ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARCHITECTS OF CHAOZ - (R)evolution

Před třemi lety vydaný debut „The League Of Shadows“ kapely Architects Of Chaoz, která se zprvu tvářila jako nový projekt někdejšího zpěváka Iron Maiden Paula Di`Anna, byl takřka ránou mezi oči. Vysokooktanový heavy metal, který rozhodně nezněl zamrzle v osmdesátých let, nabídl kromě tradičních postupů i řadu moderních fíglů, a naprosto výborný výkon samotného Di`Anna bral dech. Počin tak bylo možné pasovat za jedno z největších překvapení poslední doby a jasný návrat heavymetalového barona Prášila do první ligy. Ovšem, jak už u Di`Anna bývá zvykem, nic není tak jednoduché a lehké, jak to na první pohled vypadá. Nebo alespoň Di`Anno si umí všechno nádherně zkomplikovat. Ať už za jeho odchodem bylo cokolov, jasné je, že dnes už členem této paty není.

Ta je v současné době napevno ukotvená v Německu a na místo po legendárním frontmanovi přizvala Itala Tattu Taniho, který v posledních letech působil u lokálních spolků Ashent, Forces United či Virtual Mind. Pro fanoušky, kteří doufali v to, že se pěvec z prvních dvou alb Iron Maiden opět nadobro uhnízdí v nové výborné kapele, to byla docela studená sprcha. Ovšem s Di`Annovým odchodem název Architects Of Chaoz ze scény nemizí. Co je rozhodně dobře, protože kapela má na co navazovat. Otázka ale je, jestli se jí to povede i bez svého frontmana.

Po poslechu novinky „(R)evolution“ už není tak jasné, jak moc Architects Of Chaoz stáli na Di`Annově osobě. Domněnky, že mu čtveřice muzikantů na „The League Of Shadows“ tvořila křoví, se definitivně rozplynuly. „(R)evolution“ totiž vznikala už po Di`Annově odchodu a ejhle, ten typický rukopis z první desky je čitelný i zde. A to hned od prvních tónů otvíráku „Rise“, který po dramatickém úvodu rozrazí hromový riff britské heavymetalové školy. Čekání na zpěv… Tani to zkouší nejprve opatrně, možná z úcty k Di`Annovu jménu, ovšem brzy se ukazuje, že není vůbec špatným zpěvákem, tak nakonec ten Di`Anno chybí jen pocitově. Přesto je znát, že na minulé desce legendární Brit odvedl přece jen o něco přesvědčivější, jaksi mazáčtější výkon.

„(R)evolution“ je ale opět velice podařené deska. Možná jí chybí trocha nadhledu a lehkosti, což bylo příznačné, pro „The League Of Shadows“, ale opět nabízí řadu výborně a chytře zkomponovaných skladeb, které oscilují mezi klasickým heavy metalem a modernějším výrazem, které místy sahá skoro až k metalcoru. Tomu se (stejně jako na minulém počinu Di`Anno) přizpůsobuje i Tani a nabízí pestrou paletu odstínů svého hlasu. Převládá sice čistý, až hardrockově melodický, ale tam, kde si to situace žádá, dokáže sjet až k murmuru či corovému screamu.

Opět zde můžeme najít výboné skladby, které ukazují, proč je tahle kapela na scéně výjimečná. Tentokrát je koncentrát poněkud slabší, což je dáno až zbytečně dlouhou stopáží (více než hodina je prostě moc). Proto zde vedle skvělých věcí (zejména z první poloviny desky) jako jsou „Hitman“, úvodní „Rise“ a stadionových „Pressure“, „All Play Dead“ a „Into The Fire“ stojí trochu slabší kousky typu „Farewell“ nebo „Bloodrain Falls“, kde je jasně slyšet, že studnice nápadů u Architects Of Chaoz také není bezedná. Pokud by kapela album ořezala na deset skladeb, možná plus závěrečnou baladu „The Pulse Of The Sun“, která se snaží o epičtější projev, ovšem ve výsledku funguje jen na půl, jednalo by se bezesporu o tak skvělou desku, jakou byla „The League Of Shadows“.

I tak ale Architects Of Chaoz přišli s albem, které je pro současný heavy metal pořádnou injekcí životabudiče. Dokázali se obejít bez hvězdného frontmana a i tak ukázali, že síla debutu nebyla jen dílem náhody. Pokud jejich formu potvrdí i následující počin, můžeme mluvit o tom, že Architects Of Chaoz jsou jedním z heavymetalových objevů druhé poloviny této desetiletky.

Jan Skala             


www.architectsofchaoz.de

YouTube ukázka - Dead Again

Seznam skladeb:
1. Rise
2. Dead Again
3. Hitman
4. A Moment Of Clarity
5. All Play Dead
6. Century Of Cancer
7. Into The Fire
8. Hollow Years
9. Pressure
10. Farewell
11. No Way Out
12. Bloodrain Falls
13. The Pulse of the Sun

Sestava:
Titta Tani - zpěv
Joey Siedl - kytara
Andreas Ballnus - kytara
Christoph Lücker - baskytara
Dominik Nowitzki - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 1:02:43
Label: Metalville Records
Země: Německo
Žánr: heavy meta

Diskografie:
2015 - The League Of Shadows
2018 - (R)evolution

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.06.2018
Přečteno: 1796x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1059 sekund.