ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TURBONEGRO - Rock N`Roll Machine

Pokud to nechcete mít s norskou partou Turbonegro tak složité, je důležité, abyste se na ně hned od začátku dívali jako na šestici prdlých srandistů, od kterých můžete čekat úplně všechno. „Punk rock, no jasně. To je základ,“ říkal na konci minulého tisíciletí, v době, kdy kapela konečně prorazila s deskou „Apocalypse Dudes“, jejich frontman Hank Von Helvete. Ten už sice dnes v čele Turbonegro nestojí, ale filozofie kapely zůstala stejná. Punk rock je základ, ovšem k němu muzikanti přidávají množství dalších vlivů a stylů, které z nich nakonec činí nezařaditelnou kapelu. Tak tomu u Turbonegro bylo vždy, tedy pokud si odmyslíme pionýrsky garážové začátky. Ty už jsou ale dávno pryč a Turbonegro je dospělá a protřelá kapela.

Přestála i personální zemětřesení za začátku této desetiletky, kdy odešel jak Hank Von Helvete, tak i bubeník Chris Summers a klávesista Pal Pot Pamparius. Že je schopná, zejména po návratu základního kytaristy Runeho Gronna, fungovat i bez Von Helveta a dalších členů prokázala před šesti lety deska „Sexual Harasshment“. Ta sice nedosáhla úrovně výtečného alba „Retox“, které je po právu považované za vrchol kapely, ale určitě také nezavdala příčinu si do kapely kopnout a šmahem jí odsoudit. Jako start nové kariéry tak „Sexual Harassment“ zafungovalo dobře, ovšem pak je otázkou, proč se na další desku čekalo tak dlouho. Navíc poté, co kapela svým příznivcům dokázala, že umí i v jiném složení, než na které byli zvyklí.

Důležité je, že jejich novinka, v pořadí jubilejní desátá „Rock N`Roll Machine“ je konečně na světě a že na ní Turbonegro neustupují někam do průměru a nepředkládají vyloženě špatný materiál. Že už jsou trochu za zenitem, to je sice pravda, ale že mají stále ještě co nabídnout, to je věc druhá. Nejsou na „Rock N`Roll Machine“ tak silní jako na svých nejlepších deskách (zde je nutné opět zmínit „Retox“), ale vyčerpaní také ne. Kupodivu mají v současné době větší sílu ve skladbách, které se pohybují někde na hranici hard rocku a AOR, tedy časově někdy na začátku osmdesátých let, než ve věcech, které odkazují na jejich kořeny ve skandinávské garážové scéně. Takovému trendu sice patří začátek (pokud odečteme spacerockové klávesové intro „Chrome Ozone Creation (The Rock And Roll Machine Suite Part I)“), což je nejzřetelnější ve trojici „Part II – Well Hello“, „Part III – Rock N`Roll Machine“ a „Hurry Up And Die“, kdy zejména druhá jmenovaná využívá minimalistického stylu AC/DC, přičemž obě ostatní jsou hnány kupředu spíše punkovým drajvem.

Vrchol desky přichází s lehkonohou „Skinhead Rock N`Roll“, kde se Turbonegro plně propadnou do víru osmdesátých let a silně přičichnou k tehdejšímu pop rocku nebo snad i pop metalu, chcete-li. Klávesy najednou připomenou takové party jako Journey a frackovité frázování jde ve stopách komerčních skladeb Kiss té doby, čímž se tvář kapely v tu chvíli poněkud mění. V dalších věcech jako „Hot For Nietzsche“ a „John Carpenter Powder Ballad“, kde zůstávají věrni právě tomuto výrazu, jsou zdaleka silnější než ve vcelku zbytečných věcech „Fist City“ či „On The Rag“.

Turbonegro po šesti letech latence rozhodně nezklamali. Při poslechu „Rock N`Roll Machine“ se sice nedostavují euforické stavy, ale o žádné mizérii nemůže být řeči. Zdá se, že cesta, kterou tahle kapela po divokém hlavotřasu nastoupila není špatná a fanoušci by mohli být uspokojeni.

Jan Skala             


www.turbonegro.com

YouTube ukázka - Part III – Rock N`Roll Machine

Seznam skladeb:
1. Chrome Ozone Creation (The Rock And Roll Machine Suite Part I)
2. Part II: Well Hello
3. Part III: Rock N`Roll Machine
4. Hurry Up And Die
5. Fist City
6. Skinhead Rock N`Roll
7. Hot For Nietzsche
8. On The Rag
9. Let The Punishment Fit The Behind
10. John Carpenter Powder Ballad
11. Special Education

Sestava:
Tony Sylvester - zpěv
Knut Schreiner - kytara
Rune Gronn - kytara
Thomas Seltzer - baskytara
Haakon-Marius Pettersen - klávesy
Tommy Akerholdt - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 38:58
Label: Scandinavian Leather Records
Země: Norsko
Žánr: hard rock/punk rock/AOR

Diskografie:
1992 - Hot Cars And Spent Contraceptives
1993 - Helta Skelta
1994 - Never Is Forever
1996 - Ass Cobra
1998 - Apocalypse Dudes
2003 - Scandinavian Leather
2005 - Party Animal
2007 - Retox
2012 - Sexual Harassment
2018 - Rock N`Roll Machine

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.03.2018
Přečteno: 2140x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10031 sekund.