17.06.2018
DERDIAN
Upoutávku na album "DNA", které vyjde 25. července, ..více

17.06.2018
STRINGGUARDS
Pardubičtí STRINGGUARDS mají venku videoklip ke skladbě ..více

17.06.2018
BIG CITY
Norští heavíci BIG CITY lákají videem ke skladbě více

17.06.2018
NULL`O`ZERO
Řečtí heavíci NULL`O`ZERO chystají na 13.července ..více

17.06.2018
HANK ERIX
Frontman švédských HOUSTON vydá své první sólové ..více

16.06.2018
SUNSET SOCIETY
Pod tímto názvem by měl být uveden hororový film ..více






JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Judas Priest měli zvuk lepší,ale taky to nebylo ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Letos ne, ale už o něm uvažuju delší dobu. ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Nevypadá to na seriál? Přeci jen kapel s 50 mil ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Už druhý den, cestou na Ozzyho, jsme se bavili o ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Tak u Roba to nebyla ani tak únava, ale zpívat v ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
juhuuu, tak na tenhle seriál o Insomnium se hodn ..

THERION - Secret Of The Runes
Summernight City je dost mozna nejlepsi cover, co ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
díky za seriál o Insomnium :) za mě debut dosud ..

STORMWITCH - Bound To The Witch
U názvu Stormwitch jsem hned zbystřil, neboť tu ..

GHOST - Prequelle
a teď názor č. 3 :) Pet Shop Boys jsou super, G ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
1477x

THERION - Vovin
1323x

A PERFECT CIRCLE - Eat The Elephant
1127x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
931x

GHOST - Prequelle
870x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
817x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6387
recenzí: 5186
reportů: 524
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


PRIMAL FEAR - Jaws Of Death

Pokud jsem v závěru recenze na debutové album Primal Fear uvedl zmínku o budoucím nalézání zajímavých autorských směrů, musím hned zkraje tohoto článku uvést, že se to ještě netýká druhé řadovky „Jaws Of Death“. Na tu nicméně nemuseli fanoušci dlouho čekat a není se co divit, kapela byla v laufu, jednak proto, že se vyvezla na právě obnoveném zájmu o heavymetalový žánr, jednak Mat Sinner a spol. dokázali na prvotině přijít s dostatečně atraktivním materiálem, který vyloženě volal po brzkém studiovém nástupci. Na něm se ovšem kapela nikam neposunula, hudebníci naopak ještě prohloubili vazby s tradicionalistickým hevíkem, což výsledné situaci dvakrát neprospělo.

Na druhou stranu se ani nic dramatického nedělo, v sestavě Primal Fear (tentokrát s novým kytaristou - a posléze klávesákem - Stefanen Leibingem) totiž vždy figurovali autoři, kteří by vyložený brak nenapsali, a pokud hudba přece jenom zaváněla bezradností, z bahna nicoty ji spolehlivě vytáhnul v té době ještě stále dlouhovlasý Ralf Scheepers, a to díky hrdlu bytelnému jako jeho svaly. I přesto druhá studiovka německé kapely spadá do nižších pater její metalografie, jelikož na ní převažují x-krát omleté riffy, které jen málokdy povýší zdařilá melodická linka, ať už instrumentální nebo vokální, stejně tak se nepovedlo úplně vyladit zvukovou produkci. Úvod alba ovšem vyznívá nadějně, dokonce si vede lépe, nežli startovací debutový flák „Chainbreaker“, a to z toho jednoduchého důvodu, že funkční tah dodnes velmi oblíbené skladby "Final Embrace" nesráží k zemi tupý refrén. Což již není možné napsat o navazujícím triu písní, které krom nevýrazné hlavní části dojíždějí na výše zmíněný riffový archaismus (thrashové zoubky z Leinbingovy dílny na situaci nic moc nemění), na nějž možná někdo může nahlížet jako na poctu osmdesátkám, já jej však beru jako nenápaditý krok zpět bez jakékoli přidané hodnoty.

Song „Under Your Spell“ náladu zase zvedne, šlapavé tempo ohraničují klávesové průniky, které podobně zemitou hudbu vždy osvěží, a hlavně se povedl refrén, jenž prokluzuje poslechovou místností jako mistrovsky sestavené rogalo. Není bez zajímavosti, že si danou kompozici přisvojil jeden z předních házenkářských týmů, nebo že ji mezi nejoblíbenější kusy kapely řadí jak tehdejší kytarista (a pozdější navrátilec) Tom Naumann, tak Ralf Scheepers, který ji pasuje rovnou na samotný vrchol kompletního playlistu Primal Fear. V navazující polžce "Play To Kill" si vede lépe bridge, který obstojně zapadá do šlapavých rytmů a dravých kytar (thrashový element tentokrát celkem zafungoval), refrén se naopak vrací k bezradnému vyznění. Na kvalitativní vrchol desky pak vystoupá hitovka „Nation In Fear“, jež lze s klidným svědomím zařadit - i díky skvěle vypointovanému sólu - do zlaté studnice Primal Fear (jakkoli samotní muzikanti, možná i fanoušci, jsou jiného názoru, skladba se neujala na koncertech a nenajdeme ji ani na studiových výběrovkách).

„When The Night Comes“ oproti tomu nenabízí nic moc zábavného, zlověstně našlapujícímu tempu chybí zajímavější autorské vyústění. „Fight To Survive“ si i přes opakovaný návrat do produkce osmdesátých let vede o poznání lépe, krom pohodového vícehlasného refrénu (Mat Sinner často jistil Ralfův výkon) zaujme především vyklidněná mezihra s popěvky ala Hammerfall. Opus „Hatred In My Soul“ pak povznášejí libé vyhrávky, sladce zdůrazněné v samotném závěru skladby. Album „Jaws Of Death“ (s kovovým ptákem na obalu, který se postupně stal trochu smutnou tradicí, čert aby se v těch coverech vyznal) lze tedy nakonec považovat za mírně nadprůměrné, v době jeho vydání byl ovšem po old-schoolovém metalu hlad, a proto druhá studiovka kapely opět zaznamenala výrazný úspěch, který následně vedl k prvnímu světovému turné v pozici headlinera. Jeden z nejlepších momentů metalografie Primal Fear ale měl teprve přijít, a to již velmi brzy.

Pagan             


www.primalfear.de

YouTube ukázka - Nation In Fear

Seznam skladeb:
1. Jaws of Death
2. Final Embrace
3. Save a Prayer
4. Church of Blood
5. Into the Future
6. Under Your Spell
7. Play to Kill
8. Nation in Fear
9. When the Night Comes
10. Fight to Survive
11. Hatred in My Soul

Sestava:
Ralf Scheepers - zpěv
Tom Naumann - kytara, klávesy
Stefan Leibing - kytara
Mat Sinner - baskytara, klávesy, vokály
Klaus Sperling - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 49:39
Produkce: Mat Sinner
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1998 - Primal Fear
1999 - Jaws Of Death
2001 - Nuclear Fire
2002 - Black Sun
2004 - Devil´s Ground
2005 - Seven Seals
2007 - New Religion
2009 - 16.6 (Before The Devil Knows You´re Dead)
2012 - Unbreakable
2014 - Delivering The Black
2016 - Rulebreaker

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.03.2018
Přečteno: 796x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
O nic samozřejmě...9. 03. 2018 10:31 htaedas
Mě vždycky...9. 03. 2018 10:20 JT
Máš recht, sorry,...9. 03. 2018 10:01 Pagan
Horroscope je...9. 03. 2018 9:51 htaedas
"Horrorscope" je...9. 03. 2018 9:18 Pagan


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10552 sekund.