RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEPTIC TANK - Rotting Civilisation

Je libo pořádně syrovou flákotu zapáchajícího thrash/crust/hardcore punku? Pak jste docela určitě na správné adrese. Přesně takoví totiž Septic Tank, ta totálně podzemní parta kolem někdejšího frontmana Napalm Death a Cathedral a současného pěvce projektu With The Dead Lee Dorriana, jsou. Jestliže se ve With The Dead v současné době Dorrian brodí zapáchajícími močály doom a sludge metalu, kde není nouze o inspiraci u ranných Black Sabbath, pak Septic Tank mohou navazovat na pradávné kořeny Napalm Death a částečně evokovat tvorbu hardcore punkových věrozvěstů jako Dead Kennedys, Discharge nebo (asi nejvíce) The Exploited. Prostě něco, co byste od Dorriana po jeho dlouholeté anabázi s majestátními Cathedral čekali asi jen ztěží.

Pojem Septic Tank se v souvislosti s Dorrianovým jménem objevil už v roce 1994. Tehdy ale nešlo o nic zásadního, jen pár koncertů, které měly sloužit spíše jako odreagování od tlaku, vytvářeného na Cathedral, jenž se tehdy drali nahoru a už za sebou měli dva majstrštyky „Forest Of Equilibrium“ a „The Ethereal Mirror“. Se zmíněným letopočtem ale mizí stopa Septic Tank na dlouhá léta. Podruhé se toto jméno objevuje až v roce 2012, tedy v době, kdy Cathedral už byli v posledním tažení a sami si zasadili poslední ránu z milosti v podobě alba „The Last Spire“. U znovuvzkříšení Septic Tank už ale nebyl bubeník Barry Stern, který v roce 2005 zemřel na pooperační komplikace po výměně kyčelního kloubu. Jeho místo tak zaujal nováček Jamie Gomez Arellano, přičemž původní trojice, kterou kromě Dorriana tvoří ještě exkytarista Cathedral Gaz Jennings a basista deathmetalových Repulsion, zůstala pohromadě.

Sestava sice doznala této změny, ovšem hudba, kterou Septic Tank předkládají po svém comebacku je prakticky totožná s vizí, s jakou byla kapela zakládána. Dokázalo to bezejmenné EP z roku 2013, dokazuje to i oficiální debut „Rotting Civilisation“. Už úvodní, bezprecedentní nářez „Septic Tank“, trvající jen něco málo přes minutu a půl, je jasnou ukázkou, co se v následujících chvílích bude odehrávat. Kytary punkově řežou, hodně si vypomáhají z thrashmetalového ranku a Dorrian se pouští poloh, které mu možná byly nejbližší právě v době, když před třiceti lety začínal v Napalm Death. Ne, tahle kapele si nebere žádné servítky a nehraje si na nějaké umění. Tady je nejdůležitější síla, rychlost a tlak, který vytváří, Ten je někdy až obdivuhodný.

Septic Tank proto nejlépe fungují v těch ultrarychlých skladbách, jako jsou tři úvodní „Septic Tank“, „Who“ a „Victimised“, kdy je skutečně zařazena snad nejvyšší možná rychlost. Na druhou stranu, pomalejší, spíše houpavější věci typu „Social Media Whore“ nebo „Death Vase“ působí rozmanitějším dojmem, nicméně jsou na této osmnáctiskladbové kolekci v jasné menšině. Stejně jako výpady jinými směry, třeba skoro až ke grindcoru v pasážích „Danger Signs“ nebo jakousi poklonou Motörhead v „Digging Your Own Grave“.

Co celé album spojuje, je nadhled s jakým je nahráno. Je z něj cítit, že jej nahráli muzikanti, kteří už mají dávno něco za sebou, ale nejsou ještě ve stádiu, kdy jim dochází šťáva. Deska je sice nehitová, těžko se na ní bude hledat záchytný bod, ale pokud přistoupíte na pravidla této kapely, zklamat vás nemůže. Teď záleží na budoucnosti, zda se opět jedná jen o krátkodobou záležitost nebo se tentokrát Septic Tank stanou trvalkou. Pokud nastane druhá možnost, mohou fanoušci tohoto stylu hudby mít velmi čilou štiku ve svém rybníku.

Jan Skala             


FB SEPTIC TANK

YouTube ukázka - Treasurers Of Disease

Seznam skladeb:
1. Septic Tank
2. Who
3. Victimised
4. Social Media Whore
5. Divide and Conk Out
6. Treasurers of Disease
7. Fucked
8. Whitewash
9. Death Vase
10. You Want Some
11. Digging Your Own Grave
12. Danger Signs
13. Walking Asylum
14. Lost Humanity
15. Never Never Land
16. Self-Obsessed
17. Living Death
18. Rotten Empire

Sestava:
Lee Dorrian – zpěv
Gaz Jennings – kytara
Scott Carlson – baskytara
Jamie Gomez Arellano – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 39:55
Label: Rise Above Records
Země: Velká Británie
Žánr: thrash metal/crust/hardcore punk

Diskografie:
2018- Rotting Civilisation

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.06.2018
Přečteno: 1266x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11374 sekund.