DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE DARK ELEMENT - The Dark Element

Anette Olzon a Jani Liimatainen. Spojení, které u příznivců metalových melodií musí vzbudit pozornost už jen ze své samotné podstaty (a co na tom, že tuhle fúzi tradičně zastřešují Frontiers?). Anette Olzon nejen na svém sólovém albu a v řadách Alyson Avenue, ale především (z hlediska popularity) i u Nightwish předvedla, že když má k dispozici skladby psané jí na tělo, dokáže je rozsvítit svým optimisticky emotivním zpěvem. Jani Liimatainen působením u Sonaty Arcticy (kterou právě s ohledem na jeho vztah k melodiím asi logicky opustil po vydání alba „Unia“), ale zejména svojí tvorbou v Cain´s Offering předvedl, že v práci s melodiemi má na čem stavět. K práci na eponymním albu „The Dark Element“ Jani přibral i své rytmické parťáky právě z Cain´s Offering (stranou zůstali jen členové Stratovarius) a The Dark Element tak necelý rok od svého vzniku představují svoji prvotinu.

Která se většinu času tváří, jako by chtěla využít toho, že Amaranthe se posunují čím dál víc k popu a snaží se zaujmout jejich pozici z doby, kdy tahle švédská kapela vydávala svá první dvě alba. Jistě, až na drobnou výjimku se The Dark Element vyhýbají podstatné složce hudby Amaranthe, totiž agresivním mužským hlasům a testosteronové dynamice, jinak ale jejich melodika, disko rytmy a záplava elektroniky přesně tuto asociaci vyvolává. Už úvodní titulní skladba dá hned na začátek solidní elektronickou ránu přes uši, melodie je stavěná přesně tak, aby Anetce maximálně slušela, v refrénu dojde na jakési pseudovyhrocení, instrumentální pasáž patřičně diskotékově duní (nejen v rámci této skladby, ale prakticky v průběhu celého alba je otázkou, proč členem The Dark Element je bubeník Jani Hurula, striktně držet šlapavý disko rytmus by stejně dobře zvládl i automat a pocitově by to desku asi o nic neochudilo), kytarové sólo v celém komplexu působí poněkud uměle… Ke cti The Dark Element lze připočítat, že nejsou statičtí ve výrazu, takže v „My Sweet Mystery“ pustí do první linie Anetinu rozvernost (ani ta však nedokáže zamaskovat velmi povědomý motiv v refrénu), v „The Last Good Day“, když utlumí tu takřka bez ustání na odiv vystrkovanou nablýskanost, působí The Dark Element až naivně sladce, silný je i klávesový motiv v instrumentální pasáži, v baladické piánovce „Someone You Used To Know“ se smyčci a akustickou kytarou The Dark Element jasně deklarují, že mají pod kůží emotivní písničkářství. A že jej v rámci svého debutu zcela cíleně obalují moderně vypadajícím kabátkem.

Anette Olzon má podle očekávání velmi příjemný hlas a umí s ním velmi šikovně zacházet. Jen její sólové album bylo upřímnější a její spolupráce s Nightwish daleko rafinovanější, Jani Liitamainen má nesporný talent na extrémně chytlavé melodie a vlastně jen ten diskoodér, do kterého je tentokrát navlékl, z nich činí sice naprosto precizně zpracovaný, ale přece jen poměrně průhledný a rychle vyšumitelný komerční produkt. Příznivcům Amaranthe bude tenhle závěr samozřejmě připadat jako naprostá stupidita.

Savapip             


FB THE DARK ELEMENT

YouTube ukázka - My Sweet Mystery

Seznam skladeb:
1. The Dark Element
2. My Sweet Mystery
3. Last Good Day
4. Here`s To You
5. Someone You Used To Know
6. Dead To Me
7. Halo
8. I Cannot Raise The Dead
9. The Ghost And The Reaper
10. Heaven Of Your Heart
11. Only One Who Knows Me

Sestava:
Anette Olzon - zpěv
Jani Liimatainen – kytara, klávesy, programování
Jonas Kuhlberg - baskytara
Jani Hurula - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 51:51
Label: Frontiers Records
Země: Finsko / Švédsko

Diskografie:
2017 – The Dark Element

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.01.2018
Přečteno: 4015x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
AnetteTo se tak krásně...27. 01. 2018 21:10 mr.deadhead
8/10Aj podľa mňa je...16. 01. 2018 8:00 Tom
Zbytecne prisny...15. 01. 2018 20:50 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09151 sekund.