RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FM - Atomic Generation

Od svého comebacku v roce 2007 a následném ukotvení sestavy v roce následujícím jsou FM v nezastavení. Tahle kapela někdejších členů rytmické sekce heavymetalových Samson (bubeník Pete Jupp) a megakultovních Diamond Head (basista Merv Goldsworthy) a výborného zpěváka Stevea Overlanda totiž vydává už pátou postcomebackovou desku, což je číslo, které vyrovná počet alb z jejich klasické, stejně dlouhé éry z let 1984 až 1995. Tehdy možná byli víc in, měli i více nápadů a svůj styl přece jen posouvali dopředu či stranou do jiných vod (zejména na albech „Aphrodisiac“ a „Dead Man`s Shoes z devadesátých let), ale dnes jsou zase ještě vyzrálejší. Dalo by se tedy mluvit o zrajícím vínu? Zčásti ano, ale protože jejich diskografie se nevyznačuje nijakými kvalitativními výchylkami, je spíše možné mluvit o jakémsi status quo…

Vyloženou bombu tahle kapela ve své sbírce nemá. Vyložený průser rovněž ne. A v souvislosti s novinkou „Atomic Genereation“ rovněž nelze mluvit o prvním, ani o druhém. Kdo totiž FM zná, ví, jak to u nich chodí, když si pořizuje jejich novou desku, ví přesně, co má očekávat. Ví, že se znovu bude jednat o skvěle odehranou desku plnou klasického AOR, který sice přišel o mladické nadšení prvních dvou počinů v diskografii těchto sympatických Britů, debutu „Indiscreet“ a „Tough It Out“, ale vyvarovává se i chyb, které pravidelně mladé kapely dělají. V v případě „Atomic Generation“ se nedá mluvit o nějakém profesorském pojetí hardrockové hudby, ale o něčem, co je hrané s naprostým nadhledem a ostříleností starých mazáků, kteří mají na svém hrbu už šest křížků.

Najdete zde totiž všechno, co od FM (střízlivýma očima) očekáváte. Deska startuje, jak se nechalo čekat, v tvrdším duchu rytmickou „Black Magic“ (ne, nečekejte coververzi Slayer…), kdy je dán důraz nejen na melodii, ale i na pochodové tempo, které se sice v refrénu trochu rozmělňuje, ale pořád udává tón celé skladbě. Trochu klasičtěji zní hned „Too Much Of A Good Thing“, kde se ke slovu dostávají klávesy Jema Davise, které celou kapelu, včetně velmi přesvědčivého Overlanda, vrací zpět do osmdesátých let. Tedy na půdu, kde se FM cítí nejjistěji. Tam je přesně ukotvena i „Killed By Love“, které trochu uškodí úvodní popěvek (něco takového je přece jen už přežité…), ale refrén z ní dělá v rámci AOR ranku opět dost dobrou věc.

Vrchol ale přichází přímo v srdci alba. „Golden Days“ sice opět opisuje důvěrně známé postupy, ale nabízí znovu slušně zkomponovaný refrén a dobrou melodii ve sloce, kde náladu opět dotváří neagresivní a funkční klávesy, trochu po vzoru komerčnějších chvil Foreigner. Následující „Playing Tricks On Me“ pulsuje život prostřednictvím dechové sekce, která skladbě (a vlastně díky ní i celému albu) dává trochu jiný nádech. Přes slabší „Make The Best Of What You Got“, která trochu pošilhává po rhythm n`blues, se dostáváme do finiše. Ten přes solidní kousky jako „Follow Your Heart“ korunuje závěrečná šestiminutová balada „Love Is The Law“, což je hvězdná chvilka frontmana Overlanda, který jí táhne kupředu svým sytým hlasem.

Pokud bychom měli „Atomic Generation“ srovnávat s minulou „Heroes And Villains“, odevzdali tentokrát Britové trochu lepší práci. Jak už bylo řečeno, na nějakýmivýkyvy tato parta nikdy netrpěla, ale novinka je oproti svému předchůdci o trochu dotaženější a vyleštěnější. Klasický fanoušek kapely nemůže být nespokojen, protože FM mu předkládají svůj letitý standard. A jejich výdrž je žene stále dopředu, takže je nad slunce jasnější, že jej nepředkládají naposledy...

Jan Skala             


www.fmofficial.com

YouTube ukázka - Black Magic

Seznam skladeb:
1. Black Magic
2. Too Much Of A Good Thing
3. Killed By Love
4. In It For The Money
5. Golden Days
6. Playing Tricks On Me
7. Make The Best Of What You Got
8. Follow Your Heart
9. Do You Love Me Enough
10. Stronger
11. Love is the Law

Sestava:
Steve Overland - zpěv
Jim Kirkpatrick - kytara
Merv Goldsworthy - baskytara
Jem Davis - klávesy
Pete Jupp - bicí

Rok vydání: 2018
Čas:
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: AOR

Diskografie:
1986 - Indiscreet
1989 - Tough It Out
1991 - Takin` It To The Streets
1992 - Aphrodisiac
1995 - Dead Man`s Shoes
2010 - Metropolis
2013 - Rockville
2013 - Rockville II.
2015 - Heroes And Villains
2018 - Atomic Generation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.04.2018
Přečteno: 1793x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Blood and gasoline,...17. 04. 2018 18:43 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08815 sekund.