RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SHINEDOWN - Attention Attention

Pokud bychom měli vybrat jediného smysluplného zástupce, reprezentujícího novodobé americké formace, jenž míchají klasický hard rock, aleternativní metal a post-grunge, pravděpodobně by to byla floridská čtveřice Shinedown. Proč zrovna oni? Jsou to obratnější skladatelé než Incubus, jejich alba byla vždy silnější než Godsmack, nevyčerpali se tak jako Foo Fighters, netrpí zbytečnými rozpory jako Disturbed a zásadně se vyhýbají ve své tvorbě zbytečným popovým manýrám a klišovitosti jako Nickelback. Prostě Shinedown jsou za ta léta zárukou toho, že každé jejich album bude minimálně stejně kvalitní jako to předcházející. Navíc mají ve svém středu kromě velmi slušného zpěváka Brenta Smithe i fenomenálního kytaristu Zacha Myerse, který se dnes už směle řadí k nové generaci těch, kteří se mohou zpříma do očí podívat například Eddiemu Van Halenovi.

I když se Shinedown vždycky řadili k post-grungeovým kapelám, dnes už tato nálepka není nejpřesnější. Kapela se totiž vyvíjí a přestože neztratila svou tvář, kterou představila na patnáct let starém debutu „Leave A Whisper“, dnes už je přece jen trochu jiná. Skladatelsky dospělejší a instrumentálně mnohem zručnější. Ale její výraz se přece jen více transformuje směrem ke klasickému hard rocku, což je pro kapely tohoto ražení dnes nutnost k tomu, aby bez újmy překročily práh nových časů a nezůstaly stát na místě, což by pro ně bezpochyby znamenalo kvalitativní úpadek. Prostě Shinedown pochopili, jak správně svůj výraz postupem let kultivovat i bez toho, aby se mohlo mluvit o nějakém zaprodání se komerci.

Přestože minulá „Threat To Survival“ představovala mírné zakolísání, kdy pohled popovým směrem, byl přece jen trochu silnější, než by bylo zdrávo, s novinkou „Attention Attention“ se zdá být všechno v pořádku. I když kapela už ztratila multiplatinové postavení, jenž si vydobyla deset let starou deskou „The Sound Of Madness“, nezdá se, že by to nějak řešila a především pro zopakování tohoto úspěchu není ochotna udělat cokoliv, co by ji zase přistrčilo blíž k mainstreamu. A i když „Attention Attention“ místy opět vytáhne popovější kousky jako „Darkside“, „Creatures“ nebo „Get Up“, je nutné tyto věci brát jako nutné zlo a úlitbu vydavatelské firmě. Ano, tyhle věci jsou na albu zbytečné, ale Shinedown jsou naštěstí tak obratní skladatelé, že je dokáží vyvážit kousky, které svědčí o jejich rockově-metalové příslušnosti.

Zejména úvod desky je veden právě v tvrdším duchu a to je bezesporu parketa, která téhle kapele sedí nejvíce. Úvodní „Devil“ totiž zahřmí až zeppelinovským riffem a houpavé tempo jako kdyby chtělo jít ve stopách těch největších hardrockových titánů. Jejich klasickou melodiku pak ukazuje "Black Soul“ a zejména titulní věc „Attention Attention“, což je rozhodně nejlepší položka celé novinkové kolekce. Přesně v tomto rozpoložení jsou Shinedown nejsilnější. Do sloky přimíchají trochu rapu, ke skvostné kytaře na začátku drobné podkresy elektroniky a pak doslova explodují ve stadionovém refrénu.

Deska se ale přes metalově upalovací „Pyro“ dostává do své druhé poloviny, která je bohužel už trochu slabší než první nadupaná polovina. S „Monsters“ Shinedown otevřou jejich exkurz do popovějších sfér, přičemž tatato skladba díky své temné atmosféře vůbec nevadí, se zmíněnými „Darkside“ a „Creatures“ je to už horší. V těch si Shinedown sáhnou na své současné dno. Naštěstí ani tyto skladby přece jen nemají ten sladkobolný balast komerčních rádií a Shinedown situaci brzy zachrání věcmi „Evolve“, „The Human Radio“ nebo závěrečnou ulítlostí „Brilliant“, kde se až bizarně přtažlivě daří kombinovat elekronické prvky s tvrdě metalovými kytarami a zběsilým tempem. Velmi příjemné završení celé desky.

Příjemné desky… Shinedown tedy opět nezklamali. Pro někoho budou s přihlédnutím k jejich tvrdším začátkům stále ještě moc popoví, ale i ten největší hnidopich bude muset přiznat, že tahle parta natočila docela svěží kolekci, která nabídne několik skutečně silných míst a několik nápadů, za které by řada kolegů dala bůhvíco...

Jan Skala             


www.shinedown.com

YouTube ukázka - Devil

Seznam skladeb:
1. The Entrance
2. Devil
3. Black Soul
4. Attention Attention
5. Kill Your Conscience
6. Pyro
7. Monsters
8. Darkside
9. Creatures
10. Evolve
11. Get Up
12. Special
13. The Human Radio
14. Brilliant

Sestava:
Brent Smith – zpěv
Zach Myers – kytara
Eric Bass – baskytara
Barry Kerch – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 50:31
Label: Atlantic
Země: USA
Žánr: hard rock/alternative rock/post-grunge

Diskografie:
2003 - Leave A Whisper
2005 - Us And Them
2008 - The Sound Of Madness
2012 - Amaryllis
2015 - Threat To Survival
2018- Attention Attention

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.06.2018
Přečteno: 2106x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Planet ZeroUdělal jsem si...3. 07. 2022 10:21 Adam


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09135 sekund.