie o chybějícím vlivu zvenčí, na „7800° Fahrenheit“ se Bon Jovi (vyjma příspěvku Billa Grabowskiho v závěrečné „Secret Dreams“) spolehli výhradně na své vlastní schopnosti. Což na konkurenci zjevně stačí, jak je možné soudit z poslechu takových věcí, jako je explozivní „In And Out Of Love“ (ta nakonec sklidila z celého alba největší ovace) s maximálně silnými stadionovými sbory i výborným Samborovým sólovým představením, podobně akční „The Price Of Love“ s chytlavým melodickým riffem, nasládle sladkobolným zpěvem a maximální davovou přístupností v refrénu, další rozmáchlý refrén v nejsilnějším příspěvku klávesáka Davida Bryana „Only Lonely“ (sporadická účast klasicky hudebně vzdělaného Davida Bryana při skládání dokladuje, jak byly síly v Bon Jovi rozloženy, aktuální album je jediným, na kterém David přispěl do tří skladeb a vyjma jednoho kousku na „Keep The Faith“ a „Have A Nice Day“ se jeho autorská činnost tímto také uzavřela), syrovější, kousavější a ukřičená „King Of The Mountain“, či jediné baladické skladby „Silent Night“, která však nesází na obvyklou dojemnost (i to je možná další z důvodů, proč tahle deska neměla očekávaný dopad).

Druhá polovina alba nemá šanci zastínit tu první. Dramatická „The Hardest Part Is The Night“ (podruhé Dave Bryan), či závěrečná zpěvná „Secret Dreams“ s výraznějším příspěvkem kláves se výše zmíněným skladbám vyrovnají, ale úlitba japonskému publiku (které se netajilo svou přízní k Bon Jovi) v podobě skladby „Tokyo Road“ či hodně nevýrazná „(I Don`t Wanna Fall) To The Fire“ tah poněkud ztrácejí.

Je docela odvážné tvrdit, že album „7800° Fahrenheit“ nepřineslo adekvátní úspěch, když za něj Bon Jovi dostali svou první zlatou desku (a že jich později ještě bylo). I přes to, budeme-li hledat desku, která v tom prvním období (jednoduše řečeno „komerčním“) života kapely nenaplnila očekávání, bude to právě album, na kterém se Bon Jovi snažili roztavit kámen (byť ani fyzikálně to nejspíš netrefili úplně přesně). Prostě to chtělo něco málo navíc…

Savapip             

Z dnešního pohledu se může na album „7800° Fahrenheit“ nahlížet jako na sourozence debutu. Bon Jovi sice výrazově o chlup dospěli, ovšem jejich hudba se od první desky prakticky nikam neposunula. „Fahrenheitovi“ možná dobově uškodil fakt, že neobsahuje jasný hit jako byl „Runaway“, ale je dnes je nutné si přiznat, že i tak je tu silných skladeb povícero. Úvodní trojice „In And Out Of Love“, „Price Of Love“ a hlavně „Only Lonely“ rezonuje znovu hitovými ambicemi, kde se už objevuje zárodek budoucích úspěchů a nebývale (oproti minulému albu) je silný i konec desky, kdy nejprve zaujme svou hejskovskou atmosférou „Hardest Part Is The Night“, aby pak deska šla do finiše zejména se skvělými „Always Run To You“ a závěrečnou „Secret Dreams“. Podobně jako na debutu se tu ale také najdou slabší věci. Mezi ně musíme nutně zařadit Samborovu „King Of The Mountain“ (s podivným zvukem kytar), jalovou „Tokyo Road“ a nakonec i baladu „Silent Night“, která v žádném případě nemůže předznamenávat megahity „Never Say Goodbye“ nebo „Bed Of Roses“. Těm byli Bon Jovi v roce 1985 ještě daleko. Na „Fahrenheita“ se dodnes ale nahlíží jako na desku, která je slabší než debut, ale ve skutečnosti tomu tak není.
Pepsi Stone 8/10

www.bonjovi.com

YouTube ukázka - Only Lonely

Seznam skladeb:
1. In and Out of Love
2. The Price of Love
3. Only Lonely
4. King of the Mountain
5. Silent Night
6. Tokyo Road
7. The Hardest Part Is the Night
8. Always Run to You
9. (I Don`t Wanna Fall) To the Fire
10. Secret Dreams

Sestava:
Jon Bon Jovi - zpěv
Richie Sambora - kytara
Alec John Such - baskytara
David Bryan - klávesy
Tico Torres - bicí

Rok vydání: 1985
Čas: 47:15
Label: Mercury Records
Země: USA

Diskografie:
1984 - Bon Jovi
1985 - 7800 Fahrenheit
1986 - Slippery When Wet
1988 - New Jersey
1992 - Keep The Faith
1995 - These Days
2000 - Crush
2002 - Bounce
2005 - Have A Nice Day
2007 - Lost Highway
2009 - The Circle
2013 – What About Now
2015 - Burning Bridges
2016 - This House Is Not For Sale

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.03.2018
Přečteno: 4942x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jakuž jsem...8. 03. 2018 8:55 Domy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08702 sekund.